Ölrecensioner: Nya Carnegiebryggeriet Kellerbier

När det stod klart att Brooklyn Brewery och Carlsberg skulle starta ett projekt ihop var förväntningarna väldigt höga och när bryggeriet väl öppnade och de första ölen kunde smakas så införlivades förväntningarna. Sedan dess har jag under sommaren besökt bryggeriet och njutit av deras öl i sommarsolen men något har saknats. Först nu kommer lösning, en flasklansering på Systembolaget. Sedan i fredags finns de båda ölen Kellerbier och Amber AleSystembolaget runtom bryggeriet samt i Systembolagets beställningssortiment på webben.

Bryggeriets 5,9% starka Kellerbier är brygd med golvmältad Böhmisk Hanka Pilsnermalt och humlen är traditionell med Perle, Tjeckisk Saaz och till aromhumle Tysk Mittelfrüh. Tack vare sina goda kontakter med tyska Weihenstephaner har man också lyckats få ut lite av deras lagerjäst, vilket man såklart gjort det bästa av. Ölet har varit en favorit sedan det började dyka upp på krogarna runt i Stockholm och jag är omåttligt glad att äntligen kunna köpa ölet på Systembolaget. 19,90 kr kostar en 33 cl stor flaska och Amber Alen är en krona billigare. Amber Alen på mildare 4,9% alkoholstyrka har den fina Maris Ottermalten i centrum vilket ger en karamellig ton vilket tillsammans med Perle och Fuggleshumle bjuder på en tydlig fruktighet utan markant beska.

 

Nya Carnegiebryggeriet Kellerbier

 

IMG_20141123_202743Utseende: Lätt disig, aningen matt persikofärgad vätska med litet vitt skum.
Doft: Stiltypiskt doftspektrum med torr, gräsig och brödig pilsnermalt som kompletteras av småblommig sommaräng och aningen dov frukt. Väldigt ren arom som “doftar öl” vilket många som just börjat intressera sig för öl men inte ännu vill gå in på humliga öl lär gilla, liksom de vana öldrickarna som uppskattar välgjord öl.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Uppfriskande blommig smak med en rätt direkt beska som på ett passande sätt sällskapar smaker av citrus, strå och lite honung. Eftersmaken präglas av beskan och smaker av ljus malt. Kanske är beskan lite för hög och jag som gillar torra öl hade inte blivit ledsen om den varit snäppet torrare.

Betyg? – Bra+/Bättre-. Det är alltid svårt att försöka ge omdömen på en personlig favorit men jag tycker att det här är ett öl som verkligen fungerar som en utmärkt brygga mellan stor stark-öldrickare och nyss ölintresserad. Ja, en väldigt van öldrickare kanske vill ha mindre av ditten och modifiering av datten, men när jag provade att ta fram ölet till en omelett med bacon och grönsaker så tyckte alla vid matbordet att ölet verkligen passade. Jag kan också tycka att öl likt Kellerbier ska avnjutas och drickas mer än att överanalyseras. För min del är detta en öl jag kommer att ha hemma framöver och gärna köper hem till vänner som vill dricka gott men inte svårt utan bara ha en “god lageröl”.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “Ölrecensioner: Nya Carnegiebryggeriet Kellerbier”

  1. Jonas says:

    Tycker för egen del att all öl ska avnjutas och drickas mer än att överanalyseras.

  2. bo says:

    nog låter sig en kellerbier gärna analyseras. de tyska exemplen brukar ju vara komplexa och subtila. och lättdruckna ändå…

    just därför är det en stil som verkligen saknas på SB, kul att svenska bryggerier gör slag i saken. nu får man bara hoppas på en altbier också…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply