Ölrecensioner: Thornbridge Smoked Winter Porter

När jag häromdagen provade ännu ett lass pepparkakor med olika mögelostar gick jag ifrån mitt tidigare ölval, Struise Pannepot och valde istället ett av årets julöl från brittiska Thornbridge, Smoked Winter Porter. Bryggeriet har i år två olika öl bland Systembolagets julöl och båda två är alias på tidigare öl, förutom denna har man också släppts Winter Imperial Stout. Smoked Winter Porter är en variant på Beadeca’s Well, en 5.3% alkoholstark porter med rökt malt vilket ger toner av bränd torv. ölet kostar 31,90 kr för 50 cl och ska finnas i julölshyllan just nu. Just mörka rökiga öl kan ofta vara svåra att få in på julbordet då de ibland kan ha för tydlig sälta där smakerna av charkuterier och eldad ved lätt kan ta över. Därför är förhoppningarna stora på Bead… förlåt, Smoked Winter Porter som med sin lägre alkoholhalt kanske bjuder på mildare rökighet och mer av Porterölets karaktär vilket gör sig väldigt fint under julen.

 

Thornbridge Smoked Winter Porter

 

IMG_20141124_184743Utseende: Brunsvart tjära till vätska med fint ljusbrunt skum som lämnar chokladfrostiga kanter på glaset.
Doft: Behaglig arom som trots rökmalten har en endast nätt ton av charkuterier. Bitter choklad och bränt kaffe följs av avrunande toner av läder, tobak och mörkt rågbröd. För att vara rökig så ligger fokus mer på att bygga upp de lite bittert brända än det ofta sötsalt rökiga.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Sett till dess nästan oljiga utseende så är det en livlig kolsyra och en inte alltför kraftig kropp. Glöm då inte att ölet enbart är på 5,3%. Brända stenar, mineral och bitter choklad balanseras oerhört väl och det rökiga är mer där för att liva upp smakerna av choklad och kaffe och för att ge variation och bredd i smaken.

Betyg? – Bättre. För att vara en 5,3% stark rökporter är detta en öl fylld av smak. Bitvis smakar den bra mycket kraftigare men ibland märker man också av att den saknar pondusen i en dubbelt så stark öl. Jag finner istället att det är en utmärkt öl till julbordets rätter som kräver viss sälta men också lite bittra och rökiga toner. Ölet kommer också att tas emot väl av de som inte har svårt för en lite rökigare touch men som i vanliga fall bara gillar god, enkel mörk öl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply