MankersBeers årskrönika 2013/2014 – Del 1, en summering av 2013

2013-beerKnappt att 2013 har hunnit passera innan det är dags att förutse trenderna för 2014. Fjolåret trodde jag skulle innebära en liten minskning av IPA-trenden, att nystartade bryggerier skulle gallras ut något och att de som inte håller måttet skulle märka av det, samt att jag trodde att vi skulle få se fler öl med lägre alkoholstyrka. Jag kan inte riktigt säga att allt detta slog in till 100% dock tycker jag att vi såg en viss ökning av andra ölstilar än D/IPA och till viss del kom det också fler öl med lägre alkoholstyrka (säg under 6-7%) som blev uppmärksammade och omtyckta. Detta är nog både ett resultat av humletorka i branschen och att en viss mättnad för humle hos öldrickarna växt fram.

Om man annars kort summerar 2013 var det året då nya aktörer steg in på marknaden, vi såg bryggerier som Malmö Brygghus, All in Brewing och Beerbliotek ta för sig och växa fram som de starkaste svenska varumärkena. Vi såg nya bryggerier som Klackabacken gå från okända till väldigt omtyckta och hur redan nämnda bryggerier från Göteborg tillsammans med Poppels sätta Göteborg som landets ölcentrum. Nya ölkrogar öppnade runtom i hela landet och ett projekt såsom Belgoklubben rönte direkt succé. Kanske att landets ölfestivaler fick lite mindre uppmärksamhet än tidigare men jag tror att det kan bero på att fler ölfantaster för första gången fick börja välja bland alla de festivaler som startat och med festivaler såsom Copenhagen Beer Celebration i Köpenhamn och årets All in Beer Fest så krävs det lite mer för att locka de allra mest inbitna ölnördarna.

Ett minne blott

Ett minne blott

Vi såg också fler importörer ta för sig och ta in nya bryggerier; GreatBrands kan stoltsera med Kernel, Galatea har storsatsat på USA och har nu en portfölj som är svårslagen med gottigheter, Wicked Wine satsar på Founders och Brill & Co har genom Omnipollo, Siren m.fl och samarbetet med spännande Brekeriet sett till att vi får mer nytt och spännande att gotta oss i. Vi såg Constant Companion börja ta in tidigare lite udda öltyper och bryggerier och redan nämnde Belgoklubben har verkligen gett en nytändning för belgisk öl. Visst kan det finnas åsikter om vad som sker i branschen men återigen vill jag betona att det är en naturlig utveckling i en ölvärld som är i ständig förändring. Se tillbaka 2-3 år och vi hade aldrig kunnat ana den här utvecklingen och på samma sätt tror jag att vi om 2-3 år kommer att se på årets utveckling med liknande tankar. Vi ska inte heller glömma Systembolaget som jag tycker har gjort enorma framsteg under året, vi har fått se otroligt mycket bra öl och bryggerier ta plats, vi har kunnat utnyttja ett beställningssystem som öppnat upp för fler bryggerier att ta plats runtom i hela landet och jag tycker att man har gjort bra val på öl i de fasta sortimenten.

Överlag skulle jag vilja påstå att i år var första gången den globala ölvärlden blev mer involverad i vår svenska tack vare de svenska öldrickarnas intresse. Jag tycker att fler började byta till sig öl, fler åkte utomlands och rapporterade indexom bra ölkrogar och butiker för öl, nya bryggerier och besök de gjorde på internationella festivaler. Ölscenen gick från den lokala forumvärlden till den mer internationella i form av Facebook och liknande. Vi såg ett minskat intresse och aktivitet på BeerSweden Forum samtidigt som det startades grupper på Faceebok; idag har vi ölgrupper från Dalarna, Gotland, Humligt & Grumligt och framförallt Untappdgruppen i Göteborg. Den senare tycker jag anammar allt som är bra och positivt med öl, åtminstone för min del – det sociala och trevliga. Istället för att dölja sig bakom smeknamn på ett forum så uppmuntas samköp från Systembolaget och ölträffar, de ses, det snackas dagligen om öl och man träffas mer än gärna över en öl. Detta hoppas och tror jag att vi får se mer av under 2014, jag tror att fler kommer att göra gemensam sak och kanske åka iväg på festivaler runtom i hela världen. Det håller nere kostnaderna och det är alltid trevligare att göra saker med andra än ensam. Det blir också lättare att utnyttja gemensamma internationella kontakter och nu när det är lättare att kontakta bryggare och bryggerier så är det lättare att styra upp intressanta upplevelser runtom i världen.

Det här har också gjort att fler vågar skriva ned sina tankar och åsikter och från att vi var en 5-6 ölbloggar häromåret så finns det idag uppemot siffror över hundra-hundrafemtio olika sidor om öl idag. På gott och ont kan jag väl personligen tycka. Precis som att vi idag ser hembryggning som en hipp trend i vissa kretsar är bryggning något som är lätt att göra men också svårt om man vill göra det bra, detsamma gäller lite med att skriva om öl. Dock är ölvärlden så öppen att alla är välkomna och alla kan göra sin sak, en positiv trend – om än med svårigheten att åsikter ibland kan tas som sanning. Men alla börjar någonstans och precis som när jag skrev mina försa betraktelser om öl 2009 så har jag mognat i mina tankar, åsikter och preferenser om öl. Det blir intressant att se hur detta blir under 2014 och jag tror att vi kan få se flera sammanslagningar även på skribentfronten.

Visst var det öl, bryggerier och annat som stod ut men istället för att lista upp allt sånt här tänkte jag ta det i ett separat inlägg om “2013 års bästa-lista”. Likaså ska vi ta och se vad vi kan förvänta oss under kommande år, men det blir senare. Nu kan vi istället se tillbaka på 2013 som ett riktigt bra ölår och minnas alla trevliga stunder.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply