Categorized | M2's Corner

M2’s Hörna: Min jul

Myterna är många om den skånska M2’ska julen. Alla familjer i socknen har sin egen twist och jag tänkte bjuda in er i min värld och hur en helt vanlig julafton ser ut i den bördiga myllan.
Sen ska vi ju snacka lite öl också såklart och jag ska inte bara lista massa öl jag tänker rekommendera/dricka i jul utan även förklara varför det blir dessa rekommendationer, annars har ni ju ingen aning varför ni ska dricka dom ju, eller hur?ugly-christmas-tree-5

Julen börjar traditionsenligt på julaftons morgon med att familjen doppar jultallens toppdekoration, ofta en fallosformad symbol för fertilitet, i citronfromage strax innan de lättgravade grisafötterna ställs in i ugnen för att griljeras tillsammans med en skål fettdrypande dill.
Det stojas och stimmas i huset och en liten mugg med enbärssmaksatt ister skickas runt så man kan doppa julpinnen i och sitta och mumsa på samtidigt som barnen viker små lunnefåglar av äkta, skitdyrt, bakplåtspapper och de vuxna krymper rök.

Innan första gästen anländer och annonserar sin ankomst genom att flytta en fotbollsstor talgboll från östra sidan av gården till västra sidan och låta trädgårdsbjällran ljuda är det viktigt att de tre små plastrådjuren vi haft i vår familj i decennier placeras i varsin skål med maräng. Det sägs betyda tur och vackert väder om samtliga rådjuren ’råkar’ riktas mot talgbollen i trädgården.talgbollar

Gästerna välkomnas med en näve kall gröt som sedan skall stekas på primusköket i hallen. Detta symboliserar skåningarnas kamp mot dansken, men som ni alla vet är vi vänner nu.

Skåningen är matglad och matmässigt är denna dag ett veritabelt helvete för den kalorimedvetne; ål i brunsås, minst varsin helstekt gås, grisafötter, fermenterat gristryne serverat i hyvlade skivor, flamberade ägg, mängder av halstrad prydnadskål, confiterade sockerbetor, sprit till förbannelse och såklart kopiösa mängder kräm av olika slag.prydnadskål

Självklart avslutar man varje lyckad julafton att för full hals skrika åt jultallen, vad man önskar sig av julfén nästa år.

Detta året tänkte jag sparka hål i traditionerna en smula och istället för att ta med mig hemstampad julasnaps, ta med mig massa gottig öl istället. Det kommer självklart att bli rabalder men jag känner att vi behöver modernisera julen lite och ölåret 2012 har överträffat övriga år med hästlängder där urvalet är fullkomligt fenomenalt i lilla Sverige!

M2’s val till julen 2012:

 • Stone 16th Anniversary – En helt fantastisk öl som med rejäl maltkropp och runt 10% ABV passar till det lite fetare på julbordet, viss citrus touch i ölen genom citronverbenan som man tillsatt ger en extra spännande dimension
 • BrewDog Ghost Deer  28% Belgian Blonde Ale kommer nog att funka finfint som en digestif innan andra backningen av julamat. Man måste liksom smälta ner de där grisafötterna på något vis.
 • Uinta Hop Notch – Riktigt jäkla svinbra IPA som balanserar upp alla tunga smaker på julbordet tror jag, bjud morsan på en skvätt och hon förändrar för all framtid sin syn på öl
 • Liefmans Glühkriek – Finns det någon juligare öl än den här? Värm till 70 grader och götta dig
 • Great Divide Yeti – en pepparkaka med blåmögelost till den här, oh yes!
 • Anchor Christmas ale 2012 och Nögne God Jul – Prova de här kryddiga julölen med matjesillen, de kommer att gifta sig väl och ge varandra en fin skjuts. Experimentera gärna med andra, mindre sötkryddiga sillsorter som t ex vanlig inlagd stekt sill som har mycket syra eller gå helt bananas och testa till den salta och gräddiga Janssons frestelsen.

santa-beaver

God jul och må julbävern vara med er!

Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.


Magnus "M2" Svensson

Skribent och IPA-krönikör på MankerBeer.com. Som kockskolad och med ett stort intresse för mat, humle och allehanda tokigheter står "M2" för MankerBeer.com's kulinariska sida. Just nu är det fullt sjå med att öppna BrewDog Bar för M2 men han hinner med både öldrickande och andra hyss samtidigt.

More Posts

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “M2’s Hörna: Min jul”

 1. Larson says:

  Herrejösses, du ska inte röka julgranen, speciellt inte tre dagar före jul.

  God (och maltig) jul på dig!

 2. Balder says:

  Det är nästan exakt samma som vår jul. Men vi har Kalix löjrom till de flamberade äggen. Mamma är ju från norr.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply