Categorized | MankerBeer Talk

Ett annat sätt att säga ifrån – Kwak gone la Corne du Bois des Pendus

Igår var starten av Jens Skrubbes firande på Pressklubben och det började bra. Redan runt fullt acceptabel “AW”-tid hade det fyllts på rätt bra med gamla stammisar, ölfantaster och andra som bara var sugna att prova på någon av alla de speciella ölen han hade fått fatt på. Det är ju verkligen inte varje dag man provar öl som Duvel Single Fermented, Chimay Rouge eller Dupont Avec les Bons Voeux, på fat. En riktigt trevlig afton som förhoppningsvis levde upp till Jens, Hans och Görans förväntningar.

Men en av kvällens bästa öl var också en av de lite lurigaste, då vi riskerar fängelse, stämning eller andra typer av hiskerliga bestraffningar – vi skändade det karaktäristiska Kwakglaset!  För att ge er en bakgrund till hur hemsk bilden här till höger är så klipper jag nedan in vad Urbain Coutteau från de Struise Brouwers skrev på deras facebooksida. Kortfattat så har Brouwerij Bosteels stämt det avsevärt mindre bryggeriet Brasserie d ‘Ebly (de har två stycken öl…) då de profilerar ölet till höger med en snarlik trähållare för glaset. Fy och skam! Nu tycker jag kanske att det börjar bli lite larvigt att gå kaos över det då det här med att stjäla saker och likt Apple hävda att man har patent på allt från ölnamn till träställningar. Samtidigt är det såpass barnsligt att vi bara måste lyfta fram det, men istället för att försöka skapa en debatt så gör vi det helt enkelt på vårt sätt. Så vår uppmaning är att besöka Pressklubben i Stockholm eller på annat sätt se om ni kan få tag på La Corne du Bois des Pendus Blonde (kort och bra namn) och sedan få det serverat i ett Kwakglas. Ölet är dessutom flera gånger bättre än Kwak så ni vinner på alla sätt och stöder samtidigt ett litet Belgisk bryggeri i sin kamp mot de stora rovdjuren, eller hur det nu blir. Nu hoppas vi bara att vårt tilltag inte retar upp omvärlden.

 

Suppose you own a brewery that makes an annual production of more than 90,000 hectoliters (9,000,000 liters) of beer. Your gross revenue for 2011 is + – 17.2 million Euros. The gross profit was even + – 11.2 million or + – 65% of turnover. After deducting depreciation and other various constructions, you manage to lower your profit before tax to a lousy + – 4.5 million Euro.

As a good and responsible Belgian you pay + – 1.4 million Euro of tax.

To make a long story short, you keep a net + – 3,1 million euro, admit you sit on nice roses.

With such figures and results you should walk proudly in a good mood on any catwalk.

Not a hair on your head would even think to sabotage or murder a colleague.

No, a colleague that only has 0.5% of your production and results, is not a colleague but a shrimp, a small tiny young shrimp. No, you would never crush such a shrimp?

You need to explain what went wrong, especially after reading the above, that made you decide to crush Gaëtan Patin from Brasserie d ‘Ebly. Where is your ethics for Belgian beer, culture and self-esteem? Was it the name of his beer ‘la Corne du Bois des Pendus’ that put you into this bout of insanity? The sucker you sent through hell sent did not even have a brewery yet. This young Walloon entrepreneur had a dream, just like you had a while back!

People and businesses like yours are a blot on our society. The moisture from your beer kettles are a blot on our beautiful blazon and Belgian beer culture. You contribute to everything we despise. Thousands of equally minded disapprove your senseless, cruel and unjust action.

Luckily for me I do not have to walk in your shoes, nor bear thy conscience.

Urbain Coutteau, Manager at Struise

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Ett annat sätt att säga ifrån – Kwak gone la Corne du Bois des Pendus”

  1. Christian says:

    Bortsett från att ni säger att “ölet-med-långa-namnet” är bättre än Kwak (vilket är en fråga om tycke och smak, inte ren fakta), så är jag helt med på hur oschysst det är av Bosteels att göra så här.

    Det börjar liksom träda fram en viss skillnad mellan stora och små bryggerier; de små tycks inte vara öppet emot varandra, för det mesta tvärtom, medan de stora ser de övriga som konkurrenter om marknadsandelar och inget mer.

    Hur skulle det vara om De Molen hoppade på Oppigårds angående ett single hop-öl som råkar heta Amarillo? 😉

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] ner på La Corne. Rättvisa skipad och förutom att ha vunnit lagstriden har La Corne också vunnit en stor skara vänner och en massa gratis marknadsföring! Heja […]


Leave a Reply