Categorized | M2's Corner

M2’s nyårsmeny – vad tror ni kommer att passa bäst till?

Då vart det dags, nyårssupé!

Jag älskar att stå och piffa i köket i timmar för att skapa något fenomenalt välsmakande och den bästa tiden på året att göra just detta är ju på nyårsafton! Tyvärr kommer jag detta år inte att ha samma förutsättningar som tidigare år, t ex så kommer jag att inkvarteras i ett otroligt litet kök utan alla mina egna attiraljer och kastruller (mina knivar är såklart med, vad trodde ni?) så jag har valt att komponera en enkel, men välsmakande meny för att fira in det härliga öl-året 2012!

Jag hoppas att det ger er lite inspiration om ni inte redan valt ut er egen nyårsmeny, detta är verkligen lättlagat men samtidigt otroligt välsmakande.

Men jag behöver er hjälp med att föreslå vilka öl som ni tror kommer att passa bäst till!

Till förrätt kommer jag att köra halstrad pilgrimsmussla napperad med tryffelolja, lättrostade hackade hasselnötter och rikligt med finhackad dill.

Det är så lätt som det låter och i princip allt går att förbereda:

Ingredienser och recept:

 • Köp färska eller frysta pilgrimsmusslor (2 per person). Om dom är frysta så lägg dom en väl försluten plastpåse i krankallt vatten så tinar dom på ett par timmar utan att förlora smak.
 • Hacka och rosta hasselnötter i stekpanna, ca ½-1 msk per person
 • Finhacka dill, ca ½-1 msk per person
 • Lägg upp snyggt på assietter eller på annat fantasifullt sätt
 • Halstra pilgrimsmusslorna i en blandning av olja och smör på hög värme i ca 30-40 sekunder på varje sida så att då får färg. Salta och peppra efter smak
 • Lägg pilgrimsmusslorna så att dom lutas mot varandra eller som två dominobrickor som fallit
 • Ringla över valfri mängd tryffelolja och lägg en stor dillkvist över pilgrimsmusslorna
 • Klart

 

Eftersom smaken på pilgrimsmusslorna balanseras väl med nötterna och dillen så tror jag att en hel del olika öltyper kan passa till detta, jag kommer att testa följande tre öl till detta, vilket tror ni kommer att passa bäst?

1. Oskar Blues – G’night

a.       Den stickiga härliga red ale smaken ger en annan dimension av smaker till de basiska smakerna i maten tror jag. Kan bli bra till något mer kryddad pilgrimsmussla med mycket smak, lär passa bra mot oljan och nötterna.

2. Nils Oscar –  God Lager

a.       Jag är ingen lagerdrickare men jag tror att en lätt lageröl kan gifta sig fint med de övriga ganska snälla smakerna i maten. Nils Oscar God Lager är lättdrucken, smakrik men ändå mild nog för att gå ihop bra med de övriga smakerna.

3. Mikkeller – Nelson Sauvignon

a.       Den vinösa smaken kommer att funka med pilgrimsmusslorna, men frågan är hur den kommer att stå emot tryffeloljan och hasselnötterna? Det mousserande och även ölet humlekaraktär kanske passar in riktigt bra och bryter av?

Mankers bonustips –  Brasserie Thiriez (Frankrike) L’Ambrée d´Esquelbecq

a. Tror en mild fransk Bière de Garde med fräsch humlearom och smak kan passa väldigt väl, beroende på hur mycket smak man ger pilgrimsmusslorna. Både jag och M2 föll för den här hos Brekeriet på SBWF. Men som M2 klokt sa mig, beror helt på hur mycket smak du balanserar ölen mot.

 

Till huvudrätt kommer jag att göra en klassiker, kött, sås och päror (japp, jag är skånsk och stolt över det!)

Ingredienser:

 • Lammrack, ca 2-3 ’ben’ per person
 • Sidfläsk
 • Schalottenlök
 • Rödvin
 • Rosmarin
 • Socker
 • Kalvfond
 • Småpotatis
 • Olja och smör att steka i

 

Recept:

 • Putsa lammracken (dvs skär bort oönskat fett och liknande – dela inte på lammracken), ”badda”  in rikligt med salt och peppar.
 • Bryn lammracken så att dom får fin färg
 • Lägg lammet i ugnsfast form, in i ugnen på ca 175 grader, köttermometern sätter du på det tjockaste stället. Ta ut köttet när det visar ca 61-63 grader, och låt vila i 10-15 minuter under aluminiumfolie innan tranchering
 • Koka småpotatisen tills dom nästan är klara. Kyl ner i vatten (annars fortsätter dom tillagas)
 • Värm en stekpanna med olja och smör, stek potatisen tills dom är klara. Salta och peppra efter smak
 • Svetta schalottenlök i kastrull med tjock botten tillsammans med ett par skivor sidfläsk och två kvistar rosmarin
 • Innan löken börjar ta färg, häll på en pava rödvin, ett par msk flytande kalvfond och låt koka ner till hälften. Smaka av med socker, salt och peppar. Om du vill ha såsen lite tjockare, häll i maizena, eller koka ner såsen vidare
 • Servera med… ja vilken öl ska vi ha till detta?

 

Här är det mycket tunga smaker som kommer från det nerkokta rödvinet, köttet och saltet från pärorna. Jag kommer iaf att prova följande dryckesalternativ, vilket tror ni är bäst?

1.       Mikkeller/Brewdog – I Hardcore You

a.       Beskan och den otroligt angenäma humlekaraktären kommer att lätta upp den här rätten något tror jag.

2.       Hair of the Dog – Fred

a.       Den söta karaktären av denna kompletterar nog ganska bra med det övrigt salta samtidigt som dess rågmalt och balanserade humle ger variation och komplexitet med maten. 

3.       De Molen – Rasputin

a.       Ny M2 favorit som plockas fram så snart det ges tillfälle, i mina ögon (smaklökar) en tämligen lättdrucken Imperial stout som jag tror kan lyfta den här rätten med sin semisötma och lakritstoner. Kan bli riktigt gott med köttet och rödvinssåsen.

 Mankers bonustips – Omnipollo Leon

a. Ingen nyhet, men nyår för mig är elegans och chillad tid med ens nära och kära. Rosa saftgt lamkött med goda potatisar (som vi som inte är från Skåne säger) och rödvinssås kan nog bli bra med en öl som fungerar både lika bra som fördrink som till det goda köttet med mousserande sötma, frukter och lite humle. Funkar nog till pilgrimsmusslorna med.

 

 

Gott nytt år vänner!

//M2

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply