Analys inför Systembolagets båda släpp under oktober (2a och 16e)

Kort och gott – ny månad och två nya släpp. Vi ser spännande lambics från 3 Fonteinen och många svenska nyheter som är spännande att se från Poppels, Remmarlöv och Dugges men också från Omnipollo och inte minst det spännande samarbetet mellan amerikanska Coronado och svenska S:t Eriks. Utöver det har vi otroligt fina Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw som faktiskt släpps i två stycken årgångar, trevligt då det är en av mina favoritöl att låta lagra. Som ni kommer att se nedan så har vi delat upp ölen efter vilket släpp de tillhör och längst ned finner ni de öl som släpps men som inte är med på skribentprovningarna. Av de ölen så är alla otroligt bra produkter – eller vad sägs om ett samarbete mellan Crooked Stave och Jester King (bryggt i Schweiz), två olika godsaker från 3 Fonteinen och lika många toppenöl från De Ranke. Ja, oktober blir dyrt.

systembolaget-android

15-10-02

Poppels Bryggeri Projekt 006 SMÖF Pale Ale (Sverige 33 cl 23,5 sek)
På gott och ont så har Poppels fått en egen typ av hussmak – “ont” då den är lite förutsägbar men på gott då den är riktigt bra! Det är riktigt rent med en utmärkt maltprofil som släpper fram citrus och lite gräs från humlen. Mild munkänsla med mjuk beska där citrusen får samsas med lite grön frukt och en lätt dos melon. Köp!
Betyg? – Bra+.

Brewski Warpdrive Farmhouse Ale (Sverige 33 cl 35,9 sek)
Första gången jag provade det här ölet var det rätt maffigt, nu har det stillats något och i mitt tycke blivit mer lättillgängligt. Det är en lite lurig öl som har lika mycket av helsingborgsbryggeriets fruktiga öl som en traditionell farmhouse. Jag tycker att det är mycket närvaro av passionsfrukt och mango, kanske lite grapebeska. Inte särskilt mycket stallighet eller “farmhouse” mer än lite “spritzighet”. Rätt läskande och rekommenderas för dig som gillar ljust fruktiga öl – med en liten twist.
Betyg? – Bra (+).

Dugges Choose Cherry Sverige (33 cl 34,7 sek)
Dugges fortsätter leka fruktträdgård och deras  senaste alster är en suröl med körsbär. Tyvärr präglas ölet av samma problem som de flesta körsbärsöl från USA gör – det är sött med toner av mandel och matt körsbärsjuice. Visst finns syran där, men tyvärr kommer den också fram i de rätt tradiga amerikanska versionerna så det sticker liksom inte ut. Det är inte på något sätt dåligt men jag tycker att den blir lite “mäh”, särskilt efter deras andra suröl.
Betyg? – OK.

Fuller’s Vintage Ale 2015 (Storbritannien 50 cl 59 sek)
Årgångsölet från Fullers fortsätter att vara ett trevligt återkommande inslag. Ölet görs varje år men med olika humlekombinationer. Doftmässigt lite parfymerad i år med nässlor och blad vilka återkommer i smaken. Den är på 8.5% i alkoholstyrka men alkoholen får sticka fram lite för mycket sett till hur humlen också lever omkring, vilket jag tycker gör ölet lite stickigt. Kan nog bli rätt gott med lite tid på lagring så att humlen tonas ned lite och du får mer lagrade, sötsmaskiga toner.
Betyg? – OK (+).

Evil Twin Yin & Yang (USA 35,5 cl 34,9 sek)
gouden_carolus_keizer_blauDet som brukade vara Yin och Yang var för sig är nu ihopmixad till en Imperial India Black Stout. Smakmässigt får du allt du vill från en smakrik Imperial Stout, bränd, askig malt och från en bra IPA mörk gräsighet och en rivig bitterhet. Ihop hålls smakerna isär men ändå ihop väl. Det brända skär sig inte med den mörka sötman och den riviga beskan gör inte ölet odrickbart. Gillar du mörka IPA’s men vill ha mer av en Imperial Stout? Då är detta ett måste, rekommenderas!
Betyg? – Bättre.

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw 2015 (Belgien 75 cl 114 sek)
En återkommande favoritöl som verkligen vinner på runt 3 års lagring men som kan drickas både yngre och äldre. Tur då att det släpps både en från i år liksom en från 2013 så att du kan (du bör!) köpa båda och jämföra. Inte alls så kompakt och tydlig närvaro av de 11%’en som den brukar ha, tvärtom rätt porös i munnen. Redan nu får du sultanrussin, eleganta toner av dessertvin, likör och spetsad karamellsås – men ge det ett år så kommer det att ha gift sig än mer. Dock fortfarande otroligt gott! Elegant och smarrigt!
Betyg? – Bättre+.

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw 2013 (Belgien 75 cl 129 sek)
Great Divide 21th Anniversary Sour (USA 75 cl 177,4 sek)
3 Fonteinen Oude Kriek (Belgien 75 cl 168 sek)
3 Fonteinen Golden Blend (Belgien 37,5 cl 149 sek)

 

15-10-16

Remmarlöv The Farmer Organic Saison (Sverige 75 cl 58 sek)
Doften har sedvanlig belgisk syrlig sötma med kryddor, ladugård och närvaro från saisonjästen som på slutet följs av lite kakor. Skön munkänsla som inte får den ibland lite kvalmiga närvaron från jästen vilket ger för mycket estrar, söt kakdeg och skum kryddning. En prisvärd och rätt hygglig bondsaison, från Sverige!
Betyg? – Bra+.

Smuttynose Pumpkin Ale (USA 35,5 cl 28,9 sek)
Pumpaöl har aldrig riktigt slagit i Sverige men har varit en personlig favoritstil, lite i smyg. Pumpasmaken får man ofta fram genom kryddning då pumpan i sig är svår att ta smak från (Avery är en av få som gör det ordenligt). Men här är ett bra exempel på en öl som smakar pumpa mer än överdriven kryddning. Lite ingefära, allkrydda, muskot och kanel finns där men du får trots allt lite lättrostad malt som ändå mattar ner kryddorna. Intressant!
Betyg? – Bra (+).

Brasserie BFM Abbaye de Saint Bon-Chien 2014 (Schweiz 37,5 cl 139 sek)
Farfar har lagt sina träplanko på vinägerbad innan han tar upp dem och pressar ur saften ner i en flaska.. Tur det för gillar du den här typen av öl så älskar du det! Den här typen av röd/brunöl är inte för alla så var varnad. Men gillar du vinäger, toner av aceton och fermenterade röda bär så är det för dig. Riktigt gott med en fin mörk dessert eller något som mattar ner syran något.
Betyg? – Bättre.

Coronado & St Eriks International Collaboration Pomegranate India Pale Ale (USA 35,5 cl 28,9 sek)
En lite lustig smakmixtur som doftar av St Eriks arbete med humlen i öl, som en flörtig aningen blommig parfym. Smakmässigt är det inressant för du känner att det är något mer än en vanlig IPA, att det har kryddats med något men granatäppelkärnor är svåra att plocka smaken av. En mild IPA med tonerbourbonbaby_252097 åt gurka eller liknande, med andra ord smått “vattniga” frukter, kanske som melon. Snäll beska och en bra öl till en fräsch sallad!
Betyg? – Bra.

BrewDog Bourbon Baby (Storbritannien 33 cl 34,9 sek)
En rätt mild Scotch Ale som inte får samma sötma som annars brukar kunna finnas men som ändå har tonerna av karamell, russin och fat. Här vackert kryddat med lite bourbon. Jag har ofta svårt för den här ölen då jag tycker den blir lite klen, aningen tunn och vattnig men doftmässigt är det fint. Där seglar bourbonen omkring ovanpå de övriga intrycken, men just att den är så lätt i kroppen gör den lite klen. I övrigt lättdrucken och den något lägre alkoholstyrkan (“bara” 5.8%) gör att den går ned rätt lätt, vilket är både imponerande och också syftet sett till smaken den ändå förmedlar.
Betyg? – Bra.

Åbro Bryggmästarens Skotten Ale (Sverige 33 cl 23,9 sek)
Visst har den lite inslag av en Scotch Ale men jämför vi med Bourbon Baby eller för den delen Fullers Vintage Ale (förvisso en English Strong Ale, men snarlik i stil) så faller den efter. I doften är det lite metalliska toner, som är där och nosar i smaken också vilket stör mig och känns rätt “makro”. Men annars då? Ja, lite nätta russin, en liten klick karamellsås och så men det är inget som är revolutionerande för stilen. En drickbar scotch ale helt enkelt, inget fel med det.
Betyg? – OK

Omnipollo #90000 Bilberry/Pecan/Almond/Vanilla Smoothie IPA (Sverige 33 cl 37,9 sek)
En favorit från Omnipollo, framförallt för min sambo som kan knäcka ett par glas på tok för snabbt. Det är en rätt egen doft och smak, långt ifrån anpassad för allas smak. Blåbären får en lite parfymerad framtoning ihop med vaniljen och nötterna är svåra att finna i sig. Men ihop får du smak av en yoghurt du slängt ihop hemma med blåbär och krossade nötter eller typ mandelmjöl. Det följs av en balanserad beska och humletoner av torkat gräs och kanske lite örtighet. Jag gillar det och det är värt att prova om du inte redan har gjort det, för ölen lär sälja slut fort!
Betyg? – Bra+/Bättre.

New Holland Dragons Milk Bourbon Barrel Stout (USA 35,5 cl 53,6 sek)
Härliga och rätt rejäla toner av bourbon, värmande och på inga sätt tummande på smak eller styrka. Kokos, vanilj och svedda ekfat med pondus och kraft. Gillar du den här typen av öl bör du köpa på dig ett gäng!
Betyg? – Bättre.

De Ranke XXX-Bitter (Belgien 75 cl 89 sek)
De Ranke Cuvée De Ranke (Belgien 75 cl 87 sek
Jester King Crooked Stave Cerveza Sin Frontera (Schweiz 75 cl 139 sek)
Founders Redankulous (USA 75 cl 129 sek)

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Analys inför Systembolagets båda släpp under oktober (2a och 16e)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Oktober månad bjuder på säsongens första pumpaöl samt en hel del spontanjästa historier. Värt att notera är att det släpps två årgångar av den ypperliga Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw från belgiska Brouwerij Het Anker, en Belgisk Strong Ale av väldigt hög klass. Ett tips är att välja flaskan från 2013 som fått mogna lite. Månaden bjuder dessutom på vinnarölet, Åbro Bryggmästarens Skotten Ale, från SM i hembrygd öl som gick av stapeln tidigare i år. Som brukligt listas enbart de öl jag själv tänkt beställa. För kompletta listor över månadens lanseringar hänvisar jag er därför hit och hit. […]


Leave a Reply