Liverapportering från SMÖF 2015 – Uppdaterat 08:30

Uppe i Söderbärke i Dalarna drog igår  äntligen en av Sveriges bästa ölfestivaler åter igång, Söderbärke Mikro ÖlFestival. En lite minde och mer personlig ölfestival som blandar mer kända namn som Närke, Oppigårds, Malmö Brygghus med nykomlingar som Westerbottens Bryggeri, Walhöll och Bergslagens Brygghus. I år har vi på MankerBeer.com tillsammans med Portersteken blivit ombedda att liverapportera från mässan där vår dag blev idag, lördag.

smof

Så under lördagen kommer ni att finna mig, Suris-Ludvig ute på mässgolvet samt vid vårat “livebord”. Kom gärna fram och hälsa, snacka öl eller vad ni vill. För att underlätta för er läsare kommer vi löpande att uppdatera det här inlägget istället för att posta flera små inlägg från dagen, bokmärk därför den här sidan eller klicka in och uppdatera den då och då för att hålla er a jour med vad som händer.

Vi kommer också att lägga upp lite bilder på vår Facebooksida och Instagramkonto (sök på MankerBeer) så kolla där med!

Nu kör vi!

——————–
Tid: 11:57 Ack några minuter kvar innan kön blir kortare och ölhallarna blir fyllda. Det är en fantastisk uppslutning av lokala stjärnor.

12:00 Den fantastiska bryggaren Andreas Gänställer från Gänsteller Brau och Håge från Närke står och pratar i ett hörn samtidigt som människorna nu väller in. jag ska passa på att prova någon öl innan köerna blir för långa. stay tuned!

12:10 När man anländer får man ett glas av Poppels SMÖF 2015 vilket är en pale ale med Amarillo och Mosaic. En trevlig och ren öl (som vanligt av poppels) . Aromatisk humle med “ta en klunk till” beska (IBU40), helt enkelt en trevlig start på dagen.

12:40 När man är som jag och har en förkärlek till vintageöl, bör man prova de olika lagrade varianterna här på mässan. Nu sitter jag här med Slottskällan Imperial Stout från 2006 i glaset. Mycket mullig arom med lite mossig choklad samt någon ton av mustig svamp. Aromen lovar väl, och det känns som ölen har lagrats med värdighet. När man senare smakar ölen, känner jag igen de lagrade smakerna från många belgare. Estrig och fruktig, istället för mycket av de klassiska stout smakerna har nu blåbär och annan skogsfrukt börjat träda fram. Ölet har en låg restsötma som gör ölen påtagligt torr och mycket behaglig. 4,1/5 helt klart mer än godkänt!

13:25 Jag stötte på två killar från vad säger “Sveriges minsta mikrobryggeri?” Sandt brewery ifrån Varberg, det är kul att man behöver åka från Göteborg till Dalarna för att smaka på öl från Varberg. En Tomat Saison som faktiskt var förvånande bra. En ren Saison utan felsmaker och en ton av tomat i näsa men även eftersmaken. En tydlig pepprig smak med alla de härliga Saison aromer, jag hade velat kombinera denna öl med en klassisk caprese sallad (tomat, mozzarella & basilika). 3,6/5

14:40 precis varit på seminarium med Rick Gordon, ordförande i Svenska Ölfrämjandet, han talade om deras nya profil och hur de tar ställning i politiken kring mikrobryggdöl. Skattelättnader för mikrobryggerier är det som han verkar brinna mest för, men debatten var het och många frågor berördes. Vad han gjorde klart var att Ölfrämjandet nu är något att räkna med och kanske även stödja!

15:00 När man står här på SMÖF och beställer öl finns det gratis knäckebröd att ta av och förtära. Fantastiskt då det klingar an det lokala, då brödet kommer från Skedvi några mil härifrån, knäckebrödet renar paletten och man blir redo för en ny öl eftersom man har neutraliserat smaklökarna något.

15:35 Nu sitter jag med ytterligare en gammal öl från slottskällan, Kloster från 2005! 10 år har bara gjort denna ölen bra, den har en lätt kropp med stor smak. visst finns det en restsötma, men inte lika söt som den är vid buteljering! Russin och dadlar en aningens oxiderad men inget som stör speciellt mycket. snart ska jag med flera döma fram årets “ölskum”!

17:00 Nu har jag med flera dömt i tävlingen “guldskum” blandad kvalité på ölen som det är genomgående i festivalen. Trevligt och kul var det i alla fall att döma öl jämte öldomargurun Janko! Vinnaren utses 20:00 så läs det lite senare…

17:30 Nu orkar jag inte prova så mycket nytt längre, jag vill dricka öl. Denna sociala dryck som ibland ska drickas i stora glas och stora munnar. Just nu är det vad jag vill ha, så jag dricker självrunnen tysk kellerbier från Brauerei Liberth Hallerndorf, Fantastiskt! enkelt, gott och så där okomplicerat komplicerat!

20:00 Nu har jag varit på två seminarium ett med Janko som pratade om Tysk öl och då framförallt öl från Franken, mycket intressant. Senare var jag på ett seminarium som Andreas Gänsteller höll i, också väldigt intressant. men jag har inte tid och sitta här och skriva för nu ska priset Ölskum kronas.

20:10 nu är guldskums vinnaren krönt och i år blev det Bryggverket som vann med sin öl Hagelbössa Dubbel-IPA. Grattis till er!

22:00 Nu har det blivit så att jag hänger med ett gäng lokala stjärnor bland annat Skinna-Jens! Fantastiskt sköna och trevliga, han hembrygger och man kan föra sofistikerade samtal kring öl med gruppen. Helt enkelt en trevlig kväll på en festival! Fyllenivån är påtaglig, men de flesta som är överförfriskade har gått hem. Samtidigt som en man i 50-års åldern vinglar förbi två damer i 20-årsåldern och raggar, såklart misslyckas han fatalt med sina försök till charmigt leende.

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

Leave a Reply