Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Klackabackens Julöl

Om Brekeriet, Beerbliotek och Poppels har varit de senaste årens stora nykomlingar så är min favorit till titeln årets rookie 2013 Klackabackens Bryggeri ifrån Kristianstad. Tidigare har jag hyllat deras i mitt tycke riktigt goda och prisvärda Bourbon Porter samt deras IPA och moderna pilsner Originalet, som ni finner recensioner på här. Samtliga tre ölen har varit väldigt snygga i utseende, doft och smak och med en okey prissättning är det inte konstigt att ölen stundtals varit slut hos Systembolaget (samtliga kan beställas styckvis genom Systembolagets webbeställning). De finns också i butik i Kristianstad, Åhus och Hässleholm. Det blir spännande att följa dem framöver för att se vilken väg de väljer att gå vad gäller ölstilar, distribution och produktions – och såklart ölkvalitet. Såhär långt verkar de flesta röster jag sett och hört vara rätt eniga om att de är ett väldigt spännande bryggeri med bra öl, vilket är lovande. Julölen då? Jo, deras julöl som nu i år har premiär är en brown ale på 5,6% alkoholstyrka och kostar 24,90 SEK per 33 cl flaska och kan beställas här.

 

Klackabackens Julöl

 

IMG_20131119_195055Utseende: Nötbrun vätska med ett nätt litet beigefärgat skum som sjunker ihop med ett litet lock kvar på topp.
Doft: Karamell, chokladkola och ett slut av rostad malt med viss antydan till citrustoner. Inget som väcker några extrema lustar efter att smaka på ölet, men också ungefär vad man kan förvänta sig.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Kroppen är precis som jag vill ha en brown ale, lagom fyllig med viss sötma som följs åt av en nötig, mellanrostad och torr maltighet. Mot slutet kommer aningen kryddighet. Det smakar av choklad, lite örtig humle som övergår i mjuk, unset söt chokladpudding i eftersmaken.

Betyg? – Bra+. Plusset är för att det här är en väldigt trevlig och återigen välgjord öl som kommer att fungera bra på julbordet. Det är rena smaker som kanskehade kunnat få sticka ut lite tydligare men jämför man med många andra brown ales så finns här just balansen mellan karamell och choklad och torr, småbitter rostad malt. Ännu ett starkt tips på julbordet och passar dig som vill ha lite mer kropp än vad exempelvis trevliga Electric Nurse Underbar Jul Vinterporter eller S:t Eriks Julale hade.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply