Categorized | M2's Corner

M2s Hörna: IPA – M2’s svårslagna kärlek

Tänk er att ni sitter på er favoritkrog med er favorit-IPA, vad tänker ni då när ni tar den första sippen av detta mästerverk? Mango? Citrus? Beska? När jag smakar en förträfflig IPA så förs mina tankar till en enorm daggvåt gräsmatta där jag hoppar omkring i slowmotion och inmundigar underlaget. För det är vad IPA är för mig, enorma mängder med friskt, färskt gräs och klorofyll. Denna metafor är kanske lite haschig, men jag vet att när jag omedvetet får den här känslan så är jag riktigt lycklig, inget kan störa mig just den tidpunkten, livet är helt enkelt perfekt just då, i ett par sekunder innan verkligheten knackar på dörren.

Vi har alla olika smak när det gäller det mesta, men jag tror knappast att någon som läser detta rynkar på näsan åt en purfärsk Punk IPA, en härlig AB:06 eller varför inte en massiv Maharaja. Under lång tid var min absoluta favoritöl I Hardcore You, den är för mig den perfekta IPA’n. Den är otroligt välbalanserad, till bredden (och mer!) fylld med massiva mängder humle och eftersmaken bjuder på den där härliga beska sötman som man bara får av en välgjord IPA där malten och humlen snackat ihop sig. Men sen hände något…jag provade Grassrots DIPA Neither. På Sorbon i Stockholm såg jag denna på fat och tiden stod still en stund (jag vet inte hur länge eftersom tiden stod still) när jag var tillbaka på den där daggvåta gräsmattan .

Att förklara för en oinvigd att jag reagerar med svaga knän, ett fånigt leende, en vansinnig blick och var dessutom tvungen att sätta mig ner så chockad jag var över hur fenomenal denna öl var.. Hej då I Hardcore You och tjenare (Grassroots) Neither! Sen var det ju dags att testa Nils Oscars 15 på 19 Glas (som fick den för ett par veckor sedan, innan släppet 1/9) och den kommer vi att återkomma till, men eftersom den underbare ägaren Peter Bennysson har inte bara en passion nog att skapa en fenomenal vinlista utan den räcker och blir över även till för öllistan! Dags att prova I Hardcore You mot Neither. Skillnaden var slående, men behaglig, eftersom jag nu har anledning att dricka ännu mer IPA. Båda två är fenomenala men tar två olika spår, när IHY är en riktig rallarsving-i-ansiktet-IPA där man får hålla sig i bardisken när man sveper första klunken och har den här behagliga ”stickigheten” i beskan som ger oss humleälskare en härlig kick, den där rebelliske storebroderns som känner att han måste bevisa något för världen (och lyckas!) så är Grassroots mer som den genomtänkte och analytiske lillebrodern som kanske är lite nördig och grym på komplexa algoritmer men aldrig får ligga, dock charmigaste grabben i kvarteret. Det är Grassroot’s Neither. Man gillar den skarpt, man vill bara hänga med den hela tiden och hoppas att man kan leva resten av livet tillsammans. När IHY är mer ett one-night stand som är grymt men där man plötsligt kommer på att man skulle hjälpa en polare att flytta på morgonen efter, så vill man bjuda Neither på frukost och hyra film med.

Kanske inte recensionen ni är vana vid, men ni kommer at få följa med mig när jag letar den perfekta IPA’n framöver. Idén kom just den där sekunden på Sorbon, när jag inte trodde det fanns något jag skulle tycka mer om än I Hardcore You så kom Neither och vände upp och ner på mitt liv. Därför ska jag jaga fatt på den perfekta IPA’n under lång tid framöver! Häng med och berätta för mig vad ni känner när ni dricker er favorit, och framförallt, vad är er favorit?

//M2

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

8 Responses to “M2s Hörna: IPA – M2’s svårslagna kärlek”

 1. Erik says:

  Kanoninlägg. Som humleälskare känner man lätt igen sig.. :-O Hehehe

 2. dempa says:

  om det är grassroots deva ipa (dipa) som menas så instämmer jag. kanske den bästa dipa jag druckit på fat någonsin. inmundigades på både lord nelson och örsted ölbar i köpenhamn för exakt 1 år sedan.

 3. M2 says:

  Gött att höra Erik!
  Dempa: “Neither” föll bort i textens första publicering, men då är ju Deva IPA något jag måste testa när jag och Manker åker till USA i höst!

  //M2

 4. MickeW says:

  Skönt skrivet!

  Har inte så mycket erfarenhet när det gäller IPA, men är på god väg och har provat en del och gillar det skarpt! Mycket tack vare Manker och BSforum.
  Kommer självklart att följa ditt sökande , kanske jag kan finna min “daggvåta äng”.

 5. Skriftställare C v L says:

  Min bäste herre har tvivelsutan utvecklat både sin smak för högkvalitativ öl och sitt språk sedan vi åter knöt frändeskapens band (starkare än förr måhända). Fortfarande är själva språket emellanåt en smula opolerat, men det är ju förmodligen bara Eder bakgrund ur den sydsvenska myllan som sätter sina avtryck. Själva kärleken till ämnet råder det alls inget tvivel om, inte heller viljan att förmäla detta för omvärlden. Vilket den förvisso pretenderar även om den måhända inte är förtjänt av densamma.

  Ni har sannerligen kommit långt i Eder vilja att sprida ljus och skolning över “allemansäcklen”, men till den högsta toppen har Ni ännu en bit. Hav dock förtröstan. Med Eder passion kommer Ni i sinom tid att nå inom undertecknads räckvidd. Därmed inte sagt att Ni når ända fram.

  Högaktningsfullt
  C v L

 6. AdamB_ says:

  För mig är IPA sommar och när jag tar första klunken av en härlig IPA så är det som att känna sommarvärmen i ansiktet samt det härliga lugnet som infinner sig under de trevliga sommarmånaderna. När det är en riktigt bra IPA får jag, precis som du, ett litet leende på läpparna och för ett ögonblick så finns det inget annat än de smakerna jag upplever i munnen. Upplevelsen, som är högst personlig, är svår att sätta ord på men i detta inlägg tycker jag att du har kommit långt med den uppgiften.

  Jag hoppas på mer inlägg från dig om den gyllene drycken fylld av humle som vi så kärt kallar IPA.

 7. M2 says:

  Tackar både den ärevördiga C von L för de smakfulla orden och jag kan bara säga till Adam på ren skånska att; Det kan du fethaja att det blir

  Nu lägger jag en 1000 IBU på kylning och rensar färdig aborrarna som vi ska ha i nästa avsnit av Manker Beer TV

  //M2

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] We have seen Brewdogs Hardcore IPA  entering the standard assortment at Systembolaget, an amazingly well-hopped IPA that is truly as Hardcore as it claims! No doubt about that! In conjunction to that beer, someone very smart and nice and good looking at Systembolaget agreed to make room in December for no less than 9600 bottles of the Brewdog/Mikkeller I Hardcore You  (a blend between Hardcore IPA and I Beat yoU), a beer which I truly love and actually emptied the Systembolag in Visby on a few weeks back. This is also the beer that I first wrote about at MankerBeer when I joined Manker in the late summer period, which I hope many of you like equally as much as I do (if that is possible). You can find the story here.  […]


Leave a Reply