Categorized | MankerBeer News, Surisarna

MankerBeer News: Cantillons bidrag för att fira Akkurats 20:th anniversary

Ölvänner, har ni gått miste om nyheterna? Har ni det så kommer det en update här och nu. Som de flesta vet har ju stockholmskrogen Akkurat haft ett samarbete över längre tid med det belgiska lambicbryggeriet Cantillon. Cantillon har gjort en mängd olika jubileumsöl och specialöl till akkurat genom åren, Velomoteur, Reed muscat och Reed pinot noir med flera. Nu i samband med att Akkurat firar 20 år så har man ihop med Cantillon kommit överens om att göra ännu ett par specialare. Resultatet blev två nya skapelser, eller ja kanske snarare en ny skapelse och ett kärt återseende!

Den nya kallas Super Blend och om den kan ni läsa nedan. Utöver den släpps den tredje batchen av Soleil de Minuit, som den här gången verkar lite annorlunda då man använt flera typer av fat. I vårat tycke var batch 2 lite sådär och den krävde verkligen sin tid för att mogna. Då var 1999 otroligt mycket bättre och troligen en av de bästa öl vi inmundigat (den fick till och med Suris-Ludvig att fälla någon tår). Soleil 1999 är också enligt Jean Van Roy en av de bästa öl de någonsin producerat på bryggeriet och vi hoppas att batch 3 av den här sagodrycken blir lika legendarisk och god den med, samt att den kommer att räcka längre än den tidigare.

Super Blend ser vi såklart också fram emot, men kanske på ett annat sätt. Den kommer med största sannolikhet vara fantastisk från start, men lite ålder på en platt lambic kan få komplexitet och elegans att få en helt ny betydelse. Helt enkelt hoppas vi även att den kommer att finnas år framöver att avnjutas!

Nedan får ni alla information och bilderna som Akkurat nyligen gick ut med i sitt nyhetsbrev den 4 november.

 

IMG_2852Ölen kommer släppas i mellandagarna 27-30 december, men det gäller att hålla lite utkik om man vill vara först på plats!

”Super Blend
Namnet är en liten lek med Cantillons gamla ”Super Gueuze”
Vår är dock ingen traditionell Gueuze utan en blend bestående av 75% 30-månaders Iris och 25% 44-månader gammal Grand Cru Bruocsella.
Vi kände att vi ville ha något utan frukt där ölet i sig får stå för fiolerna samt något som klarar av källaren i många år.
Ölen är inte sekundärjäst utan är ”stilla” som en Lambic.

 

Soleil de Minuit

IMG_2851 Vi trodde inte att vi skulle hinna med denna till Jubileet. Men som tur var det gick lite fortare än tidigare år. Hjortronen var mogna hyfsat tidigt i år och den har redan börjat jäsa fint i flaskan så den kommer att vara i fin form till årsskiftet. Lambicerna vi valde ut till denna jubileums-Soleil är från tre olika brygder och från fat med helt olika karätär. Den äldsta i Bruocsellastil -bryggd januari 2013, En annan som var packad med doft av vin och muscatdruvor -bryggd mars 2014 samt ett enastående cognacsfat med enorm cederträ och ognacsarom i doften- bryggd januari 2014. Denna gång använde vi oss också av färska hjotron som levererades med kylexpress från Jämtland endast ett dygn efter att de skördats. 300g/l är det samma som vi kört i alla batcher. Lite socker används för att få igång sekundärjäsningen på butelj.” – Stene

 

Sist men långt ifrån minst vill vi bara poängtera hur satans infernaliskt helvetes jävla snygga de två etiketterna är! De går helt i linje med Akkurats stil, men är också bara allmänt vackra.

Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.


Surisarna

Vårt belgiska landslag, De Röda Djävlarna består idag av Surisarna Fredrik och Ludvig, passionerade lambicfantaster med bra insikt i surölsvärlden. Tidigare har vi också haft gästskribenter i form av belgofilerna Jens Skrubbe och Tomas Danko.

More Posts

Leave a Reply