Manker Lackar, igen – Eller “Varför Systembolagets satsning på lokala sortimentet gått åt #¤&!*”

obamathumbsdownI takt med att Systembolaget har börjat utveckla sin syn på öl och närmare bestämt hantverksmässigt bryggd öl, craft beer, så har jag och många med mig förlåtit lite av deras ibland förlegade syn på alkohol. Nu var Systembolaget på tårna och plocka in ölstilar, bryggerier och öl som “massan” (läs vi “nördar”) ville ha. Varför ska man då plötsligt ta och såga dem?

Förutom att ett monopol på alkohol känns lika modernt som Kicki Danielsson dansandes på något slott känns det som att man börjat lite i fel hörn när det kommer till inhemska produkter. Förut var det ett bra initiativ att satsa på lokala öl, att kunder kunde beställa hem enstaka flaskor från landets alla hörn och att Systembolaget då stod för del av logistiken och kostnaden. Nu är jag inte lika säker. Inte då för att Systembolaget har ändrat strukturen för den här lösningen utan för att jag inte vet om jag vill ha den möjligheten.

Under ungefär två års tid har jag nog varit på ett fyrtal olika provningar där Systembolaget har erbjudit prover från nyheterna i det lokala sortimentet. Det vill säga öl som tillverkas i Sverige och nästan uteslutande är från väldigt små, ibland för mig helt nya bekantskaper.

Spännande och roligt? Javisst. För att kunna ge en bra bild av hur öllandskapet i landet faktiskt ser ut måste man ha provat igenom det.

Gott och lyckat? Tyvärr långt ifrån.

Med svenska bryggerier som Oppigårds, Sigtuna, CAP, Omnipollo, Dugges, Mohawk, Brewski, All in Brewing, STHLM Brewing med flera som gör väldigt högkvalitativ öl kan man slå sig för bröstet och vara stolt över vad vi i landet producerar. Samtidigt bör man veta att dessa bara står för en mindre del av landets totala antal bryggerier.

Frågar man någon i Bunkeflo vilka “mindre svenska bryggerier” de känner till är chansen stor att de kommer att droppa några namn du aldrig tidigare har hört om.

Jättekul och positivt. Folk ska börja brygga öl och få en förståelse för processen, hantverket och smakerna. Men också få en respekt för vad det är de sedan vill sälja. Alla kan inte bli “proffsbryggare” lika lite som att en halt, enbent, blind kortväxt kommer att bli fotbollsproffs i Barcelona. Tyvär. Jag är inte elak, jag är ärlig.

 

pourFör nu under de här provningarna på Systembolaget har jag provat öl från South Plains, Äppelbo, Hantverksbryggeriet, Strömsholm, Helsingsborgs, Två Bryggare, Jädraöl, och många fler. Vissa mer kända än andra. På den stora “lanseringen” av det lokala, småskaliga 2012 drack vi 60 olika öl där snittbetyget blev 1.6 av 7. Jag betygssätter alla öl mellan 0-7 där 7 är världsklass och 0 är så fel, infekterat och odrickbart att man kan klassa det som gift. 1 får öl som är infekterade och bara odrickbara och mellan 1.5 – 2 får öl som är felbryggda, ofta infekterade och riktigt äckliga.

Så har det sedan fortsatt. Igår drack jag runt 25 olika lokala öl och tar jag bort topparna där bryggerier som CAP, Oceanbryggeriet och Höganäs stod ut, liksom Helsingsborgs Funkymonkey som överraskade så var det inte muntert. Genomsnittet hamnade på mellan 2 och 2.5. Nu kanske ni tror att jag är hård och “elitistisk” men då bör man ha i tanke att på samma provning deltar skribenter från känd tryckt media liksom en vän med god hållning som “huvuddomare i en stor tävling”. Även dessa utbrast då och då över besvikelsen över många av ölen. Så jag var långt ifrån ensam.

Systembolaget lovade att man skulle kvalitetstesta alla de här lokala förmågorna så att man inte skulle börja sälja öl som objektivt är rent defekt. Okej om den bara inte faller mig eller andra i smaken, men öl som har uppenbara fel och som inte ens når betyget “ens drickbart” ska banne mig inte få säljas. Och har då inte bryggerierna ett ansvar här? Är det inte dags att rensa ut i leden och få bort alla “men Benke är en skön gubbe, han gör god pils” när ölen är direkt värdelösa?

Eller har Systembolaget inget ansvar här? Ska vi inte istället för att göra en markering att det är kul att det bryggs så mycket öl i Sverige börja sålla lite? Har du en restaurang som ständigt ger magsjuka kunder kanske det är dags att någon stänger ner den eller varnar dem tills de faktiskt tar tag i sina problem.. Eller vem är rätt person att göra detta? För Systembolaget verkar ju inte klara av det.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

8 Responses to “Manker Lackar, igen – Eller “Varför Systembolagets satsning på lokala sortimentet gått åt #¤&!*””

 1. Morgan Käll says:

  Hej! Utan att vara alltför insatt i detta ämne kan jag konstatera att Gud eller Systembolaget sett till att Motala Brygghus inte längre levererar öl via detaljistledet (läs Systembolaget), förhoppningsvis köper inte ens lokala pubar deras undermåliga, ibland infekterade brygder heller längre.
  Kanske är detta ett extremt exempel för jag har även druckit Stockeboda från helsingborgstrakten där man undrar varför man ska dricka dåliga kopior på vattnig eurolager men utan felsmaker eller större defekter.

 2. Karl says:

  Jag måste hålla med föregående talare i kommentarsfältet. Motala brygghus är usla! Jag har provat flera av deras öl och de är mer eller mindre odrickbara.

 3. jonas says:

  Varför nämns aldrig Jämtlands blan dom stora längre?

 4. Björn Petersson says:

  Många ropar efter “fri marknad” för alkoholhaltiga drycker. I en sådan får man själv bita i det sura äpplet då det inte finns någon myndighet som kvalitetsmässigt skulle kunna sortera i utbudet. Vill vi att Systembolaget ska sortera åt oss eller vill vi ha besväret själva?

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Fast här är det ju Systembolaget som säger sig ha sorterat.. och de har sorterat fram rent skräp.. Tror snarare att butiker på en fri marknad skulle värna om kvalitet mer än vad Systembolaget har gjort.

   • sincan says:

    Systembolagets kvalitetskoll av lokala grejer är väl mer eller mindre obefintlig, eller så har det i alla fall varit tidigare mig veterligen, däremot sådant som ska in i “ordinarie” sortiment testat gediget, därav att man sällan får något dåligt (i rätt bemärkelse) från nämna sortiment.

    Fri marknad är ju inte att börje med garaget kränger pizzakantad fulvört hos 5 bolag +beställningssortimentet medan någon välkänd bryggare får leta offerter där bolaget frågar efter en “hipp och ball” saison.

 5. sincan says:

  Jag håller med när det kommer till kvaliteten på ölen från flera av dessa obskyra svenska bryggerier och det har (tyvärr) gjort att jag sällan köper “ny” öl från bryggerier jag inte hört/läst om. Men med tanke på att de som avsmakar och beskriver ölen på bolaget (fortfarande?) verkar tänka vin istället för att i alla fall läsa på om öl så lär de väl inte kunna identifiera en felsmak, snarare kalla det för “mineral” eller något.

  I övrigt tycker jag att det känns som att många ser förbi Poppels, de har ju inte gjort en dålig öl, medan andra namedroppade “hippa” nya bryggerier inte är helt felfria än. Inte för att man vill snacka skit om någon i onödan men All in brewings Lorem Ipsum White IPA var väl tyvärr ingen höjdare med sin gräs/ört-smak och rätt knepiga beska, även sessionen var väl lite inne på samma spår (och jag är ganska säker på att de kommer bli bättre) men de är ju ända så “med i svängen” att man måste ge dem maximal credd för att de är ju så sköna snubbar? Ja jag kanske var lite bitter där men det känns som att det börjar finnas lite väl mycket riktad elitism/enögdhet i denna värld.

  Sist är det ganska beundransvärt att folk lägger ner möda på att starta ett bryggeri men glömmer av att veta hur ölet ska smaka.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] här sortimentet har ni sett mig lacka på rent generellt liksom i mars, april, påsk och maj. Med andra ord har utbudet i det här […]


Leave a Reply