Categorized | MankerBeer Talk, Surisarna

De Röda Djävlarna: Surisarna – Webshoppar att hålla koll på v1

Buy_Beer_Online_Beer_Store_Sydney_160När vi häromdagen skrev om ölkrogen Akkurat i Stockholm och deras utbud av suröl från Cantillon, De Cam och andra underbara producenter av sur glädje så nämnde vi lite kort vad som även fanns på Systembolaget. Tyvärr är det inte alltför ofta vi får se suröl på Systembolaget och när vi gör det är priserna ofta rätt höga, kvantiterna begränsade och ölen ryker fort. Många Belgare blir smått konfunderade när de får höra vad suröl som i Belgien kostar några få euro kostar i övriga Europa och USA. Så är det också priset för hype, att ölen är svåra att få tag på och att de i de flesta fallen är riktigt bra.

Snart tänkte vi även släppa en liten guide för “trades”, det vill säga byten med öl. Genom ölbyten har vi kommit över många av de suröl vi provat och med lite erfarenhet och målmedvetenhet är det ett väldigt bra sätt att få tag på de öl ni vill prova på, oavsett om de är suröl eller inte. Innan det tänkte vi ge er lite tips på webshopar som säljer suröl och annat som oftast är bra att ha som bytesvaror eller som ni dricker själva. Den här tipsguiden eller vad man ska kalla det tänkte vi uppdatera framöver i takt med att vi bättre bekantar oss med fler webshoppar, att nya dyker upp eller att ni ställer frågor eller kommer med kommentarer, så hör gärna av med era tankar.

 

Det finns väldigt många butiker och många försvinner lika fort som de har dykt upp så kolla gärna in den bra tråden om webshoppar på BeerSweden Forum. Vi listar ett par olika butiker längst ned med korta kommentarer om deras utbud och priser men tänkte främst inrikta oss på de butiker vi själva främst använt oss av. Vi bedömer priser på ölen, leveranstid och pris för frakten samt helhetsintrycket.

Ni kanske undrar om det är lagligt att beställa öl på det här sättet och när det började säljas öl över internet på det här sättet för ett par år sedan så var det lite av en gråzon. Ölen skulle tullas, skatter skulle betalas och ingen visste riktigt vad som gällde. Ibland kunde paket fastna i tullen, ibland skickades de inte men oftast flöt det på rätt bra.

Du ska inte behöva dubbelskatta en produkt, alltså att betala skatt för den både i landet du köper den och i landet dit du för in den. I den bästa av världar ska skatten inte påläggas priset i det första landet, men där du som kund på förhand anmäler hos tullen att du importerar en vara som sedan skattas i mottagarlandet. Inte heller behöver du betala tull inom EU på grund av det frihandelstal medlemskapet innebär (de som önskar kommentera om hur det egentligen förhåller sig och ha en utläggning om rätt och fel kan göra det här). Fördelen och problemet är att den gråzon som finns gör att det idag är rätt smärtfritt att beställa öl över internet och vi själva har aldrig råkat ut för problem i Sverige, dock gör den också att det är sisådär hur man ska genomföra det “rätt”. Ibland har en kartong fastnat i tullen, men då mest för en slumässig rutinkoll. När paketen skickas skickas de ofta utan att innehåll eller värde anges och då brukar inte tullen kolla det, skulle det däremot stå “starköl till ett värde av 2.000 svenska kronor” skulle de nog agera. De har viktigare för sig än att kontrollera suröl, och det är vi glada för. Självklart uppmanar vi er till att anmäla allt detta hos tullverket och betala er skatt och allt.. Vi vill ju inte uppmana er till att göra något fuffens…

Innan vi går igenom våra favoritbutiker tänkte vi bara kommentera en fråga vi fick angående att beställa öl från USA. Ett par problem blir det, dels att de för att lagligt frakta ut ölet måste ha exporttillstånd och när de skickar ölen blir frakten dyr och de kommer att behöva deklarera innehållet varpå du kommer att betala skatt och tull för ölen, så även fast du kan få tag på lite rolig öl så är chansen stor att priserna drar iväg rejält, då är det bättre att trade’a öl eller att ha en vän i USA som kan skicka hit ölen och märka det på olika sätt (kommer mer om det i tradetråden). I dagsläget finns det ett par butiker som säljer rätt bra amerikanska öl och även i USA gäller det att vara snabb på knappen om man vill ha de hetaste ölen. Ibland kan det därför vara billigare att åka till Köpenhamn vid släpp av häftiga öl på Ölbutikken eller Mikkeller & Friends Bottleshop, eller att faktiskt bara åka över till USA och köpa på sig bra med öl och skicka hem.

 

microbrew-beer-clubButikerna då. Främst brukar vi använda oss av Belgium In a Box då vi fått en bra relation till sidans ägare och han får tag i mycket mer speciella öl som de andra inte får. Det många som handlar från sidan brukar göra är att de beställer lite från grundutbudet och sedan när de vant sig vid sidan och utbudet så kan det vara värt att maila dem och fråga vad för specialare de får in som de inte listar på hemsidan. Detta liksom e varierade priserna är troligtvis på grund utav att det finns för hög efterfrågan på viss öl. Du kan göra kap, men också bli lite arg på att priserna kan spåra ur. Dock är packningen utmärkt och nu när frakten halverades till Sverige så är det mer human kostnad för att beställa hit öl, innan var den lite dyr. Generellt är frakten från de belgiska webshopparna lite dyrare än från de som skeppar från andra länder. Belgium in a box erbjuder även att hjälpa till med frakt hem till Sverige när man är i Belgien och handlat på bryggerierna. Ett mail till de innan och fråga om de kan hjälpa är dock att rekommendera. Det man brukar kunna få tag på är t.ex. suröl med några år på nacken av alla de stora surölstillverkarna t.ex. Hanssens, De Cam, Cantillon och 3Fonteinen. Något de även börjat sälja är lådor av olika öl med lådan ölen kommer i (plast eller trä) som skickas med. Max som får plats i en låda är 30kg och det motsvarar 16st 75cl flaskor och en 37,5 cl flaska alt 30st 37,5 cl flaskor. 30kg kostar 67 euro i frakt. Exempellåda 30 x Girardin Black label 37,5 cl  157 euro inklusive frakt. Lådan skickas med belgiska posten som brukar vara utmärkta.

Etre Gourmet får även de in roliga öl ibland. Även här bra packning om än inte lika bra som Belgium in a box. Tyvärr även här väldigt dyr frakt. Sedan detta skrevs har Etre gourmet bytt leverantör och numera kostar 20kg 25 euro. Exempel på saker man kan köpa är Cantillon, Hanssens, Girardin, Westvleteren, De Dolle, Struise, De molen etc. Elva stycken 75cl flaskor rymms i en 20kg låda. Prisexempel 11 st Girardin Black Label 2012 med frakt till Sverige blir 90,76 euro. Lådan skickas med holländska posten som i vissa fall strulat men brukar lösa sig.

Bierkompass screen 599_thumb[1]Bierkompass har inte alltid det mest spännande sortimentet men när de väl får in något är det till väldigt bra priser och otroligt billig frakt så det roliga sortimentet håller oftast några timmar. Bierkompass drivs av Sebastian Sauer som även driver bryggerierna Freigeist och The Monarchy. Väldigt sympatisk och passionerad man. Rekommenderas starkt! Sidan har riktigt låga priser på Cantillon och andra suröl och jämför med många andra webshoppar finns det till och från ett bra utbud av amerikansk öl som annars oftast bara finns på Ölbutikken. Ett tips är att skriva upp sig på deras nyhetsbrev så att man snabbt kan beställa för de säljer slut fort. 20kg är den största lådan man kan beställa motsvarar 12st 75cl flaskor eller 23st 37,5cl. Priset för 20kg ligger på 30,99 euro. Exempellåda 23x Girardin Black Label 37,5 cl inklusive frakt 104,55 euro. Flaskorna skickas med tyska posten som brukar vara lite långsamma men det kommer fram, det kan dock variera rätt så pass och ibland tar det några dagar och ibland någon vecka.

Andra bra webshoppar att ta upp lite snabbt är De Molen (grymt utbud med bl.a. Three Floyds, The Bruery och Toccalmatto. Bra priser när ölen väl finns tillgängliga, guldkornen ryker så håll er uppdaterade), Bier-Deluxe (bra utbud av amerikanskt, bl.a. Firestone Walker och lite roliga Brooklynöl, bra priser i övrigt och bra frakt) och Biere Revolution (spännande utbud av allt möjligt, bryggerier du aldrig hört om, amerikanskt, äldre öl från BrewDog och allt däremellan). För belgisk suröl vill vi också tipsa om Beergium som fungerar väldigt bra och säljer slut helt okey snabbt men som brukar kunna ha mycket gott i lager.

 

Länkar:
Etre Gourmet – www.bieresgourmet.com
Belgium in a box – www.belgiuminabox.com
Bierkompass – www.bierkompass.de
Bier-Deluxe – www.bier-deluxe.de
De Molen Beershop – http://www.demolenbeershop.com/
Biere Revolution – http://www.biere-revolution.com/

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

6 Responses to “De Röda Djävlarna: Surisarna – Webshoppar att hålla koll på v1”

 1. Leonard says:

  Är det inte 12st 750ml flaskor som gäller hos Etre Gourmet, precis som hos Bierkompass som också tar 20kg?

 2. Lars says:

  Prøve dette for belgisk øl: The House of Belgium

 3. Tom says:

  Vart kan man köpa lambic korgar?

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] många pubar runt om i sverige har någon eller alla av dessa öl. Kolla också i webbutikerna vi tidigare tipsade om ifall ni hittar något […]

 2. […] Vill du själv prova detta ölet eller andra öl från De la Senne kan du beställa flera olika från exempelvis Etre Gourmet (läs mer om att köpa från webshoppar här) […]

 3. […] på ölet som inte har svensk distribution och vårat tips är att kika in vårat gamla inlägg om bra webshoppar. Flera av dem får då och då in av små kvantiteter av Cantillons mer speciella öl såsom […]


Leave a Reply