Balder Spekulerar: Kvinnor och öl, kvinnor var är ni?

imagesCA12AIXOSom Balder själv tydligt skriver – ta denna krönika med en nypa salt, inte som någon allmängiltig sanning. Se det också som hans syn på hur kvinnor inom ölvärlden får, ges och tar plats – både vad gäller som bryggare (Jessica Heidrich och Carmen Roel är de jag kan komma på i Sverige) eller som ölskribenter (DN’s Sanna är den jag kommer på). Vi hoppas att detta ändras, det är poängen – inget annat! / Manker

Med stor risk att bli hatad, bespottad och attackerad. Jag menar inget illa med något och det kommer nu att komma en massa stereotyper om oss som människor.

Stereotyperna är enbart för att ni ska förstå vad jag menar och inga påhopp på mig, min egen sida Ölrådet eller MankerBeer kommer att behövas. Le åt dem istället.

Hur kommer det sig att jag börjar på detta vis? Jo, jag ska ge mig in på djupt vatten. Kvinnor…och öl!

 

Kvinnor och öl? Varför så få, eller är dom så få? Ser vi dem inte? Får de för lite utrymme?
Frågorna är många, svaren är nog fler. Var är ni, svenska kvinnorna i ölvärlden?

Jo jag har funderat ganska länge på varför vi inte har så få kvinnor i rampljuset gällande öl i Sverige? För er som läser mycket internationellt så finns det ett par riktigt bra amerikanska ölbloggar med kvinnor bakom rodret.

Min egentliga fråga kan jag nog inte formulera, men jag ska försöka att förklara mig på ett vettigt sätt, utan att gräva en grop som bara blir djupare och djupare.

I min relation till öl så har jag vid hundratals tillfällen försökt få människor att överge macrolagern och blicka utåt. Men inte är det män som först nappar och definitivt inte män som är först att säga att det är gott. Det är faktiskt kvinnorna som är mest öppna för att båda prova och för att sedan medge att det faktiskt var gott.

IPA brukar inte vara någon favorit kanske, men många belgiska öl typer så som dubbel, flamländs rödöl och även en hel del lambics brukar bli uppskattade. Självklart kan det även vara helt tvärtom, vissa kvinnor i min närhet har sagt: ”Nej jag dricker inte öl, för det är inte gott”.

Tjurskallig och envis som jag är så försöker jag att lura dem. Jag bjöd in till gille en gång bara för att bjuda på fördrink. Lite mousserande i glasen och alla tjejerna tyckte att det var hur gott som helst tillsammans med tilltuggen av melon och jordgubbar. Mousserande? Nej nej, det var ju en Oud Beersel. Ja en öl jag plockade upp på systembolaget bara några timmar innan. Hur gick nu det till. Gillade dom öl ändå? Öppnades ögonen och därmed dörren in till oss? Nja…

Frågan är nu återigen, varför är dom så få?

Är öl lika manligt som att köra hjullastare och vi ser ner på kvinnorna som gör det?
Har kvinnor sämre smak pallet än oss män?

Sämre smaklökar? Nej verkligen inte, jag tror nog att i många fall så upplever män och kvinnor alla situationer olika, men att vi ska ha ett annorlunda smaksätt det tvivlar jag på. Att kvinnor ska ha en sämre pallet är därmed uteslutet. Att kvinnor inte behöver mäta sig lite mycket som oss gottmän med att svänga med fräcka termer och rabbla humlesorter tror jag nog mer på. Samma förutsättningar alltså. Vad är det då?

Kan det då vara så att vi män inte släpper in kvinnorna?
Personligen hade jag välkomnat kvinnorna, det kanske hade fått oss att öppna ögonen för hur kvinnor ser på saken. För vi är skapta olika och vi tänker ofta olika. I mitt grabbgäng hade det nog ofta behövs då det är en väldigt hård jargong. Vi må vara stora stöddiga killar men med kvinnor i gänget blir vi lite mjukare.

Vad är egentligen frågan? Är vi ett trångsynt gäng som inte släpper in andra? Är det inte det vi vill motverka?

Jag ställer fråga igen: Kvinnorna i ölvärlden, var är ni?

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

9 Responses to “Balder Spekulerar: Kvinnor och öl, kvinnor var är ni?”

 1. Melissa says:

  Jag finns!

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   “Jag finns, alltså är jag”?

   Då får du lura med dig fler, så kanske Balder blir nöjd någon gång.

 2. Mats B says:

  Vin är fint, öl är fult (alt. drängigt, alt. dräggigt etc). Många unga högutbildade tjejer har hajat grejen med finöl, resten tror att allt är fulöl.

 3. Kitty says:

  Ping!

 4. Christian says:

  Många kvinnor förknippar nog öl med just macrolager, och det smakar ju inte bra eller mycket alls. Med andra ord tror jag många väljer att dricka något som helt enkelt smakar lite mer, lite bättre och framförallt inte skriker “ta mig, jag är billig!”. För det är ju det man ser bland de flesta manliga kunder på SB också; standard tycks vara åtta burkar valfri macrolager på en kväll, kanske med en flaska groggbas också…

  Det tycks vara mycket enklare att bjuda kvinnor på öl som är lite bättre och som smakar lite mer. De mest beska ölen är nog svåra för alla, oavsett kön, så de snällare alternativen från Belgien är möjligen rätt inkörsport.
  Förresten ska kvinnor också ha bättre smak- och doftsinne än män, efter vad jag förstått av diverse böcker och magasin. 😉

 5. snarkus says:

  Med risk för att bli långrandig..

  Ingen som tror att det kan bero på en grabbig attityd med en “men lilla gumman”-syn på ölintresserade kvinnor?

  Tänk efter och rannsaka er själva här – vilken är er attityd gentemot en kvinna ni försöker få att inse storheten i kvalitetsöl, jämfört med attityden gentemot en man i samma sits? Det är säkert många som arbetar med öl som läser här också och jag föreslår att ni även frågar er själva vilken utgångspunkt ni använder när ni rekommenderar öl till en okänd kvinna kontra en okänd man. Jag menar inte att jag själv skulle vara fläckfri men genom att ifrågasätta sina egna förutfattade meningar om vad någon känner till eller tycker om tror jag man kan komma långt på vägen, och jag försöker göra det hela tiden.

  Vagt relaterat till frågeställningen är förresten “Sinner Series”-debaclet. Många upprörda kommentarer om censur, inte så många som frågat varför det ska vara sexiga kvinnor på etiketterna. Så länge det ska vara bröst och långa, nakna ben på öletiketterna (och det är inte bara Amager Bryghus som syndar med det här) så har jag svårt att se ölvärlden som fullständigt inkluderande.

  • Christian says:

   Tillåt mig replikera. 😉

   Personligen blir jag allid lika glad när jag får prata öl med kvinnor, för det är nästan alltid en fråga om att de ska köpa ett vin “och så några öl” utan att bry sig om vilken sort. Eftersom jag jobbar på Systembolaget så har vi ju en hel del dryck att visa upp för kunderna och oavsett vilken typ som efterfrågas försöker jag alltid hitta det kunden frågar efter.
   Särskilt när det gäller kvinnor och öl så finns det både ett stort intresse och en god portion ödmjukhet. De kvinnor som faktiskt vill dricka öl får inte sämre service för att de är kvinnor, i alla fall inte av mig. 😉
   Men man ska absolut vara vaken för sina egna fördomar och de undermedvetna kategoriseringarna! Man kan också vända på frågan: Varför måste män alltid dricka öl? När blev det så manligt egentligen? 😉

   När det gäller etiketter så tänker jag helt enkelt åberopa den fria kreativa sidan hos upphovsmannen. Om man vill så går det ju att läsa in en massa dumheter i alla etiketter, men i det långa loppet så är det ju upp till bryggeriet att välja etikett själva. Är det en halvnaken kvinna på bild så kan man ju tänka sig att skaparen gillar halvnakna kvinnor? Återigen kan man se andra sidan av myntet i underklädesannonser för män där samtliga modeller ser ut som en grekisk staty? Är det verkligen nödvändigt för att visa upp ett par boxershorts?
   Personligen tycker jag att det är upp till bryggaren/bryggeriet att välja själva vad de vill ha på sin etikett. Om det sedan inte är förenligt med exempelvis Sveriges lagar och regler får man stå det kastet sedan.

 6. Sanna says:

  Jag har tänkt en hel del på det här och du är inne och snuddar på flera viktiga punkter.

  I förra veckan var jag i Göteborg och gjorde research till ett stort ölreportage (kolla nästa nummer av White PAPER) och besökte på rekommendation Ölrepubliken, The Rover, Ölstugan Tullen och Tre Små Rum. Sett till ölutbudet – fyra fantastiska ställen. Ni är säkert många där ute som älskar dem.
  Men jag? Nej, inte alls och den manliga jargongen är en av anledningarna. Samtidigt var det trångt, högljutt, få sittplatser – förlåt, men överlag ganska omysigt.
  Betydligt bättre trivdes jag på Bhogas uteservering, Stearin och Skojarbacken – lugnt och trivsamt, men samtidigt ett genomtänkt utbud av öl. Här fick jag en helt annan typ av “uppvaktning”, de hade tid att rekommendera mig öl och berätta om den.

  Sen är det alltid intressant att se vad som rekommenderas mig / mitt manliga sällskap. Det är nästan så jag undrar om det står veteöl i pannan på mig. Fruktigt, lätt och diskret beska är genomgående. När jag föreslog något annat fick jag höra, varför tjejer har svårt för den ölstilen. Det är knappt jag tror det är sant.

  En tredje reflektion jag har med öl är att den gör mig mätt. Jag kan helt omöjligt dricka de kvantiteter som flaskstorlekarna kräver. Eller rent smakmässigt gör jag det gärna – men då har jag sällan plats kvar för maten. Och jag tror inte att jag är ensam tjej att känna så. Där är vin för mig enklare.

  Jag tror många tjejer har skrämts av “stor stark”, den är förvisso lättdrucken – men sedan saknar den allt som god öl har. Stor stark har man någon gång varit så illa tvungen att “lära” sig att dricka. Det sitter kvar och många tjejer (med sitt utvecklade smaksinne;)) har klokt nog övergett den till förmån för de fruktigare och mer komplexa vinerna? Tjejerna måste hitta tillbaka och sluta associera öl till stor stark. Som Balder skriver tror jag många behöver “motbevisas”. Och med dagens ölbredd är det inga problem.

  Eller vad tror ni?

  /Sanna

  • Sabina says:

   Först och främst, White PAPER är en mycket bra tidning och ett ölreportage från den får mig att vibrera av pepp!

   Sen så vill jag säga att jag delar dina upplevelser av att inte bli “trodd på” när man beställer. Kommentarer om att det inte är något tjejer uppskattar har jag som tur är sluppit, men jag har fått skeptiska kommentarer om att “du vet att den är väldigt besk/smakar mycket/är sur va?” som jag inte upplever att min pojkvän får alls. Sen att jag ofta när jag är ute själv blir utsatt för att män vill välja öl till mig, utan att jag bett om det… Det gör en rätt opepp. Nu älskar jag öl innerligt men jag tror att om jag inte hade min supernördiga ådra så skulle det inte vara säkert att jag fortsatte gå till ställen med bara massa män (som dessutom gärna stöter rätt friskt på mig när de inser vad jag har i glaset…)

   Sen tycker jag allmänt att stämningen på mässor och provningar ofta är fantastisk, helt annorlunda från krogen.

   Jag tror dessutom att tjejer undviker öl pga att makrolager inte är så gott och de behöver inte dricka den pga behöver inte vara macho. Då är vin ett godare alternativ, och man får aldrig in vanan att dricka öl.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply