MankerBeer Meets: Sahtipaja, ett bryggeri att räkna med

SahtipajaEtt bryggeri flera kan ha läst om men som garanterat få har haft möjligheten att prova öl från är Sahtipaja utanför Göteborg. Anledningen är rätt simpel, Timo Krjukoff har inte fått klart på allting, än. Lokalerna är klara och nu är det bara att få iordning på dem, golv ska slipas, väggar ska målas och ventilationen ska upp, men beställningen av bryggverket är precis klart och förhoppningen är att ha igång det kring slutet av september eller början av oktober. Än så länge jobbar Timo heltid med sitt vanliga jobb så till en början är tanken att han skall brygga upp till 4 batcher på helgerna på det 300 liter stora bryggverket. 6 x 600 liter jästankar och ytterligare två tankar om 550 liter enbart för suröl ska se till så att han kan få ut sin öl. Han berättar också att han tänkt ha en 50 liters Braumeister och en 50 liters BBT för “riktigt små, “roliga” batcher.” Även fast det är hans Berliner Weisse, Rött men inte Sött som de flesta ölnördarna har hört gott om så vill han producera både starköl och folköl i olika stilar. Just Rött men inte Sött är helt underbar med lätt till medelstor munkänsla med skön kolsyra. Smaken blomstrar av hallonkorn och finaste hallonsaften, syran börjar riktigt bra men mattas lite men det är en helt underbar 4.4% stark öl med bra längd i smak och doft. Timo berättar att han inte känner någon direkt press på att få ut så mycket öl som möjligt till så många som möjligt utan hellre att först satsa på den lokala marknaden med närproducerad god öl och sedan blicka till barer och pubar i andra städer, samt Systembolaget. Tanken är att börja lokalt med traditionell pilsner och lager samt mildare ales där den bredare distributionen får smaka på mer humlad öl, men som han säger “lite av varje när tid finns.” Vi provar hans Thai Style Weizen, en endast 3.8% stark kryddad veteöl med härlig fräsch doft och smak av citrongräs, lime, örter och tvål – riktigt läskande och perfekt sessionöl med en smak och alkoholstyrka som saknas på marknaden just nu.

sahtipajarottmeninteSahtipaja betyder ju ordagrannt på Sahtismeden och självklart kommer han också att brygga den finska traditionella ölstilen Sahti. Då efterfrågan på Sahti i Sverige känns sådär så kanske det inte blir några större batcher, men Sahti ska bryggas, det är klart, likaså Laktosyrade öl. Han berättar även om ett projekt med Lambic där han nu smaksatt lambic med bland annat hallon, hjortron och röda vinbär/rabarber och har planer på att blanda ytterligare 200 liter ung lambic med mer bär och frukt. Kan dyka upp framöver om de bara mognar fint. Vi fick prova Timos Oude Bruin, Vanha Ruskee med väldigt hög syra och doftmässigt en acetonbomb. Massiv ton av aceton men skön eftersyra och milda smaker av murket trä, väldigt lovande. Timo säger att han nog lär göra en ny batch av ölet men då kanske drar ner något på syran eftersom inte alla gillar den extrema syran. Ja, det är få öltyper Timo inte nämner som intressanta utan han vill brygga fatlagrade Imperial Stouts och Barley Wines, Saisons och ja, vad är inte kul att brygga. Då han bestämmer själv över vad som ska bryggas när har han också helt fria tyglar att kunna göra lite som han vill.

Timo och hans öl kommer att deltaga på All in Beer Fest 2014 och han hoppas kunna servera 2-3 öl per session. Förutom Sahtipaja kan ni på All in Beer Fest prova på öl från Siren, Omnipollo, Cigar City, Johnathan Wakefield och många fler. Missa inte det!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “MankerBeer Meets: Sahtipaja, ett bryggeri att räkna med”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Sahtipaja har vi tidigare presenterat här på MankerBeer då Timo Krujkoff berättade för världen att hans bryggeri existerade. Det kan ni läsa om här. […]


Leave a Reply