Ölrecensioner: Evil Twins Michelinkrogsöl, Luksus One & Matölen

I takt med att fler och fler restauranger inser att öl är en lika användbar som efterfrågad produkt bland deras gäster så har samarbeten mellan bryggerier och krögare blivit fler. Brooklyn Brewery har gjort flera öl för olika stjärnprydda restauranger i USA men framförallt i New York och här på hemmaplan har sedan tidigare den svenska stjärnkocken Mathias Dahlgren ett djupt och långt samarbete med S:t Eriks. Tidigare i år var det dock dags för Mathias att ta fram ett nytt öl, den här gången med en internationell kompanjon.

På andra sidan Atlanten hittar vi numera Evil Twins Jeppe Jarnit-Bjergsø. Jeppe, vars restaurang Luksus blev den första Michelinstjärnerestaurangen som enbart serverar öl till maten har redan tillägnat Luksus ett öl. Luksus One vart en Berliner Weisse som innehåller rödbeta och lakritsrot, där det sistnämnda inte blev godkänt av de amerikanska myndigheterna varpå ölet inte har lanserats i USA. Tur för oss i Sverige som kan beställa ölet genom CraftBeer.se.

Som om det vore nog med Luksus One för den otroligt matintresserade Jeppe. Tack vare gemensamma kontakter kom Jeppe och Mathias Dahlgren att föras ihop och det slog direkt gnistor om paret som spånade fram ett samarbete som tidigare i år släpptes på Systembolaget liksom deras respektive restauranger. Resultatet blev Matölen, en 6% stark porter med tillsatt blåbärspurée. Ölet finns kvar i 19 butiker runtom i landet, så är du sugen på den kan du kontakta ditt Systembolag och se om de kan få hem den.

torstMen är den här typen av samarbeten och öl bra? Är kombinationen mat och öl tydlig eller saknas något om man dricker ölet ensamt? Tidigare har jag tyckt att många “matöl” likt dessa har varit lite tråkiga när man dricker dem ensamt, du vill verkligen ha det som lyfter smakerna i ölet till nästa nivå.  Tar vi Luksus så får kocken Daniel Burns var av de fem rätterna på avsmakningsmenyn att lyfta. Ett genomgående tema man skulle kunna påstå ha en skandinavisk touch där varje rätt ackompanjeras av en ny öl. Jeppes källare på TØRST, Luksus bardel, är välfylld och har lite gott och blandat som paras ihop med rätterna. Intressant och vågat på ett sätt som är lite mer modernt och nyskapande än vad det kanske såhär ungt är bra.

Våga beställa hem ett av ölen och prova med din egen matlagning. Det behöver inte vara någon speciell eller tillknasslad mat du gör, men något som du tror kommer att passa till ölen.

 

Evil Twin & Mathias Dahlgren Matölen

 

matolenUtseende: Brunsvart vätska med härligt ljusbrunt skum.
Doft: Torr ljus choklad, kakao och milda jästtoner. Mild vardagsporter med en aning blåbär som träder fram lite tydligare när ölet blir varmare. Rätt måttlig sett till aromerna, men också en oerhörd variation med hur du låter flaskan värmas upp.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Kakao strösslat över en längd med ljus choklad, sedan lite blåbärsdrizzle på det. Rätt enkelt men gott, och här märker du av syftet med ölet och hur den lämpar sig till något tilltugg.

Betyg? – Bra/Bra+. Liksom Mathias öl med Jessica och S:t Eriks är det en rätt balanserad, men en aningen feg öl vars storhet inte ligger i “öligheten” utan dess möjligheter ihop med mat. De nätta tonerna av kakao och blåbär kan lyfta en mildare dessert eller varför inte bygga på de redan något rostade tonerna av stekt rågbröd med lite sill.

 

Evil Twin Luksus One

 

Evil Twin Luksus One kopiaUtseende: Något rödflammig varmt orangefärgad vätska med litet smutsigt skum som dör ned rätt fort.
Doft: Tydlig arom av jordiga rödbetor, mjölkigt syrlig Berliner Weisse och vet du om att det finns så kan du även plocka ut lakritsen. Fokus på rödbeta och då både rå beta direkt från jorden med blast och allt, men också nykokt beta.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Skön kropp med fina små fizziga bubblor. Jordig beta, lakritsrot och herbala smaker från växtriket. Bra syra som sätter igång tankarna om matparningar, syran ger också tankar av sura godisar.

Betyg? – Bättre. Jag älskar den här ölen, så komplex, annorlunda och galet utmanande. Inte en öl du öppnar för svärmor dagen före ett bröllop, inte heller en öl du tar fram på date’en. Men till mat och framförallt då getost, varför inte serverad med lite snabbwokad rödbetsblast.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Ölrecensioner: Evil Twins Michelinkrogsöl, Luksus One & Matölen”

  1. Winged says:

    Evil Twin & Mathias Dahlgren Matölen finns dessutom kvar i webblagret.

    1533 flaskor är saldot för stunden, så det är enkelt att beställa den direkt på SBs hemsida.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply