Ölstilar

Antalet ölstilar som kan räkan upp beror lite på vem man frågar och var. Tittar man bara på de två största “ratingsidorna” Rate Beer och Beer Advocate så visar sig detta direkt då den senare är mer “frikostig” i sin bedömning på vad som utgör en egen ölkategori och har fler underkategorier. Detsamma gäller många öltävlingar där vissa tävlingsstilar helt sonika inte accepterats eller klumpas ihop medan andra gärna delar upp stilar i fler olika understilar. Men oavsett vad man personligen anser om detta så är det intressant att se vilka stilar som brukar omnämnas och hur de hänger ihop. Det periodisk schemat här under visar detta på ett väldigt bra sätt och utgår från 20 olika “ölstilsfamiljer” och sedan dess olika undertyper. För lite djupare inblick i många av dessa öltyper så rekomenderar jag denna länk, som dock inte utgår från nedan bild.

Som ni ser på bilden, och utifrån vår sida om de olika öltyperna (under-, över- och spontanjästa öl), så kan de olika ölstilarna delas in i grupper som exempelvis veteöl, lagers, olika grader av ales, spontanjästa öl, hybrider etc. Som ni ser av den lilla förklaringsboxen till vänster så ges information om olika nivåer av alkohol (ABV), IBU (international bitterness units, alltså hur besk ölet är), SRM (standard referece method, som är ett färgmått (se “prova öl)). Slutligen anges också Original Gravity (OG) och Final Gravity (FG), två mått som kan te sig lite komplicerade för gemene öldrickare men som förklaras utförligt här.

Observera att det här är en av flera kategoriseringar, men vi tycker att den på ett bra sätt illustrerar hur olika ölstilar hänger ihop och skiljer sig.

Klicka på bilden för att göra den större.