Categorized | MankerBeer and Food

MankerBeer and Food: Pumpagryta med dubbelbock, linser och mangold

Bara för att det är snö och kallt ute måste vi inte kapitulera för vintern och julen utan med lite vilja och en gnutta råvaror kan vi hålla fast i drömmen om att det fortfarande är åtminstone höst. Om kryddor och mer traditionell mat är det som kännetecknar mångas julmat så är pumpa, grytor och stekar det som hösten erbjuder. Och varför bara äta kött? Jag brukar välja att då och då spendera en månad eller två som vegetarian, vilket även är hur mitt 2013 kommer att starta. Varför då inte sno ett recept från The Beerista som både är höstigt och vegetariskt? Än bättre är att vi får anledning att köpa lite dubbelbock att ha i rätten.

Dagens måltid fungerar antingen som förrätt eller huvudrätt och tar inte mer än halvtimmen att tillaga. På svenska har den kvinliga ölskribenten The Beeristas recept av mig döpts till pumpagryta med linser och mangold. Och vet ni vad, jag har snott bilden från hennes recept det också, helt enkelt för att jag inte har hunnit tillaga det än, samt skulle ta rätt dåliga bilder.

 

Att köpa (ingredienser behövs ju)

1 medelstor butternutpumpa som skalas och delas i 2 x 2 cm stora bitar
3 matskedar olja
1/2 matsked paprikapulver
1 matsked kummin
1 matsked koriander, färsk är alltid bättre
En bra mängd mangold, helst en med stjälk och allt, grovhacka den
3 hackade charlottenlökar
2 röda paprikor som du hackat
1 medelstor gullök, skiva den
1-2 flaskor (50-60 cl) dubbelbock eller dunkel, vårt råd är att också köpa en till kocken. Ayinger Winterbock finns på Systembolaget just nu och är bra mumsig.
30 cl vegetarisk buljong
350 gram linser (typ en liten linsburk)

 

MangoldDra upp ugnen till 190 grader medan du skalar, delar och rensar pumpan. Runt 2 x 2 stora kuber blir bra. Lägg pumpan tillsammans med olivoljan, kummin och paprikapulvret. Salta och peppra efter tycke, smak och tid på dygnet. Rör runt allt så att kryddblandningen masseras in i pumpaköttet.

Lägg den kryddade pumpan på ett bakplåtspapper och kör in i ugnen i dryga halvtimmen så att dn mjuknar och får en lite brun färg. Se till att skaka runt pumpabitarna under tiden så att de inte bränns utan steks jämnt.

Lämpligen preppar du resten av ingredienserna under den här halvtimmen. Du hinner också läsa MankerBeer och dricka lite av din matöl. Viktigt är dock att du sauterar din mangold. Hetta upp en halv matsked olja i en sauteuse, stor nog för att sen också rymma pumpaköttet. Lägg i charlottenkökarna och mys runt dem i någon minut så att de får färg. Då är det dags att lägga i den hackade mangolden med lite salt och peppar. Sautera lite snabbt, runt 2 minuter så att bladen mjuknar. Ta fort och lägg dem åt sidan.

666038

Finns på Systembolaget

Värm sedan upp ytterligare lite olja och fräs gullöken så att den får färg och har mjukat upp. Släng i paprikan och låt det stå och puttra i en 5 minuter till så att även dem blir lite mjukare.

I takt med att du fått klart på dina öriga bestyr och puttranden så har även pumpat blivit klar i ugnen, i annat fall kan du låta den stå och eftervärmas i ugnen (dra av värmen). När den är klar och fin kan du lägga i den i din gryta med löken och paprikan. Peppra. Salt. Krydda med paprikapulver och koriander – ju mer av allt ju bättre, pumpa smakar inte så värst mycket ensamt. Blanda runt väl och häll sedan på öl och buljong.

Värm upp pannan igen och låt det koka i en 4-5 minuter, därefter kan du mixa ihop det till en puree med en vanlig stavmixer eller en blender. Värm sedan upp pureen på låg värme tillsammans med linserna, som vi inte vill ska brännas eller blir för mjuka direkt. Låt det sedan puttra på låg värme i runt en halvtimme, där du dock borde röra lite då och då för att förhindra att det bränns och för att blanda runt smakerna. När linserna har mjuknat kan du pynta med den sauteerade mangolden, röra runt en sista gång och servera.

God måltid och gott nytt år!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply