MankerBeer Meets: Hembryggaren på Skogslyckans Källarbryggeri

Vi har alltid sett upp till alla hembryggare. Även fast vi kanske inte är den mest hembryggningscentrerade ölsidan eller för den delen skriver särskilt mycket om den så är det få saker som imponerar på mig så mycket som passionerade och ivriga hembryggare.

Oftast finns det en intressant historia om hur de bröt sig loss från fulölen, började dricka god öl och sedan ville prova på det själva. Hur de läste på, experimenterade, möttes, provade på och sedan förhoppningsvis i någon form kände att de hade lyckats. Jag har däremot svårt att se mig själv ta den tiden som krävs för att bli ens någorlunda halvduktig på ölbryggning. Men andra, de kan jag gladeligen uppskatta.

Inte alltför sällan så är det de ivriga hembryggarna som någon gång tar steget och blir komersiella bryggare. Många av de vi har lärt känna under åren har gått från hembryggare till att satsa helhjärtat på sitt stora intresse och vi vill därför ta chansen att lyfta upp dem lite.

 

Så när hembryggaren Jimmy Petersson drog iväg ett mail till oss och frågade om vi ville prova hans senaste öl, en sommar-IPA så var jag inte den som tackar nej.  Jimmys bakgrund som hembryggare är nästan just den som jag beskrev. Han slutade dricka för att bli dyngrak, gillade väl inte öl ens särskilt mycket men liksom min egen ölresa en gång började så kom det att ändras då han fick prova på lite “finöl”.

Jimmy berättar att det gick rätt fort och beskriver sig som en “all in-person” så kort efter det att han började dricka bättre öl kom intresset att brygga eget. För lite mer än ett år sedan kom första ölet och sedan har tiden gått åt att läsa och prova på mer. Det har blivit en batch var 3’e månad ungefär.

Ölet han skickade till oss är en IPA som han tävlade med i hembryggnings-SM tidigare i år. En somrig IPA med lite högre restsötma, It’s Summer, I Pee Ale!.

 

Skogslyckans Källarbryggeri It’s Summer, I Pee Ale!

 

IMG_20150707_213038Utseende: Mörkare persikogyllene vätska med krämvitt skum.
Doft: Väldigt fin doft som domineras av kryddig humle, grön frukt och småstickig sötma som inte direkt ger doft av karamell men bidrar till något sötare doft av persikojuice och sötsyrliga melongodisar
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Härligt med en rätt ren smak utan direkta felsmaker, eller den annars i hembrygder hyffsat vanliga smutsighet från jäst eller annat. Balanserad sötma utan att bli direkt söt. Fruktigheten påminner något om den i Averys Maharaja om än att själva ölet inte har samma torra beska. Väldigt läskande med juiceig tropisk frukt med melon, ananas, grön sweety och långsam rätt så mild beska.

Betyg? – 4. En väldigt trevlig sommaröl som inte är för söt, har en väldigt fint balanserad beska som kanske kunnat fått vara lite rivigare och väldigt bra fruktiga smaker. Ett bra exempel på en bra hembrygd öl och en IPA som vinner på balans över beska eller “kraft”.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply