Analys inför Systembolagssläppet 2 december

drunk-santa-12156127Då är vi bara dagar ifrån årets sista släpp på Systembolaget. Nästa måndag den 2’a februari slår Systembolagets portar upp och tjogvis med tjutande ölfantaster kommer att belägra sina lokala bolag för att komma över gottigheterna som släpps. Vi har varit lite dåliga den senaste tiden på att genomföra ordentliga analyser av släppen men tyvärr är det inte alltid man kan sammanföra sitt privata liv och det som ölens Batman, Mankerman även kallad. När törstiga själar behöver hjälp så tar han dock på sig ölcape’en och ger sig ut i hylldjungeln.

Som om Monopolet inte har snott nog med pengar från oss ölfantaster i år kan man tycka och inte blir det bättre av att även decembersläppet är matat med godsaker. Precis som förr börjar vi med T5-modulen (mer info om moduler finns ni längst ned) för att sedan kika på de mer exklusiva ölen.

 

I “tefemmans” värld är det vintern och julens vana trogna släpp med mörka öl och lite mer exklusiva och/eller dyra julöl. St Bernardus gör ett par riktigt bra belgiska ales och deras Christmas Ale är inte bara prisvärd med sina 69 kronor utan den fungerade utmärkt i somras och lär inte ha blivit sämre nu. Lite nötig bitterhet paras med sötma av torkad frukt och aningar av kryddor. En riktigt bra Belgian Strong Ale som inte drunkar i kryddor eller alkoholstyrka. Klart köpvärd! En annan förhandsfavorit är Samichlaus Bier, visserligen älskar jag österrikiska Brauerei Schloss Eggenbergs Samichlaus Helles än mer (ett underbart lagringsobjekt) men även dera dubbelbock blir fantastisk med något års lagring. 10 månaders lagring ger den 14% alkoholstarka ölen en lagom komplex smak av plommon, russin och äpplen med en väldigt värmande finish. Väldigt prisvärd och god! Även Corsendonk Christmas Ale är prisvärd, kommer på lätthanterlig 25 cl flaska och fungerar lika bra nu som med något år i källaren. Med lagring rundas den av riktigt förtjänstfullt men redan nu är den en värmande Belgian Strong Ale med lite kryddig touch. Tyvärr har jag inte provat Nils Oscar Vinter Edition 2013 och kan inte riktigt uttala mig om den, men Nils Oscar brukar leverera bra öl och 49 kronor för 50 cl är ett pris ni kan lägga ut för att skapa er en egen bedömning.fade_to_black_bottle_glass_574244777

Förutom julölen i T5 så kommer ett par riktigt köpvärda mörka öl; Great Divide Yeti Oatmeal Imperial Stout, Left Hand Fade to Black Volume V (en mörk rye ale) och Sierra Nevada Narwhal är alla riktigt goda och plockar du en av varje får du en trio öl som har något för alla som gillar mörkare ölstilar. En len och njutbar imperial stout (Great Divide), en utmärkt imperial stout utan krusiduller (Narwhal) och så den mer lättdruckna och inte fullt lika mörka och kraftiga Fade to Black. En var av dem går loss på totalt lite mindre än 170 kronor och det är det värt. Om inte annat kan du spara dem till den kalla vintern. Nynäshamns Valsviken Vinterporter tycker jag är en väldigt god öl, det är den. Men så har den också varierat något de senaste åren och jag tycker tyvärr att den är lite för högt prissatt. Det tar inte bort att den när den är som bäst är en riktigt bra porter.
EDIT: Great Divide Yeti Oatmeal Imperial Stout skjuts tydligen upp till februarisläppet då det saknar EAN-kod, tack Tommi.

 

Skippar vi sedan några öl jag inte provat, som Anchors fylliga och lite spännande BigLeaf Maple och lite brittiska saker så kan vi ögna mot T6-utbudet. Här är det lite mer uppblandat vad gäller färger. Till exempel hittar vi mer från Left Hand i form av Warrior Fresh Hop India Pale Ale, en öl där namnet avslöjar lite om hur den kommer vara. I USA är man oerhört noga med att skicka ut de helt färskhumlade ölen fort som attan då det är elegansen i framförallt doften du vill åt. Efter lite transporter, skillnader i värme etc tappar de tyvärr rätt lätt och ölet har nu mer krydda, gräs och citrus än de svårfångade topparna från humlen. Det är fortfarande en god IPA och saknar du ett par bra IPAs över jul så är det en bra öl att ta hem. Eller så kan du satsa dina slantar på Smuttynose Big A IPA som nu med ny censurerad etikett till slut landat på bolaget. En på många sätt klassisk DIPA som många har som sin favorit bland vardagsöl i USA. Mycket grape, citrus och kraft i smaken men ändå med en bra balans från malten. Rekommenderas.

Därefter kommer en trip galenskap. Först ut är Mikkeller Ris a la M’ale som ska efterlikna en ris a la malta. Ska jag vara ärlig totalsågade jag ölet första gången jag drack det. Ris, mjölksyra, körsbär och mandelextrakt… Prova och avgör själva, den är trots allt inte alltför dyr. Troligen har mitt smaksinne ändrats sedan jag först drack den för närmare 3-4 år sedan men det är en typisk öl man gillar eller ogillar. Två heltokiga och extra-allt öl som åtminstone jag verkligen gillar är Stronzo Coffee och Honey Badger. Den 16% starka Honey Badger är en imperial stout fullsmockad med honung men alkoholstyrkan till trots så är den len och på tok för lättdrucken. Som en len njutning med pondus och stor smak, den har varit en favorit på många mässor i år och är ett bra köp om ni inte redan provat den, men dela den gärna med några vänner. Likaså är Coffee Bader på 17.5% ett snällt monster, här tog man honungsbrodern och fyllde den med galna mängder kaffe, resultatet påminner om en kopp öl du fyllt med malda kaffebönor och ett par deciliter honung. Stor smak av “bränt”, hårdrostat kaffe och honung. Sött och lättdrucket, men även detta en öl att dela.

Sist ut i T6 är två belgare jag tycker att ni bara ska plocka på er, inget snack om det. Brasserie Artisanale de Rulles  är världsklass och deras juliga Belgian Strong Ale är inget undantag. Jästkryddig, lite söt och maltmysig på 7.3% alkoholstyrka. Bra pris och tål att lagras, bara att plocka på er några. Detsamma gäller Brasserie Dupont och deras Avec les Bons Voeux. Välbalanserat kryddig, skön sötma som delar en dammig julgran med lite humle. Bra pris på en bra belgare som ni lätt kan spara på er för vintern.

 

MethusalemNewTar vi då sista stegt till T7 så är det bara tre öl där, men inte vilka som helst. Nystartade ölimportören Constant Companion gör premiär på Systembolaget ( gudagoda De Cam Oude Kriek Lambic 2009 släpps som weblansering den 5/12, 75 cl 162,60 kr 176 flarror) med Monarchy Methusalem. Dortmunder Altbier (Adambier) är en bortglömd ölstil och Sebastian Sauer har gjort ett spännande och häftigt jobb med att föra tillbaka många av dessa och även om Methusalem inte är min favorit bland hans öl så är det ett stycke historia. Lite lättare i kroppen med karamellig malt och båda söt mörk frukt och en syrlighet som penetrerar hela ölet. Spännande. Därefter har vi Harviestoun Ola Dubh 30 Special Reserve. Visst kostar den 94 kronor för en flaska på 33 cl men den är sprängfylld med mörk kakao och fina inslag av whisky och trätunna. “Bara” 8% stark men levererar ändå. En mysöl till julafton jag tycker att ni kan unna er. Sist ut är BrewDog Abstrakt AB:14. Denna gång är skottarnas galna Abstraktöl en Imperial Weizenbock som fått ligga på franska ekspån. Förvänta er mycket banan, syrligt kryddiga inslag från jästen, ekig vanilj och kryddig citrus som jag ändå kan tycka är lite söt. Dock passar den in i deras AB-serie så är väl inget man egentligen kan tycka om den mer än att ölen fortfarande är lite roligt urflippade.

Det var det. Börja putsa era renar, sy era kängor och ladda kassan, winter is coming!

 

2013-12-02

T5 11419 Fuller’s Past Masters Storbritannien 500 34,60
T5 11909 St Bernardus Christmas Ale Belgien 750 69
T5 11941 Samichlaus Bier Österrike 330 39,70
T5 11942 Innis & Gunn Karlsson’s Choice Storbritannien 330 26,90
T5 11953 Great Divide Yeti Oatmeal Imperial Stout USA 640 96,40 (släpps i februari)
T5 11954 Nils Oscar Vinter Edition Sverige 500 49
T5 11922 Nynäshamns Ångbryggeri Valsviken Vinterporter 2013 Sverige 250 42,30
T5 11923 Left Hand Fade to Black Volume V USA 355 29,90
T5 11949 Sierra Nevada Narwhal USA 350 38,90
T5 11955 Corsendonk Christmas Ale Belgien 250 21,90
T5 11309 Anchor BigLeaf Maple Red Ale USA 355 24,90

T6 11005 Left Hand Warrior Fresh Hop India Pale Ale USA 650 84.3 129.69 3.180
T6 11924 Smuttynose Big A IPA USA 650 78.9 3.480
T6 11925 Mikkeller Ris a la M’ale Danmark 375 57.9 4.000
T6 11926 Stronzo Coffee Badger Danmark 330 94.9 1.500
T6 11927 Stronzo Honey Badger Danmark 330 89.9 1.500
T6 11943 La Rulles Cuvée Meilleurs Voeux Belgien 750 65 1.980
T6 11944 Brasserie Dupont Avec les Bons Voeux Belgien 375 50 3.060

T7 11067 Monarchy Methusalem Tyskland 500 64.4 800
T7 11236 Ola Dubh 30 Special Reserve Storbritannien 330 93.7 1.200
T7 11804 BrewDog Abstrakt 14 Storbritannien 375 129 1.500

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Analys inför Systembolagssläppet 2 december”

 1. Jonas says:

  Hej! Är detta alla öl som kommer den 2 dec? Mitt ´loka systembolag påstår att det är 42 st nyheter???

  Jonas

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   det kommer ju “fasta” nyheter också, se på “kommande ölsläpp” så är även de med, detta är bara de exklusiva 🙂

 2. tommi says:

  Great Divide Yeti Oatmeal Imperial Stout kommer bli uppskjuten till 1 feb då den saknar EA nummer

 3. Jonas says:

  Tack, nu såg jag det…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply