Categorized | MankerBeer Talk

Tävling: Peter M. Eronson – “Öl: Kunskap ger mersmak”

IMG_20130105_142300En av sveriges flitigaste och bästa författare vad gäller öllitteratur, Peter M. Eronson, släppte 2010 boken Öl: Kunskap ger mersmak (Grenadine Bokförlag). Nittiotalet sidor kanske känns lite kort för att sammanfatta öl, ett begrepp och en dryck som idag känns mer omdiskuterad än på länge. För hur brygger man öl? Vad finns det för ölstilar och vad kännetecknar dessa?

Boken kanske inte går på djupet om vad öl är men som lättläst och pedagogisk introduktionsbok förklarar den bit för bit om allt för hur du snabbt kan brygga öl i ditt eget hem till hur ölutvecklingen i Sverige och omvärlden har sett ut. Vi får också en överblick på populära ölkrogar samt exempel på vanliga och ovanliga öl inom varje ölstil. Med andra ord lär man sig grunderna; något som idag fortfarande känns rätt främmande för många. Vad gör malten för ett öl, vad är egentligen en ale och hur kan möjligen den här kunskapen ge mersmak? Därför är jag så glad att böcker likt den här finns då jag menar att mersmak är någonting man kan prova och läsa sig till.

IMG_20130105_142354Boken kostar 135 kronor om man beställer den från Adlibris men vi tycker att vi ska börja året positivt och tävlar därför ut ett exemplar.

Hur kan jag vinna boken?
Allt du behöver göra för att vara med i utlottningen är att skriva på den här namninsamlingen för bättre öljournalistik i tryckt media (där Peter skulle göra sig otroligt mycket bättre än många som idag huserar i tidningarna). Samt så ska du ge exempel på två stycken ales. Skriv på namninsamlingen och maila oss (info@mankerbeer.com, eller kontaktformuläret under “kontakta oss”) så har du chansen att få dig ett exemplar. Tävlingen pågår till och med den 7e januari.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Tävling: Peter M. Eronson – “Öl: Kunskap ger mersmak””

Trackbacks/Pingbacks

  1. […]  I helgen tävlade vi ut den väldigt trevliga och grundläggande boken Öl: Kunskap ger mersmak, författad av Peter M. Eronson. Av de som sände in sina två favoritales har vi sedan slumpat fram en vinnare i form av Henrik Erlandsson, stort grattis. Till alla er andra som sände in era favoritöl och vart med i utlottningen säger vi grattis, men misströsta ej. När jag sorterad i MankerBeers kassakista fann jag nämligen en till bok som vi kände att vi måste dela med oss av, lite mindre analyserande och något mer betygssättande. […]


Leave a Reply