Balder Spekulerar: På västronten intet nytt, Duck-Rabbit mörkrets ändå okända mästare

Har du hört talas om Duck-Rabbit? Konstigt att du inte hört talas om dem, och inte det minsta konstigt på samma gång. Ett litet bryggeri som ligger på den amerikanska landsbygden i Farmville, North Carolina. Nästan alla som ägt en smartphone eller haft facebook dom senaste 5 åren har väl knappast missat detta fullständigt meningslösa spel vid namnet Farmville? Manker gjorde det då inte då han skrev kort om bryggeriet och en av deras öl redan 2011.

logo-duck-rabbitThe Duck-Rabbit Brewery är ett bryggeri som startades år 2004, man är framförallt är man specialister på mörkare öl och borde därför vara ett hett byte för den svenska marknaden med tanke på att exporten av deras öl knappast lär försämra deras öl, knappt märkbart försämra. Dessutom hade man kunnat kombinera frakten med många andra brggerier som även dom borde vara hett villebråd för oss i Sverige.

I Norht Carolina finns toppbryggerier som Foothills och Olde Hickory samt hyfsade bryggerier som Natty Greenes, Pisgah och CBC-aktuella Wicked Weed. Dessutom kommer New Belgium, Oscar Blues och Sierra Nevadas öl som exporteras till Europa nästan uteslutande från deras backup bryggerier i North Carolina.

Duck-Rabbit är ett bryggeri som faktiskt har lite anknytning till Sverige. Ryan Witter-Merithews första bryggjobb var faktiskt på just Duck-Rabbit innan han flyttade till Danmark och Fanö (där han dessutom är en tredjedel av original Grassroots tillsammans med Shaun Hill och Claus Winther). Han har även hunnit med lite jobb för Mikkeller, Evil Twin och Stillwater innan Ryan flyttade till London och Siren. Ryan har tidigare berättat att Duck-Rabbit var den perfekta starten på en karriär. På de flesta bryggerier får man bara rengöra utrustning och passa upp bryggare i 3 år innan man får göra något med ölen. Men på Duck-Rabbit blev man inskickad i heltluften direkt och för det är han evigt tacksam. Numera har han flyttat hem till USA och jobbar återigen med Shaun Hill på Hill Farmstead.
duck-rabbit-breweryHur kommer det sig att ett bryggeri med flera fantastiska öl under bältet är så pass okänt? Ett bryggeri med en logga som verkligen stucker ut i mängden. Detta bryggeri som dessutom är otroligt nischat genom att bara brygga mörkare ölstilar. Mörkare öl eftersom det passade bryggmästare Paul Philippon mer. Han tycker nämligen att man kan göra mer med de mörkare öltyperna och att man kan få ut mer roliga smaker av dem. På tal om att passa Paul så är även loggan något han tagit med sig från sitt tidigare jobb som lärare i filosofi. Loggan ja. Det är en historia i säg men för att förklara det kort så är det en gammal filosofisk nöt där man inte kunde säga vilket djur som är vilket av en hare och en anka genom att betrakta dess skugga.

Igen, jag ställer mig frågan, varför känner vi inte till Duck Rabbit? Allt är som klippt och skuret för den svenska marknaden. Nämnde jag att ölen är i 355 ml flaskor, vilket vi verkar föredra i Sverige…

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply