Categorized | MankerBeer Talk

Darren Packman startar bryggeri – vad betyder det för framtiden?

Få lär ha missat dagens stora bomb – Darren Packman, mannen bakom BeerSweden, har tagit över Sigtunas gamla bryggeri. Då de flesta redan lär ha skrivit om detta och jag tycker alla borde läsa det direkt från Darren själv, här, så har jag istället valt att se framåt och se “runtomkring”. För det stora är inte att vi i framtiden får ett nytt mikrobryggeri som kommer erbjuda företag och privatpersoner att “hands on” kunna brygga öl på ett riktigt bryggeri. Beer Studio blir därmed något nytt, fräscht och inneslutande på ett nytt sätt.

Det stora i min mening är att det här visar hur man på ett par år, visserligen med en branchkännedom i ryggen, kan gå från en blogg till att få ett ambassadörsjobb hos ett av världens mest spännande bryggerier, till att slutligen starta sitt eget bryggeri. Det entreprenörskapet och den innovationsförmågan att gå från ruta 1 till att sikta så högt man kan nå, det är det intressanta i läxan.

Min repsekt för Darren som ölbloggare och person minskar ju inte av att han tar en risk och vågar satsa – något som inspirerar och fungerar som en lärdom för andra. Från att det för några år sedan fanns en handfull bloggar finns det idag snart uppemot 100 stycken ölbloggarre och fler lär det bli. Både i takt med att ölintresset ökar men också för att ölfantaster börjar engagera sig på olika sätt – ölgillen, föreningar och klubbar.

I senaste numret av Wired läste jag om Reid Hoffman (grundat bl.a. LinkedIn, PayPal m.m) och bröderna Samwer och hur det som band dem samman är deras entreprenörskap och driv. Nu när bloggare, bryggerier och andra ölrelaterade aktörer kommer närmare och närmare varandra så finns det möjligheter till samarbeten som tidigare inte funnits. Det gäller bara att finna en inkubator eller en person med en vision. Därför är det inspirerande att se detta göras. Ölcommunityt är oerhört vänligt, öppet och i utveckling och jag tror att vi kommer få se mer intressanta samarbeten framöver.

Vad Darren nu har gjort är att visa att vem som helst kan starta upp ett bryggeri, visst är det en bit kvar – men alla hembryggare med en dröm eller alla ölfantaster som önskat bli mer delaktiga i “ölsverige” får nu ett bevis på att det går att ta för sig. Det gäller inte att ha den bästa pitchen, startkapitalet eller alla kontakterna, det underlättar såklart, men det viktigaste är att våga ta för sig, engagera sig och sedan ta chansen då den dyker upp. Det är den grunden och den läxan vi bit för bit har sett byggas upp under de senaste åren.

 

Hur det kommer gå med projektet? Vem vet, det får vi se. Vad jag vet är att alla som gillar öl och har följt BeerSweden de senaste åren nu får en personlig väg in i ölsverige som de tidigare kanske känt att de inte har haft. Det blir mer personligt och mer påtagligt för dem, och det är den viktigaste lärdomen och det jag värdesätter mest. Öl behöver inte vara snobbigt och exkluderande utan öl är socialt och öl är roligt – precis som med mat, vin eller andra sätt att njuta av livet. Och just den filosofin tror jag ligger bakom detta och just därför tror jag att det blir en intressant resa att följa.

Stort lycka till från oss på Manker Beer

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Darren Packman startar bryggeri – vad betyder det för framtiden?”

 1. Janne P says:

  Snygg vinkling på nyheten!
  Ser verkligen framemot vad som komma skall från björkarnas stad.

 2. Mycket intressant läsning. Det behövdes verkligen skrivas ur ett ett annat perspektiv. Instämmer och tror att det här kommer att kunna bli ett riktigt bra bryggeri.

  // Robert

 3. Christian says:

  “Ölcommunityt är oerhört vänligt, öppet och i utveckling och jag tror att vi kommer få se mer intressanta samarbeten framöver.”

  Detta är det stora skälet till att jag ser så positivt på en (hoppas jag!) framtid i ölbranschen. Känslan från exempelvis SB&WF i höstas fick mig att vara lycklig i flera veckor, just för att alla är så trevliga och lätta att ha att göra med!

  Jag tror också att Darren har en god insyn i varför sådant är viktigt och på vilket sätt det knyter ihop öldrickarna i Sverige; det borgar för en ljus framtid i Umeå!

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Darren Packman startar bryggeri – vad betyder det för framtiden? (Mnaker Beer) Filed Under: Nyheder & mikro […]

 2. […] – Omnipollo/Sea-Goat Brewing Manker Beer Diaries -5- Det gröna hotet (aka sniffa humle) Darren Packman startar bryggeri – vad betyder det för framtiden? Sverigepremiär – Manker Beer provar Omnipollo/Evil Twin Russian […]


Leave a Reply