Categorized | M2's Corner

M2s Hörna: Bland grodor och gräsmattor

Spatsera ut i det vackra höstvädret och styr kosan mot ICA, Coop, Hemköp eller vad som helst, och köp en Brämhults färskpressad apelsinjuice. Kolla datumet så att den färskaste hamnar i korgen. Tag en rejäl klunk. Brämhults apelsinjuice innehåller bara apelsiner som pressats för ett par dagar sedan, aldrig varit fryst och har inga tillsatta konserveringsmedel. Tänk er sedan att man gör precis samma sak med humle, färskpressar den. Det är precis så jag känner för Hop Juice (Left Coast).

Jag har druckit den totalt 4 gånger och minns varenda gång som om det var igår, den har såklart skiljt sig lite åt smakmässigt dessa fyra gånger, vilket tyvärr händer. Men jag ska försöka återskapa känslan när jag drack den tredje (och fjärde) gången vilket var någon gång i våras och en episk upplevelse.

Jag kommer inte att ta för vana att lägga in bilder på ölen, men det vill jag göra nu eftersom den är så otroligt talande för vad som komma skall, smakmässigt. Bara kolla på den, en genomskuren, härligt drypande humlekotte som med myndig röst ger dig ett tydligt besked om att det ska bli åka av..och åker, det gör jag.  Nu är det dock ny etikett med en groda på, av någon outgrundlig anledning.

Jag skulle gärna vilja gå så långt som att säga att det känns som någon form av elixir när man låter dess härligt friska droppar gunga omkring mellan tunga och gom. Som att muddla en rejäl lastbilschaffisnäve färska, nyplockade humlekottar, filtrera och sen dricka juicen rakt upp och ner, och det är ju just så Left Coast vill att man ska känna tror jag, som att man dricker humlejuicen. (Frågan är om just det är gott, det ska jag nog prova någon gång när jag får tag på färska humlekottar)..

Denna fenomenala DIPA på runt 9% känns verkligen som om någon har, enkom för detta tillfälle, odlat under strikta förhållanden en prunkande, saftig och böljande 100 m2 stor gräsmatta och inom loppet av 2 minuter klippt av allt unggräs och kört ner i en mixer och serverat i en kupa till mig. Färskt, inte för koncentrerad, inte för brutal, absolut inte för söt och inte för besk. Bara fullkomligt fenomenal i avseendet balans.
Hittar man en färsk och fin Hop Juice så är det som att dricka färskpressat gräs, det är sött och behagligt och endast en vänlig slutton med förnimmelsen av salmiak –  5 sorters humle har samsats fint i kokkärlet som goda barndomsvänner. Och så lite torrhumling på det såklart för att lägga på ytterligare smaker och dofter av denna underbara lilla kotte som vi alla älskar så högt.

 När jag var på inköpsresa til Ölbutikken i Köpenhamn i somras så hade jag siktet inställt på 2 flaskor, men den var tyvärr slut. Han som jag aldrig kommer ihåg vad han heter (Andreas?) rekommenderade mig en Port Brewing Mongo istället ‘eftersom den är ungefär likadan’. Den här killen har koll på öl och har överraskat mig flertalet tillfällen med sina rekommendationer så min tillit låg på honom, och eftersom jag faktiskt aldrig provat den så blev det två flaskor. Mongon är mycket trevlig, men definitivt inte detsamma som Hop Juice, det kan jag tala om för er.

Jag hade alltså inte haft ynnesten att inmundiga denna sköna dryck sedan i våras men i söndags sjönk jag ner i en fåtölj på Bishops Arms på Folkkungagatan i Stockholm efter en rejäl promenad runt hela söder. Min bekant har den goda smaken att beställa in Hop Yard på fat, som också är en kanonhärlig skapelse i sann IPA anda av våra vänner på Nils Oscars bryggeri, men hjärtat slog ju dubbelt när jag såg att det stod en rad med Hop Juice med den nya etiketten i dyrkylen.. (Ny etikett=förmodligen färskare än färskast!). Och jeppsalement, jag hade rätt! Då satt man igen med denna härliga skapelse från den amerikanska västkusten och njöt i fulla drag. Det var ett halvår sedan vi sågs sist, men som de goda vänner vi är så satt vi bara där helt tysta utan att stämningen blev konstig. Vi bara njöt av varandras sällskap utan att säga ett ord till varandra, Hop Juicen och jag.

En av mina favortidistributörer av öl har tagit in denna i privatimportsortimentet så när ni beställer er månatliga ranson av Behemoth, Ruggoop och I Hardcore You, ta två flaskor Hop Juice också. Berätta för mig vad ni känner när ni dricker den, och framförallt: Njut till sista droppen!

//M2

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply