CP-ölet tar plats på krogarna i Göteborg

cp-olet-largeEn Öl och Whiskymässa i Göteborg tidigare i år var det premiär för koncept, eller snarare projektölet CPA. Ölet är framtaget med och för Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) tillsammans med en byrå med anställda som även figurerar inom den svenska ölsvängen men som (med all rätt) önskar se ölet som något helt fristående som ska belysa GIL’s jobb snarare än ses som produkten av ett visst bryggeri. GIL har i Göteborg länge kämpat med att ändra folks attityd och syn på personer med funktionsnedsättning och ett viktigt steg har varit acceptansen ute på krogen.

Förutom vardagliga fördomar som att personer med funktionsnedsättning inte klarar av eller måste få extra beröm för de dagliga sysslorna så är det ofta på krogen ouppmärksammad diskriminering sker med allt från att trösklar och trappar hindrar tilgängligheten till snea blickar mot de personer som trots en funktionsnedsättning gärna tar sig ett par goda öl.

På sin websida beskriver Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL det hela rätt bra. Så vi kör en copy paste därifrån.

 […] allt som oftast tittas det snett när man som funktionsnedsatt beställer en öl. För att inte tala om öl nummer två, […]

Förutom att bli ifrågasatt så finns det en mängd andra hinder som försvårar en utekväll. Det rör sig om otillgängliga entréer, toaletter som inte är handikappanpassade och svårtillgängliga bardiskar.

– Det är hög tid att göra det möjligt för funktionsnedsatta att ta mer plats på krogen, även i ölkylen där vi tänkt att CP-ölet ska påminna om vår existens. Vi vill också supa, ragga och fylle-smsa klockan fem på morgonen, […]

Redan i Göteborg tyckte jag att det lät som ett befriande projekt som kan leda väg för fler liknande öl eller samarbeten för att lyfta fram olika typer av frågor. Det svenska ölintresset är enormt just nu och har blivit en bra plattform för experimenterande och roliga samarbeten – varför inte utnyttja det? Att ölet har en bra humlebalans och fruktighet med en klar men mild beska med drag åt humlekotte och tallbarr gör det inte sämre. I den lite mer upphumlade american pale ale’en som drar mot en india pale ale har man använt Chinook, Columbus, Centennial och Cascade-humle, alkoholstyrkan slutar på 5.8%. Det här är den typen av humlad öl jag vet att många av mina vänner som dricker öl utan att vilja nörda ner sig skulle gilla, den har smaken, är relativt lättdrucken och behöver ingenting som sticker ut eller gör den svår. Många liknande öl begränsas av att de ibland blir för kraftiga varpå det blir lättare att småsippa i sig ölen än att faktiskt bara dricka dem och ha kul. Med andra ord har man nog lyckats få till en social och bra öl i linje med tanken bakom ölet – alla ska kunna dricka god öl.

Ölet säljs för närvarande bara i göteborgsområdet och på krogar som har blivit godkända som handikappanpassade; vilka just nu är Deli 123, Lilla Linné, The Rover (på fat just nu), Stearin, Kings Head, Bishops Arms Järntorget och Ölrepubliken. För er som vill hålla er uppdaterade eller lära er mer – följ CP-dockan GIL på Facebook.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “CP-ölet tar plats på krogarna i Göteborg”

  1. Jonas says:

    Att inte bryggeriet skall stå i centrum när det gäller en sån här grej är jag med på och jag kan köpa att G-P inte tycker det är viktigt vem som bryggt det – öl som öl lixom, men jag hade förväntat mig att det kom fram på ölbloggar som denna.

    • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

      Ja, alltså det är ju inget konstigt i sig och kikar man på Ratebeer så står det ju där. Ölet är framtaget med och av O/O Brewing och bryggt på Charlis Brygghus 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply