Categorized | MankerBeer News

MankerBeer News: W12, världens bästa öl till Svenska krogar?

westvleteren12Då nedan nu inte är helt nya news (Ölhunden.se) så låter jag det sättas i pränt ändå, för det har varit klart en tid nu att en av världens två bästa öl ska lanseras i Sverige. Men då inget är hugget i sten och då ölet inte har landat i Sverige eller allt är klart till 100% så har man inte velat gå ut med det officiellt ännu, tills idag – vilket alla vi ölfantaster är glada för.

Länge har kampen om omnämnandet som världens bästa, eller åtminstone högst rankade öl stått mellan vår egen Närke Kaggen Stormaktsporter och den lika aktade Westvleteren 12. Två öl som både har varit knepiga att få fatt på och som länge hade en kultstatus bland ölfantaster. Medan Närke inte släppte en ny Kaggen så kom klostret att få ont om pengar varpå man släppte iväg lite mer Westvleteren på ett nytt sätt och i en större mängd än tidigare. Som  inte det var nog så har vi svenskar
nu blivit än mer bortskämda under 2013, ett år som bara nyss börjat. Westvleteren som tidigare bara sålde sin öl från klostret under vissa perioder och strikta former och som enligt myten jagade fatt krogar aom sålde vidare deras öl har nu gett Galatea, via Panosgruppen, tillåtelse och möjlighetwn att sälja Westvleteren 12 i en mindre mängd.

westvleteren12De 437 så kallade gift pack’en (enligt ryktet 12 6 flaskor + två stycken speciella glas) kommer dock bara att säljas på krogen enligt Galatea. Om Panosgruppen kör vissa mot Systembolaget i en exklusiv lansering eller om Galatea släpper någon dit får vi se när det hela presenteras från deras sida, men då måste ölet ha landat säkert här i Sverige. När ölet lite småkontroversiellt släpptes i USA i fjol var det dock om 6-pack med två stycken glas, men ingen verkar ännu vara helt klar med hur det faktiskt blir eller var och när de hamnar. Edit. Recep skrev faktiskt 6-pack.

Det här är stort och riktigt roligt då det verkligen sätter Sverige på ölkartan. Det är också hemskt roligt att Galatea och Panosgruppen satsar vidare och bara de senaste året har vi fått se dem bitvis hjälpas åt för att visa upp bryggerier som Lagunitas, De Molen, Struise, Westvleteren och såklart alla nya stabila britter (Summer Wine, Redchurch, Moor bara för att nämna några). Uppmärksamma ser vad jag gjorde där. För sedan i somras är det klart att Panosgruppen och Galatea även börjar sammarbeta med ytterligare två bryggerier…

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “MankerBeer News: W12, världens bästa öl till Svenska krogar?”

 1. Jackdaw says:

  Tjoho!
  Ja, den där har man ju hört talas om. En snabb “googling” för ett par månader sedan vittnade dock om att det ska gå utmärkt att beställa 12:an och andra siffror på nätet. Inget jag testat men något jag funderar på.
  Riktigt kul att det importeras “seriöst” dock, tillgänglighet ökar ju sannolikt intresset vilket säkert smittar av sig och öppnar ögonen och munnen på fler svenskar.

 2. siripim says:

  jag beställde Westvleteren 12 från http://www.bieresgourmet.be/ innan jul.

  gick hur bra som helst.

 3. map says:

  Överskattad öl som lever på sin exklusivitet. Kul för munkarna dock.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply