Categorized | MankerBeer and Food

Manker Beer and Food: Black Bean and Cheese Enchiladas

När vi häromdagen skrev om vad vi anser är en helt utsökt och mumsig chili så fick vi en fråga om vi inte kunde hitta något liknande recept men utan kött. Både jag och Manker älskar kött men visst kan jag hålla med om att det är viktigt att ha ett sunt förhållande till vad man äter. Som vän av ordning, reda, öl och god mat så letade jag därför fram ett gammalt recept på enchiladas med svarta bönor och ost. Visst låter det lite tråkigt och det är det, därför har vi hettat till receptet lite och då ni känner oss så förstå ni att vi vill ha med öl på något sätt.

Receptet är baserat på David Bonoms (Cooking Light)  recept och tar väl en timme av din tid men ger istället ett dussin grymma enchiladas. Ta nu och starta dagen med ett besök i din lokala alkoholinköpsbutik, handla på dig guds goda råvaror och sätt igång och pilla. Om du oroar dig för innehållet så kan vi meddela att man i originalreceptet får i sig 6,4 gram fibrer, 1,7 mg järn och 574 mg sodium per 2 tortilas. Med andra ord är det bara att laga på och njuta av hur bra mat man kan tillaga utan att använda kött.

 

Saker som ska ligga i din matkorg:

 • 2 stycken torkade ancho chilis (rensa bort stam och frön)
 • En eller en halv chipotle för att ge mer karaktär.
 • 5 dl vatten.
 • 1 BrewDog Tokyo* för extra sting och sötma till maten.
 • 1 Valfri öl att förtära medan du tillreder maten.
 • 2 teskedar  olivolja.
 • 5 stycken skivade vitlöksklyftor.
 • En kvarts tesked bra salt.
 • 3 dl vegetarisk buljong.
 • 2 matskedar färsk hackad oregano.
 • 2 matskedar tomatpurée.
 • En halv tesked mald kummin.
 • 1 matsked färskpressad limejuice.
 • Ett par nypor mald chilipeppar samt några nypor cayennepeppar (dosera efter hur mycket hetta du vill ha).
 • Cirka 5-6 burkar svarta bönor, skölj dem och låt dem torka.
 • 3 stycken tunnt skivade salladslökar.
 • 200-300 gram riven ost, välj någon favorit med rätt mycket smak.
 • Olja och smör att steka i.
 • 12 stycken tortillabröd, en för varje enchillada.
 • 6 stycken matskedar gräddfil – om du tycker att det är att ha till.

 

Moment 1 – Sätta igång

Värm upp ugnen rejält så att den är varm och go. Nu när du redan har rensat ur chilin så tar du och kokar upp vattnet och lägger i chilin. Låt det koka några minuter tills chilin har blivit mjuk, då kan du ställa undan kastrullen och hälla upp din friöl. Värm sedan upp olja i en lagom stor stekpanna; lägg i löken och sautera i en minut. Sänk sedan värmen till medelvärme och häll i den skivade vitlöken samt saltet. Låt det hela stekas ihop i 5 minuter tills vitlöken får sin fina gyllene färg. Detta är det hemliga tecknet på att du ska hälla på buljongen, cirka 2 dl av Tokyo*’n och kryddorna (kummin, oregano och tomatpuréen). Låt det hela puttra i ytterligare 8 minuter tills det ha blivit en fast röra.

 

Moment 2 – Nu ska det blendas

Ta röran och häll ned i en blender. Separera sedan chilin och vattnet och rör ned den kokta chilin i röran. Häll på lite mer av ölet samt chilivattnet. Viktigt nu är att du tar bort det lilla plastlocket från blenderlocket för att låta ångan från chilivattnet försvinna – det du istället kan göra är att ta en ren handduk och hålla ovanför hålet så att du slipper få chilisplatter i ansiktet. Sedan är det bara att blenda tills det blir en mjuk, len röra. Rör då ned limejuicen och chilipulvret. Tjuvsmaka sedan lite till på din matöl.

 

Photo: John Autry; Styling: Cindy Barr

Moment 3 – Bygga macka

Äntligen är vi ett steg närmare att få äta. Ta bönorna, cirka hälften av osten och hälften av salladslöken och rör runt det hela. Ta sedan en deciliter av blandningen och lägg i ungefär 2 deciliter av röran i botten av en glasform stor nog att rymma 12 stycken ihoprullade enchiladas. Värm sedan tortillabröden enligt instruktionerna och fördela sedan 3 matskedan bönröra i bitten av varje tortilla, blanda ut, rulla upp och börja om. Lägg dem sedan med den “öppna” sidan nedåt i formen. När all röra är utblandad i tortillabröden kletar du ut kvarvarande röra över dem, strör över resten av osten, tar en klunk av din öl och låter dem bakas i en kvart på 200 grader. När de är lite bruna är de klara och kan då serveras med hakad salladskök och gräddfil.

Grattis, nu får du äta!

Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.


Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply