Analys inför Systembolagets släpp 1a november: T5-T7

I år har hösten varit synnerligen kort och det är snart dags för vintern att köra över oss med bitande kyla och himmelskt snökaos. Tur då att vi har två släpp med ölnyheter på Systembolaget att se fram emot innan 2012 är slut. Nu har vi redan kikat närmre på de öl som kommer den 1 november runtom i landet (här) men då var det baserat på våra tidigare åsikter och intryck över ölen medan nedan är mer uppdaterade tasting notes. Vill ni därför veta mer om ölen, vad de är för typ, varför man har gjort dem så som man har eller våra åsikter och tankar om dem så läs det inlägget så tar vi och håller detta snäppet kortare.

Välkommen vinter säger vi på MankerBeer!

 

I T5-modulen a.k.a. cirka 40-talet butiker runtom i landet finner vi rätt många öl varav flera är sådana som säkert skulle platsat även i T7 om man så hade önsakt. Svenskt, brittiskt, amerikanskt och danskt – ja allt får vara med i november så vi tar och börjar med den här modulen och går sedan mot de mer exklusiva släppen. Tyvärr hade Fullers Brewers Reserve No.4 inte kommit in varpå den saknas nedan, men om ni läser inlägget jag skrev tidigare så ser ni vad för spännande öl det här är och likt Fullers övriga Brewers Reserve så lär den leverera en bra öl.

Nynäshamns Ångbryggeri Sotholmen Extra Stout
Manker:
 En enkel och smakrik hederlig stout som inte måste ha massa choklad och kaffe utan satsar mer på en klassisk mörk maltbas med föredömlig balans och lite fruktighet. Enkel och hederlig för dig som bara vill dricka en god stout (Bra+).
M2: Rökig nästan träig doft. Metallisk eftersmak med lite bränd aska vilket stör mig (Okey).

Nynäshamns Ångbryggeri Bötet 2012
Manker: Fruktfräsch och riktigt aromatisk – men inte den bötet som fått stå lite för då har den en mer framträdande sötma och maltighet. Välbalanserad sötma och en beska som kommer komma fram mer nu när den är rätt färsk (Bättre-).
M2: Söt färsk humledoft som lär lägga sig med tiden. Välbalanserad beska med klibbiga frukter och lurig sötma (Bra+).

Rodenbach Vintage 2010
Manker: En favorit med massa vinägersyura, gammal bäryoghurt – fint sunkig träkaraktär. En öl som är lika bra nu som om något år och lätt något jag kan tömma en back av (Bättre+).
M2: Syrlig och fräsh doft med körsbär och andra mojsiga bär. Smakar knäckig syra och massa frukter. Snäll med fin sötma på slutet (Bra+).

Störtebecker Choco-Porter
Manker: Söt chokladmousse som känns som något man fick på dagis med lagom bra kakao men som ändå är välgjord. Inte otippat mest smak av choklad men oväntat med malt och andra intryck (Bra(+)).
M2: Doftar krämig billig varm choklad, med mashmallows. Smaken är därefter fast med lite mer kaffe, bra istället för den dessert (Bra+).

Great Divide Chocolate Oak Aged Yeti
Manker:
Mörk choklad med bittra kakaoinslag, kraftig rund och allt det goda från den kraftfulla och goda Yetin – fast med mer chokladbitar. Det anas lite fruktighet tillsammans med annat gott med viss hetta. Skitbra (Bättre+).
M2: Järn, fadd choklad och kaffe i näsan medan det i munnen lockar med fyllig underbar mörk choklad med fin beska som bryter av (Bättre(+)).

Sierra Nevada Tumbler
Manker:
Bra maltig bas med lite ”höst”iga aromer och smaker. Karamellkola och mörk malt med torr men ändå söt bas. Smakar som jag tidigare har skrivit om denna så som hösten borde smaka (Bra+).
M2: Lageröl och torrt trä i doften som inte faller mig i smak… doften? Smaken är mild med en tydlig höststämning och maltkaraktär (Bra-).

Innis & Gunn Winter Treactle
Manker: Typiska Innis & Gunn-stilen fast med mer choulklad, lite nougat och utvecklade, mot vägen till eleganta smaker av kakor och söta tårtor. Förvånansvärt bra och jag gillar det söta, fruktiga och hembakta (Bra+/Bättre-).
M2: Det doftar bilverkstad och spackel med kokt sirap. Smaken är lite bättre men som en på tok för söt dessert (Okey+).

Flying Dog International Arms Race
Manker:
Här är det pumpakrydda, ljung och allehanda skumma kryddor med lite urinoartvål på slutet som följs av en skum syrlighet. Lite väl lätt kropp och ingen favorit (Okey+).
M2: Cederträ och rosmarinaromatisk tvål, vilket återkommer i smaken. Lite speciell och inte mitt té (Bra-).

BrewDog International Arms Race
Manker: Mer tryck i denna än i Flying Dogs version. Pumpa, muskot, ljung och ginseng och andra tokigheter som BrewDog brukar lattja med i sina öl. Lite väl snäll mot slutet men en bättre maltkropp än ovan varpå detta blir min vinnare! (Bra).
M2: Rosmarin, timjan, citrus och långkok – ja, det doftar matkryddor. Otroligt örtig och fräsch med bra balans (Bra+).

Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2012
Manker: En bra höst-IPA med passionsfrukt och persikokrämpurée med bra malgrund och en fylligare kropp jämfört med K:rlek Vår/Sommar som var mer crisp. En bra sällskaps-IPA som lär gå åt fort (Bättre-).
M2: Mullig maltig IPA med lite tropiskt kalas och besk grape. Fungerar bra för mig (Bättre).

 

Där slutar T5 och nu tar T6-ölen vid. En rätt så konstig blandning öl med allt från belgisk IPA till citrongräsbombaderad öl från BrewDog, pumpaöl från Samuel Adams och vaniljbomben Vanilla Syndrome från Sigtuna. Vi hittar också årets tripel hop från Duvel som enligt ryktat snart också kommr att komma i småflaskor, vilket kanske gör dem mer åtråvärda då man lättare kan plocka på sig en flaska att mysa med på kvällen.

Valeir Extra
Manker: Riktigt underbart fräsch fruktighet med typiska belgisk lättja. Fruktig melon och juice från alla möjliga mumsiga frukter med lagom touch av belgokrydda. Lättsam men oerhört fräsch (Bättre).
M2: Kaxig pale ale-doft med mycket mango, ananas och persika. Otroligt välbalanserad med snygg kolsyra (Bättre+).

Duvel Tripel Hop 2012
Manker:
En syrlig passionsfrukt och blommig lättja, kanske lite väl syrlig nu när den känns väldigt fräsch. Lite brinnande urin och svåra delar. Men även mycket spännande frukter, kaktus, lime etc. vissa typer av bubbelgum m.m (Bra+).
M2: Syrliga krusbär, ammoniak och fläderblom. Något för framträdande alkohol men i övrigt grymma citrus- och humletoner (Bäst-).

BrewDog Abstrakt AB:11
Manker:
Karameller, kola och en hetta med citrongräs. Förvånansvärt balanserad sett till andra Abstraktöl. Kan nog bli rätt fin med något år i källaren så att smakerna får gifta sig lite mer (Bättre (+)).
M2: Citrongräs och lakritsrot i näsan med en kraftig maltbas i smaken där det är lite mynta, citrongräs och andra kryddor (Bättre).

Sam Adams Pumpkin
Manker:
Välbalanserad nedtonad pumpa och ljus torr malt. Inte för mycket kryddig pumpa utan mest lättdrucken och enkel. En bra ingångspumpaöl som inte blir så blaskig som liknande pumpaöl kan vara (Bra).
M2: Pumpapaj så att det stänker ner dig med det. Bra pumpasmak med fin kryddighet som inte är för mycket (Bättre).

Sigtuna Vanilla Syndrome Brown Ale
Manker:
En söt len smak av… av? Väldigt annonym innan den värmts upp och det smakar vanilj och sötma. Lite klibbig och inget för en diabetiker. Rätt svår tycker jag då det inte är så tydliga dofter eller smaker, ändå har den något jag gillar (Bra(-)).
M2: Klibbig sötma med metalliska inslag. Choklad, kaffe, söt vaniljstång och en bit lakrits (Bra+).

 

Sist ut är så T7-ölen, alltså de öl som vi bara finner på ett Systembolag i Malmö (Hansacompaniet), Göteborg (Nordstan) och Stockholm (Regeringsgatan). Fokus ligger på Boulevard Brewing Company som är ett stabilt bryggeri från Kansas City och som verkligen levererat med sin Smokestack series. Å andra sidan är det aldrig fel med en magnumflaska St. Bernardus som många framhåller som bättre än t.ex. Westvleteren – men det låter jag vara en smaksak för vi gillar dem båda. Uintas Dubhe Imperial Black IPA var en trevlig sista minuten överraskning som vi tyvärr inte hann prova på Systembolaget – men det är en riktigt snäll och bra mörk IPA med toner av lakrits, hårdrostad malt och sötbitter choklad.

St. Bernardus ABT
Manker: Mörka frukter möter mörkt socker, bittert nötskal och karamell, sirap och lite honung med inslag av alkoholstyrkan (Bättre).
M2: Russin, koriander och äppletoner. Tyvärr är kroppen lite tråkig och smakerna är inte helt så övertygande som den fina doften (Bra).

Boulevard Brewing Company Tank 7 Farmhouse Ale
Manker: En lätt munkänsla med fina tropiska smaker och små duster av saison, brett och mandariner – skitgott tycker jag (Bäst).
M2: Stänk ned en höbal med citrus och gör om det till skumgodis, koriander och vild dill. Då får du denna goding (Bättre).

Boulevard Brewing Company Double Wide IPA
Manker: Tung men på något sätt ändå rätt snäll dubbel-IPA med grape, persika och en kärra humlekottar och humleolja och klet. Riktigt, riktigt god även denna (Bättre(+)).
M2: Höstlöv med stabil maltig, småkladdig kropp och bra beska där grape och humlekotte leker fritt (Bättre+).

Boulevard Brewing Company Sixth Glass Quadrupel Ale
Manker: Riktigt välbalanserad quadrupel med fin maltsötma, lite bittra toner av träskal och torr malt med söt mandelklet. Redan nu väldigt utvecklad. Mycket välbryggd (Bättre(+)).
M2: Vinöst söt och med god kraftig malt- och sherrylik sötma. Lite kryddor och lagom alkoholhetta ger den variation med smakerna. Inte alls så svårdrucken som vissa liknande öl som har för tydlig alkohol. Favorit! (Bättre+).

Uinta Dubhe Imperial Black IPA
Manker & M2:
Se ovan om T7-släppen.

2012-11-01, Små partier, tillfälligt vinter

T5 11630 Sotholmen Extra Stout Sverige 250 24,50 8.640
T5 11675 Bötet Barley Wine 2011 Sverige 250 35,20 8.640
T5 11683 Yeti Chocolate Oak Aged Imperial Stout USA 650 94,90 3.240   ®®
T5 11708 Rodenbach Vintage 2010 Belgien 750 95,00 3.000
T5 11753 Fuller’s Brewers Reserve No 4 Storbritannien 500 59,00 7.000
T5 11779 Störtebeker Choco-Porter Tyskland 500 27,90 6.000
T5 11603 Innis & Gunn Winter Beer 2012 Storbritannien 330 26,90 45.000
T5 11716 Sierra Nevada Tumbler USA 350 26,90 15.000
T5 11713 Mikkeller K:rlek Höst/Vinter Danmark 330 33,90 40.000
T5 11748 Flying Dog International Arms Race USA 355 35,90 6.000
T5 11744 BrewDog International Arms Race Storbritannien 330 38,90 6.696

T6 11705 Contreras Valeir Extra Belgien 750 69 1440
T6 11038 Duvel Tripel Hop 2012 Belgien 750 149,00
T6 11040 Samuel Adams Harvest Pumpkin Ale USA 355 17,90 11705
T6 11754 Abstrakt 11 2011 Storbritannien 375 129,00
T6 11790 Sigtuna Vanilla Syndrome Imperial Brown Ale Sverige 330 39,90

T7 11757 Tank 7 Farmhouse Ale USA 750 139,00 900
T7 11784 Double Wide IPA USA 750 139,00 900
T7 11786 Sixth Glass Quadrupel USA 750 139,00 720
T7 11039 St Bernardus Abt 12 Belgien 1500 249,00
T7 11793 Uinta Dubhe Imperial Black IPA USA 355 37,50

 

Vad betyder T-indelningarna

B = beställningssortiment
BAS = alla butiker
T1 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS samt T1)
T2 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1 samt T2)
T3 = tilläggsmodul (butiken hyllför BAS, T1, T2 samt T3)
T5 = 30-tal butiker (egentligen 40 butiker inklusive vinkällarbutikerna)
T6 = Mer eller mindre samma som T7, men med större volym i depån än i T7-butikerna
T7 = vinkällarbutiker (Göteborg, Malmö och Stockholm)
T9 = valfritt för butik att hyllföra. Kan av kund beställas styckvis i samtliga butiker

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply