Hur utsågs finalisterna i Omnipollos hembryggartävling?

IMG_20130805_200903Igår kväll genomfördes den stora och oerhört trevliga provningen utav de öl som spända hembryggare har ställt upp med i Omnipollos hembryggartävling. Hela 37 bidrag (36 om man räknar bort min egen blen som tydligen blev diskat) stod uppradade och ölstilarna spännde från allt från humlad lager, dubbel IPAs, brettade saisons och imperial stouts med vanilj och chili. Juryn som skulle utse fem stycken finalister bestod av Omnipollos team om Karl Grandin och Henok Fentie, MankerBeers Manker och M2, Brill & Cos Marc Schuterman och Bishops Arms Folkungagatans barchef Petra Öhman. Med andra ord var det en panel med olika bakgrund, tycke och tänk som fick det ärofyllda uppdraget att välja ut sina favoriter för att sedan kort diskutera med övriga för att enas om fem stycken öl som skickas till bedömning nummer två. Denna andra omgång görs nu i helgen i London varpå en lycklig vinnare kommer att informeras kort därpå för att veckan efter åka med Henok och Karl till London för att ta fram och brygga en vinnaröl hos Siren.

Hur var de deltagande ölen och kunde vi se några gemensamma trådar eller trender? Av de 37 bidragen var det glädjande att se att åtminstone en 7-8 bidrag kom från bryggare eller bryggarteam med en kvinna. Det var ungefär lika många humlade ales som imperial stouts, cirka 7 av vardera och trenden med att göra lite vågade kryddningar på ölen kunde ses även här. Vi hade en saison med hjortron, öl med oolong-te,  imperial stout med vanilj och chili och brettade öl med en ordentlig dos funk.

IMG_20130805_223601Något som alla i juryn var spända på var just huruvida deltagarna skulle skicka in bidrag som de själva gillade, eller som de tror skulle falla juryn i smaken. Jag får nog säga att det var lite både och, vissa siktade högt och vågat medan andra körde på safe och modernt. Förvånansvärt många av ölen hade en måttlig alkoholstyrka och det var få som drog iväg helt, antingen med alkoholstyrkan, smaker eller recept. Att knappt ett enda bidrag var infekterat eller hade fel var imponerande och visar hur bra svenska hembryggar ändå får sägas vara. Snarare var det några recept som jag personligen tycker kunde förfinas lite, det var inte på något sätt fel på ölen, men hade de renats lite eller haft ett tydligt fokus hade det varit svårt att avgöra om de varit kommersiella brygder eller hembrygder.

Efter att vi hade provat alla ölen både en och två gånger, vilket tog närmare 3-4 timmar så blev det en demokratisk omröstning där det enades om två av fem finalister medan det var en samling om nästan 5-6 öl som flera hade som favoriter. Av dessa kunde två stycken gallras fram genom en andra provning och omröstning varpå det hela var över, eller? På grund utav att den stack ut lite och var en bra och välbrygd öl så slängde vi faktiskt in en joker från den samling öl som utgjorde sista gallringen – så totalt är det sex stycken öl som nu är på väg över till London för att få en andra bedömning.

Det var en riktigt trevlig kväll med många oerhört bra öl och det är flera som jag tror har en ljus framtid inom den svenska ölscenen om de bara vågar sticka ut och göra sin sak, ta utrymme och satsa på det som är kul. Alltför många kan lätt vaggas in i det svenska tänket om hur saker “ska vara” snarare än hur man kan göra det. Omnipollo för mig är att göra vad man vill, att inte bry sig om traditioner, måsten eller andras förväntningar eller åsikter utan att göra det killarna tycker är kul och som de känner för. Detta tycker jag också återkommer i de bidrag som nu gått vidare. De sex bidragen spänner över flera olika ölstilar (4 om jag inte minns helt galet), olika alkoholstyrkor och med olika grad av innovation.

Vilka de är och vilken som vinner kan vi förhoppningsvis meddela i början av nästa vecka. Alla deltagande bryggare kan klappa sig på axeln för ett jobb well done!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

4 Responses to “Hur utsågs finalisterna i Omnipollos hembryggartävling?”

  1. Hannes says:

    Aaaahhh, vi vill ju veta vilka finalisterna blev, vilken cliff hanger!!!

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] bidrag hade sänts in och 37 öl skulle provas. Domarpanelen om fem stycken glada öldrickare provade igenom alla ölen och valde till slut ut inte fem, utan sex stycken bidrag. Dessa skickades dagen efter över till […]

  2. […] På Mankers blogg kan ni läsa mer om hur tävlingen gick till: http://mankerbeer.com/2013/08/06/hur-utsags-finalisterna-i-omnipollos-hembryggartavling/ […]

  3. […] minns nog Omnipollos hembryggartävling där en glad hembryggare (vinnare blev Rick Lindqvist) fick chansen att åka över till England […]


Leave a Reply