Omnipollo/Evil Twin – “Project Free Beer” – Revolutionerande av ölvärlden?

Vad är det som hindrar “vanliga öldrickare” från att köpa och prova en IPA, en imperial stout eller liknande? Är det alkoholstyrkan, tillgängligheten, ölet i sig eller är det kanske priset på ölet? Detta har Henok Fentie (Omnipollo) och Jeppe Jarnit-Bjergsø (Evil Twin) frågat sig. Efter deras båda samarbete med den rätt nyskapande Russian Roulette vill de nu gå ett steg längre och som vi har hintat om tidigare så är deras nya samarbete något som på många sätt kommer revolutionera ölvärlden.

Det de har funnit är att priset på en shysstare och god öl ofta är avskräckande och ett hinder för många när de ska välja öl. Antigen kan detta lösas genom att nalla på råvarorna till förmån för sämre råvaror i mindre kvantitet – eller så löser man det genom att sänka priset och tjäna mindre på ölet, en inte heller gångbar lösning i längden.

Därför har de båda vännerna nu beslutat sig för, i samarbete med Bishops Arms-kedjan som sponsrar projektet, att göra en IPA. Men inte vilken typ av IPA som helst – utan en gratis IPA.

“Project Free Beer” går ut på att de båda tar fram en IPA som sedan släpps på krogar i Sverige och Danmark – gratis. Lite praktiska detaljer gällande logistik, juridik och genomförande kvarstår men projektet i övrigt är rätt långt gånget och är onekligen hemskt spännande. Tanken är att Free Beer ska locka öldrickare att välja en IPA fullmatad med allt som vilken dyrare IPA som helst har men som med tanke på priset gör att man hellre väljer den än “en stor stark”. Tack vare Bishops Arms som sponsor av projektet har det varit enkelt att finna en logistisk lösning till vilka krogar som kommer att få ölet och samarbetet har också varit helt okontroversiellt då BA inte vill ha något i retur, annat än att ge Henok och Jeppe fria tyglar att ta fram ett grymt öl.

Detaljer återstår som sagt, men vi kommer med spänning följa hur det går och kommer såklart att berätta mer i takt med att projektet fortskrider.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

19 Responses to “Omnipollo/Evil Twin – “Project Free Beer” – Revolutionerande av ölvärlden?”

 1. Christian says:

  Frågan är om en grym IPA kommer att tilltala de “vanliga öldrickarna”? Jag tvivlar inte på att Henok och Jeppe kan balansera en IPA, men många gånger när man bjuder på en IPA eller motsvarande till den ovane öldrickaren så känns det som att många anser att det är “för mycket av det goda”. För beskt, för stabbigt, “det räcker med en klunk”, osv.

  Man får applådera deras idé, men jag är ärligt talat inte helt säker på om detta är rätt sätt. 😉 Jag hoppas jag har fel dock!

  • manker says:

   vi får se. Nu vet jag inte om det blir en IPA i typ dunder-IPA klassen eller en något mer potent american pale ale. Men det ska bli en fullgod “bra” öl fast gratis. balanserad men smakrik.

 2. pjocke says:

  Otroligt kul idé! Men det är inte utan att man blir nyfiken på de praktiska bitarna. Hur ska BA undvika att jag häller i mig åtta gratisöl och sen går hem, t.ex.? 🙂

  • manker says:

   Det var lite av bitarna vi diskuterade med Henok och som de inte riktigt visste. Sedan finns det vissa juridiska bitar om hur man får servera något gratis (funkar i Danmark men inte i Sverige) och hur man annars löser det. Men det dök upp lite intressanta idéer, så det blir spännande att se 🙂

 3. Tobias SG says:

  Bra initiativ!

 4. Per says:

  Rolig ide. Det handlar inte om någon kommer dricka brygden
  Utan enbart om pr för herrarna såklart.

  • manker says:

   Mnjae, bra öl kommer någon alltid att dricka och sedan återstår väl upp till dem själva hur de väljer att marknadsföra eventet. Ska “ölnördar” dricka ölet eller ska man “släppa det i smyg” så att de man försöker omvända faktiskt får vara de som får prova det.

 5. Leif J says:

  Green Dragon Bistro/Brewpub i staterna gör något liknande fast dom låter hembryggare brygga en sats hos Green Dragon som sedan serveras gratis till gästena. Dock är det bara på deras egen pub som ölet serveras i. Men det får ju också “vanliga” öldrickare att testa något nytt som dom normalt kanske inte skulle köpa. Grymt av BA att dom satsar på spännande projekt=)

  • manker says:

   fasiken, det där låter ju som en alldeles ypperligt bra ide. Främja hembryggare på ett helt nytt sätt. Jag tror detta är något vi kan få se mer av även i Europa snart.

 6. Martin says:

  Mitt tips: Mer humlegivor på slutet för mer karaktär men mindre beska. Svensson klarar inte 75+ IBU, sikta på runt 50 istället och maskera dem väl.

 7. Gustaf says:

  Intressant projekt… Samtidigt känns det fel. En bra köttbit kostar mer än en dålig, en hantverksmässigt gjord soffa kostar mer än en på IKEA, man borde mer få folk att förstå varför det är värt att köpa öl som är bra. Jag undrar även hur det ska vara möjligt eftersom det enligt lag är förbjudet att bjuda på alkohol i Sverige. Men jag kommer att följa projektet med spänning.

 8. Ödlan says:

  Jag är en s.k. “vanlig” öldrickare som upptäckt tjusningen med att dricka GOTT öl. Och SÅ dyrt är det ju inte att få en smakupplevelse om det är det du är ute efter. Nu blir jag kanske nedhuggen här pga min okunskap men jag hittar öl med smakupplevelse för 20-30 kr flaskan på systemet. Har inte beställt in nåt jag är nyfiken på ännu. Men ska erkänna att jag gillar den lite sötare välhumlade IPA:n. Beska är väl personligt tycke? Jag tycker iaf idén är bra trots att jag tror att dom med intresse för öl ändå söker sig till det.
  Intresset har ju ökat markant. och utbudet ökat på bolaget. Har en liten bok där jag testar och betygsätter. Kul grej bara.

  Lycka till med projektet.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] Danmark og Sverige – Project Free Beer. Her ses deres tidligere samarbejdsbryg Russian Roulette. Omnipollo/Evil Twin – “Project Free Beer” – Revolutionerande av ölvärlden? (Manker […]

 2. […] join forces with Evil Twin Brewing, again. To read more about “Project Free Beer” click here… Wednesday May 2nd […]

 3. […] Omnipollo/Evil Twin – “Project Free Beer” – Revolutionerande av ölvärlden? Sverigepremiär – Manker Beer provar Omnipollo/Evil Twin Russian Roulette 3 nya öl från Omnipollo varav två spännande collaborations! Första kiken på Omnipollo/Sea-Goat Brewings skapelse Manker Beer News: Omnipollo går på export Sommarens festligaste törstsläckare – Omnipollo Leon […]

 4. […] ni ihåg Project Free Beer som vi skrev om för ett tag sen? Projektet där nyss silver- och guldbelönade Omnipollo och Evil […]

 5. […] Maj: Omnipollo/Evil Twin – “Project Free Beer” – Revolutionerande av ölvärlden? (Manker Beer) Skrevet i: Øl nyheder Tags: Evil Twin Brewing, Henok Fentie, Jeppe Jarnit-Bjergsø, Omnipollo, The Bishops Arms […]


Leave a Reply