Categorized | Ölrecensioner

Es is nicht normal – Three Floyds MunsterFest

Amerikaner misslyckas mer ofta än sällan när det gäller att göra Europeiska öltyper och det är väl enbart ett par få bryggerier som galant klarar av det hela vägen. Three Floyds brukar dock ge ifrån sig väldigt bra öl och därför är det extra spännande när de har tagit sig an en traditionell oktoberfestöl eller märzen. De följer tysa Reinheitsgebot, renlighetslagen från 1516 som säger att ölen ska innehålla malt, humle, jäst och vatten – ingenting mer. Det blir med andra ord en liknande öl som Sam Adams och Weihenstephan gjorde i Infinium men ändå inte då man här siktar på en något maltigare märzen jämfört med deras ljusare och lättare öl. Med sin Bavariska noble humle och ett rätt så traditionellt repcept gör man denna öl som först var för att hedra  Prince Ludwigs bröllop i 1810. MunsteFest är för de som inte vet om det en twist på ordet Oktoberfest där man bytt ut oktober till Munster varifrån bryggeriet kommer.

Three Floyds MunsterFest

Utseende: Något mörkare gyllenorange vätska med ljust nougatfärgat poröst skum med minimala till små bubblor.?
Doft: Frisk doft med malt, både torr men även söt sådan. Malten doftar även aromatiskt och inte bara malligt som det ibland kan göra; det är kola, nougat, en liten russinask och lite mörk sockerkaksdeg. Till det anas lite citrus. ?
Smak: Medelstor munkänsla med oket till bra kolsyra. Kroppen är lätt men poröst växande och pendlar mellan att vara lätt och något kraftigare. Det är en instant smak av kola, karamell och nästan den där nötiga belgiska kolasmaken som finns i allt från dubblar till quadruplar. Känns stundtals mer belgisk än tysk. Som någon hade skrivit någonstans så är den här ölen ett bevis på att även 3F har problem med att göra spännande öl enligt tyska renhetslagarna. Ändå så tycker jag att det fungerar, lite citrus och gräs och den rätt smakrika maltvariationen gör att det är väldigt drickbart om än lite långtråkigt. ??

Betyg? – Bra+. Kunde eventuellt fått aningen högre betyg om den, om den, bara varit lite roligare. Det säger mer om reingeitsgebot än om 3F eller om oktoberfestöl i sig. Som skrivet så är ölen en rätt stiltypisk märzen med malt i centrum, aning citrus men inte direkt någon beska. Den här var dock inte så sötklibbig som vissa andra märzen från USA kan vara där malten får lite väl mycket att säga till om. Nä, prova den om ni gillar mörka lagers eller ales men förvänta er inte extra något bara för att det står Three Floyds på flaskan.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply