The Brooklyn Food Experiment: Vinnaren blev vegansk, och ölrelaterad

vinnartacoNu i helgen avgjords för andra året i rad The Brooklyn Food Experiment här på svensk mark, denna gång på Debaser Slussen i Stockholm. Temat i år var den svennefierade “fredagslyxen” tacos. Tävlingens grundare Theo Peck och Nick Suarez och en domarpanel med ansedda mat- och dryckesexperter skulle utse en vinnare samt så skulle folkets val utses.

Tyvärr missade jag eventet på grund utav ett annat upptåg, varpå min planerade medverkan får skjutas upp till nästa år. Istället kunde jag se i min Facebookfeed hur Tobias Lund och Benjamin Lara (även känd/-a från Sea-Goat Brewing) utannonserade att de skulle ställa upp med en vegansk taco – galet, vågat och helt rätt! Väl hemma i söndags kunde jag sedan se att de hade gått och vunnit det hela och kammat hem både juryns och folkets val, med andra ord är det Tobias och Benjamin som representerar Sverige i den stora finalen i Brooklyn senare i år.

Självklart tog vi ett snack med dem för att se hur de tänkte med sitt deltagande, varför fler bör äta köttfri mat och vilken öl man bör dricka till maten.

MankerBeer (MB): Hur kom ni på iden att ställa upp i tävlingen och en i sammanhanget rätt köttig kategori?
Benjamin & Tobias (BT):  Vi ha ju under lång tid gått i funderingar om att börja sälja vegetariska-tacos. Det är väl lite av en dröm för oss båda. Där av var det inte frågan OM vi skulle anmäla oss. Och så har vi ju arbetat fram en xtemt bra chilisås under senaste året.

MB: För oss som tyvärr inte kunde närvara, hur var mottagandet bland folk?
BT: Det var mycket bra, folk som inte provat vegansk innan blev chockade över att det kunde smaka så pass bra.

MB: Är det generellt för lite vego och veganskt på krogar och restauranger i landet, i så fall, varför? Är folk för rädda, trångsynta eller är det mer begränsat?
BT: Ja, det tycker vi. Utbudet av vegansk och vegetarisk mat är alldeles för dåligt. Speciellt snabbmatsutbudet är skamligt dåligt. Att en så pass modern och trendkänslig stad som stockholm inte lyckas erbjuda bättre veggomat är skumt.

MB: Finns det annars några bra “nybörjartips” för de som vill börja äta mer vegetariskt eller veganskt?
BT: Att köpa bra kryddor, färska som torra. Jobba mycket med texturer är viktigt. Inte bara göra mos av allt. Och att tänka på att vegetariskt inte bara är “sallad” utan det finns så mycket mer. Och att fråga sig själv om det finns någon speciell anledning till att man äter kött, förutom att man tycker det är “gott”?

MB: Som ölfantaster, vad för öl skulle ni para era tacos med?
BT: En Lagunitas little sumpin’ sumpin’. Eller någon annan vete-ipa. Vår Taco är ju väldigt influerad av SF-mission.

MB: Kunde ni ana att ni skulle kunna vinna eller när började det gå upp för er?
BT: Klart att vi hade förhoppningar, men dom var rätt så vaga. Och vi skrattade lite åt det när vi tänkte på det. Som sagt, det var en väldigt köttig kategori. Och att laga vegansk mat som ska stå sig smakmässigt i ett så pass hårt startfällt är svårt. Fast, när vi smakade på chilisåsen dagen innan ramlade vi ihop av glädje.

MB: Nu blir det av att åka till Brooklyn och reppa Sverige där, blir det att öva upp receptet till max nu? Brooklyn och New York som ölstad är ju inte helt fel, vad för öllattjo tänker ni inte missa?
BT: Ingen av oss har ju vart i New York, men ett besök på Brooklyn Brewery blir det ju (dom som sponsrar resan). En del dogfish head blir det. Sen vore det även väldigt roligt att hinna brygga med någon/några. Vi tar gärna emot tips om vart man kan dricka bra öl! Vi har ju lite samma inställning till matlagning som ölbryggning. Opretentiöst, smakrikt och experimentfullt.

 

tacoReceptet till “Seitan blood” för er som vill prova vinnarbidraget hemma (hämtat från Allt om Stockholm)

8 dl Vetegluten
1 dl Sojamjöl
400 g Tofu
5 dl Vatten
4 msk Tomatpuré
2 tsk Grovmalen svartpeppar
2 tsk Vitlökspulver
2 tsk Lökpulver
2 tsk Rökarom
2 tsk Salt
2 tsk Paprika
2 tsk Chipotlepulver
2 msk Grönsaksfond
2 msk Olja
2 msk Ljus sirap alt. agavenektar

BULJONG:

3 fl. Carnegie porter
1 st Tärning grönsaksbuljong
2 msk Grönsaksfond
7 dl Vatten
2 tsk Grovmalen svartpeppar
2 dl Tomatjuice eller passerade tomater
1 tsk Rökarom
2 st Ancho chilis
2 st Chipotle

GÖR SÅ HÄR: Blanda vetegluten och sojamjöl i en bunke för sig och mixa övriga ingredienser tills du får en jämn, fin, rosa smet. Blanda ner de blöta ingredienserna i veteglutenet och rör om hastigt med en gaffel tills allt är väl blandat.

Knåda degen i cirka 5 minuter och låt sedan vila i 15. Gör buljongen!

Linda in degen i en sildukoch knyt åt sidorna som en stor smällkaramell. Koka upp bjuljongen och sänk försiktigt ned knytet i kastrullen. Låt sjuda i 2 timmar. Buljongen skall vara så varm att det ångar men inte så att det kokar kraftigt.

Lyft upp seitanet och låt den svalna ordentligt. Vi slänger inget, så av buljongen gör vi en glaze.

Höj värmen på buljongen och tillsätt lite muscovadosocker, det du har kvar av tomaterna, en skvätt cocacola och koka ner. Mixa slät och red med lite potatismjöl för att få den att riktigt fästa på dina seitanbitar.

Skiva svalnat seitan i små bitar och stek i omgångar på hög värme, blanda sedan allt med lite av glazen. Tänk på att gluten blir fastare ju längre du tillagar det. Så stek eller ugnsgrilla på hög värme under kortare tid istället för tvärt om.

Servera i tortilla med grön salsa verde-sås och chilisås.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply