Balder Spekulerar: Cigar City till All in beerfest, hur stort är det egentligen?

All in Brewing presenterade i förra veckan en monsterbokning till sin egen festival All in Beerfest. Det råkar vara ett av mina absoluta favoritbryggerier, Cigar City Brewing (kan förkortas CCB) från Florida i USA.DB Hunahpu

Jag antar att det var mer än jag som hoppade av lycka när detta besked kom. Personligen är jag medlem i Cigar Citys ”El Catador club” som är en klubb där man betalar en summa pengar och då får ett vist antal öl till sig samt lite andra fördelar.
Varför tycker då jag/vi att det är, för att tala klarspråk, så in i helvete häftigt? Jo låt mig börja så här.

Sverige, ett land på klar uppgång i ölbryggning. Vi har dock ett ständigt ryggdunkande på produkter som är “bra för att vara svenska”. Tyvärr så är vi, internationellt sett, långt, långt efter.
Ett påhopp mot vår svenska ölkultur? Det kan man kanske tycka, men istället för att slänga ut en massa floskler kan jag motivera detta påstående på ett enkelt sätt.
Cigar City har på ratebeer 45 högre rankade öl än Sveriges bästa (levande*) öl Dugges Idjit!
Vi kan där tillägga att världens näst bästa aktiva öl är Cigar City Double Barrel Hunahpu. Denna öl stoltserar som den 4e bästa ölen i världshistorien.
Så om vi sätter det i annan kontext så är det är lite som att Emmabodafestivalen skulle rodda hem Bruce Springsteen och Swedish house maffia på samma gång.

I mina, lite väl syniska, ögon borde alla svenska bryggare, och entusiaster, därför ta sig till All in Beerfest bara för att provsmaka deras öl. För att känna hur smakerna ska binda ihop sig och hur en riktigt bra öl kan och ska smaka. Kalla det ett studiebesök som förhoppningsvis kan få oss svenskar att få upp ögonen lite till mot hur bra även vi kan få det. Vi har alla förutsättningar att kunna bli bäst, vi må vara långt bakom då vi inte riktigt haft en ölkultur. Det är därför det är så stort för mig.

Med Copenhagen Beer Celebration färskt i minnet så var jag bara tvungen att ringa upp Pelle Frost på All in Brewing och ställa lite frågor.

MB: Hur lyckas man egentligen med en så fräsig bokning som Cigar City?Zhukov
PF: Det började med ett besök hos J Wakefield som jag känner via Pyrre, som var min chef på Bishops Arms. Han skulle komma på CBC men lyckades tyvärr aldrig med det. Pontus (Phil, All in reds anm) åkte ner till CBC och träffade där Bryggmästare på CCB Wayne Wambles. Kontakten har fortsatt och till slut så ja de att de skulle.

MB: Hur kändes det när de sa ja?
PF: Galet och det märks vilken uppståndelse det blivit. Men jag tycker att det är lite märkligt att det var så lite om J Wakefield om jag ska vara helt ärlig.

MB: Med CBC färskt i minnet finns det chans att ölen tar slut som i Köpenhamn?
PF: Ja det är svårt det där, för allt vi köper in från CCB måste drickas på festivalen eftersom det måste gå via andra kanaler för att kunna bli sålt vidare till oss i Sverige. Som festival kan vi köpa in det själva. Annars hade vi kunnat servera det på Brewers bar.

Detta är naturligtvis förståligt med lagar och byråkrati. Att få veta vilka öl som kommer till festivalen får vi nog vänta på. Naturligtvis finns det förslag och förhoppningar från All in’s sida men man väljer att dra lite på det.

MB: En sista fråga som bara måste ställas. Blir det någon sammarbetsbryggd med Cigar City?
PF: Det kan jag tyvärr inte svara på för det har i nuläget inte diskuterats. Men jag kan berätta att Victor (Dahlberg, All in) har en planerad collaboration med J Wakefield.

 

*Detta innebär att om en öl inte görs kontinuerligt så läggs den som vilande. Världens bästa öl, vilande inräknade, är faktiskt svensk. Närke Kaggen! Stormaktsporter är nummer ett.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

One Response to “Balder Spekulerar: Cigar City till All in beerfest, hur stort är det egentligen?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] spaltmeter om dem tidigare. Inte minst inför artikeln vi skrev om All in beer fest som man kan läsa här . Jag som är en medlem av El Catador club hoppas naturligtvis på att det kommer annan öl än […]


Leave a Reply