Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Brooklyn 1/2 Ale

IMG_20140512_213329Varje gång jag är i en matbutik faller jag in i samma mönster, jag går runt och plockar på mig vad jag skall ha varpå det slutar med en kort tur till avdelningen med öl och läsk. Inte för att jag skall köpa något utan bara för att ta temperaturen på hur ölfenomentet rullar på. För bara något år sedan var det mest Falcon, Pripps och Sofiero i lågalkoholhaltiga versioner jag kunde finna och låta bli att köpa. Nu har något hänt och på min lokala Sabis/Hemköp finns nu Jämtlands Steamer, Dugges Brandmästaren Andrens, Nils Oscars Bordsöl med många fler. Visst kostar de lite mer och ofta lika mycket som en starköl men så smakar de också dubbelt så mycket som makrolagern på hyllan bredvid. Det jag kan sakna i de här ölen är oftast balans och kropp. Är ölen humliga är de ofta rätt platta i kroppen och humlen känns obalanserad, är det en “vanlig ale” har de ofta begränsad tyngd i smakerna och oftast får man kompromissa.

Därför kändes det kul att äntligen finna Brooklyn 1/2 Ale i min butik. Ölet är en del i vad jag anar kommer att bli en liten serie folköl från det amerikanska bryggeriet som och tack vare vårt lands goda relation med Brooklyn Brewery så är vi en av de utvalda marknaderna för ölet. Förutom 1/2 Ale, en Session Saison med influenser från ett traditionellt gårdsöl så har man börjat med en pilsener. En flaska 1/2 Ale kostar mellan 15.90-17.90 och vilket som ni ser är ungefär vad ni betalar för en vanlig ale på Systembolaget. Styrkan hos det här ölet är istället att med 3.4% alkoholstyrka så finns både kropp, smak och känslan som hos en öl som är 0.6% starkare. Den belgiska jästen ger karaktär och en tydlig men återhållsam humling ger smak utan att ölet för den delen ska bli besk eller kraftig. Med så låg alkoholstyrka blir ölet otroligt sessionable samtidigt som det är lätt att finna i dagligvaruhandeln, men med så stark alkoholstyrka så får du också en öl som fungerar bra som “mellan-ölen-öl”. Jag rekommenderar er att prova själva och passa då också på att prova lite andra öl med lägre alkoholstyrka för att jämföra skillnader och smak, förhoppningsvis hittar du din favorit.

 

Brooklyn 1/2 Ale

IMG_20140512_213251

Utseende: Aningen disig mörkare gulfärgad vätska med litet vitt skum som lägger sig som en fin skumkrona.
Doft: Doften prälas av mild belgisk alejäst med behaglig krydda med lime och korriander samt lite tvål. Föga förvånande är doften rätt nedtonad men öppnas lite efter att ölet få värmas upp.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lagom kropp för att vara så stark/svag och jag finner ordet läskande mer passande än blaskig, även fast jag hade föredragit med tyngd om man ska se den som en belgisk ale eller mild saison. Först helt okey med gräsighet följt av uppfriskande citrus och sen desto mer Sorachi Ace-humle med sin speciella smak av “dillglass” (jag finner ofta smaken påminna om vaniljglass med dill i mer än bara dill).

Betyg? – Bra(+). En väldigt kompetent öl som inte gör bort sig på något sätt. Valet av jäst och humle gör att ölet både får en viss kropp och en smak som tydligt sticker ut vilket också gör att ölet blir behagligt att dricka istället för att snabbt falna och bli vattnigt. Utmärkt bordsöl eller varför inte till sommarfesten som är tänkt att pågå en hel dag?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply