MankerBeer Meets: Kyle Wolak, Warpigs

I mellandagarna passade jag och Kristopher på att besöka Köpenhamn för att äntligen få tjuvkika på bygget med Warpigs. Warpigs är Köpenhamns nästa stora institution för craft beer, för det här kommer bli något unikt sett till vad vi kan finna i övriga Europa. Bakom Warpigs står Mikkeller och Three Floyds som har gått in med var sin lika stor del och som båda varit noga med att pusha på hur Warpigs vare sig är Mikkeller eller Three Floyds, utan något eget. Något unikt. Planen är att öppna någon gång under mars-april för att i maj när Copenhagen Beer Celebration drar igång kunna ha ett gäng sköna events på plats.

IMG_20141227_121547När vi anländer till Köttbyen, bara en kort promenad från Mikkeller Bar på Viktoriagade så står Kyle Wolak och förbereder morgondagens bryggning. Då är självaste Nick Floyd i stan för att kika in hur det går med hans investering. Kyle tillhörde tidigare Three Floyds bryggarstab i Munster, Indiana men när arbetet med Warpigs drog igång så var han inte sen att visa sitt intresse. Vilket inte riktigt behövdes då han redan stod högst på bryggeriets lista på bryggare man ville skulle leda arbetet i Köpenhamn. Kyle tackade ja direkt och kort därpå gick flytten till Köpenhamn, där han nu börjar göra sig hemmastadd.

Kyle leder oss runt i den två våningar stora lokalen som är typiskt Köpenhamnskt ljus och ren. Vitt kakel med industriell charm och med gamla balkar i taken och köttkrokar kvar på hängarna så har man fått en känsla av amerikansk grillfest, hård industribyggnad men med en fräsch finish. Braukonsystemet är inte jättestort men det är motsvarande vad Kyle har jobbat med i USA och tack vare en otroligt imponerande anordning så kan man in i minsta detalj bearbeta vattnet så att de har exakt samma värden som vattnet i Munster. Just vattnet är det många anser gör Three Floyds öl så goda, ja och en släng bra receptmakare och grymma bryggare. Idag har man 8 stycken 10-hektoliterstankar vilket möjliggör en kapacitet på ungefär 200-250.000 liter under 2015. I framtiden kommer man dock att kunna dra in ett par 10-hektoliterstankar till och eventuellt kan man dra upp lite utomhustankar om man vill öka kapaciteten ytterligare.

På nedervåningen kommer det förutom ett fatlagringsrum där man redan nu kan finna lite tokigheter, bland annat så står ett litet fat med öl bryggt med Brekeriet att finna. Det finns också två mindre rum som man inte vet exakt vad de kommer att bli, men troligen vigs de åt Warpigs högre rankade medlemmar. De som vill kommer snart att kunna signe’a upp sig för olika ranker där en högre rang ger fler fördelar, såsom billigare mat, öl och olika specialevents.

IMG_20141227_115700Något som visar hur seriöst projektet är att White Labs från Kalifornien kommer att husera i lokalen. White Labs är ett av de största och mest respekterade jästlabben och i Köpenhamn ska man nu forska vidare med olika jäststammar och projekt. Kyle hade svårt att tona ned entusiasmen över att kunna få tag på det senaste inom jästforskning. Lika häftigt är att man har de största rökarna utanför USA. En “mindre” smoker står i själva matsalen medan man i ett av de bakre rummen har ett enormt monster som ser ut att kunna sluka en mellanstor Dinosaurie.

Just maten kommer att vara viktig och den blivande kökschefen är fortfarande på en längre resa runtom USA för att få inspiration från de absolut bästa köttställena. Det kommer att bli enkelt och bra, du hämtar en bricka, väljer käk, betalar, hämtar öl, sätter dig på bänkarna som leder mellan köket och bryggverket och njuter. Runt 200 pers hoppas man kunna ha matplats för och under årets varmare månader har man tillstånd till en uteservering, så räkna med skönt sommarhäng! På fatkranarna kommer man erbjuda runt 6 egna öl och en 14-15 andra fatöl.

IMG_20141227_122058Redan nu har man tre olika prototypöl som jäser, två Pale Ales och en Milk Stout. Vi får prova en Pale Ale som påminner mycket om Three Floyds Alpha King men också en ren känsla av Mikkeller. Vad gäller ölen kommer de att vara skrivna tillsammans av Three Floyds och Mikkeller och tanken är att göra något nytt. Så räkna in med en Dreadnaught eller American Dream från Warpigs, men kanske en Dread Dream? Just skillnaden mellan de bägge bryggerierna och Warpigs är något som diskuterats flitigt av USAs ölnördar. Kyle berättar hur många var besvikna på att Europa nu får mer Three Floydsöl än vad man gör i närliggande delstater, något som inte stämmer då ölen som kommer att bryggas inte är Three Floyds utan Warpigs. Däremot kan jag tro att många Europeer som inte haft turen att få prova på Three Floyds öl nu kan få en ide över varför många håller dem som ett av världens bästa bryggerier. På något sätt blir världen genast mycket mindre och avståndet till Indiana är inte riktigt lika stort längre.

Med plastmugg i handen börjar det bli dags för lunch och lite häng på Mikkeller Bar men vi vet att vi kommer ses snart igen, för Warpigs kommer bli mege fedt!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “MankerBeer Meets: Kyle Wolak, Warpigs”

  1. Kamilla says:

    Tack för en rigtig bra artikel!
    /
    Kamilla
    Event manager på WarPigs

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply