MankerBeer News: Våra fem bästa tips inför dagens nyhetssläpp på Systembolaget

Om mindre än en timme släpps det återigen en radda väldigt fina öl på Systembolaget, bland dem rariteter, återkommande favoriter och små utropstecken. För hela listan rekommenderar jag er att kika på Systembevakningsagentens sida där ni ser priser, antal flaskor och var de finns. Enkelt och bra. Precis som sist så har vi valt ut våra fem favoriter och precis som sist blev det en fin blandning utvalt från de 13 öl som snart släpps.

 

hanssensgueuzeHanssens Oude Gueuze (37,5 cl 69,90 SEK)
Härligt unken doft med gamla filtar från mormors källare, källarröta och sura gröna äpplen. Hanssens tillhör mina favoriter bland suröl och har en alldeles egen utpräglad unkenhet och kraftig syra som är helt underbar. En toppenöl som inte förlorar av att stå i källaren!

Ritterguts Gose (50 cl 37,50 SEK)
Den för en Gose tydliga doften av salt, mineral och antydande syra finns där på ett exemplariskt sett. Likaså är smaken sådär lömsk där den börjar milt för att övergå till saltvatten, syra och salpetersyra. Perfekt balanserad men ändå en öl alla kanske inte kommer att uppskatta. Men ett grymt pris för en väldigt fin Gose! En klart bättre öl, med bra alkoholprocent om 4,2% – så perfekt till matlagningen, måltiden eller bland vänner!

Oppigårds/Amager Bridge IPA (33 cl 25,90 SEK)
När Sveriges och Danmarks bästa IPA-bryggerier möts så kan det inte bli annat än en perfekt balanserad, ypperligt ren och lagom kraftig IPA. Tyvärr är det på gott och ont, för det här är så pass exakt vad jag tycker en bra IPA ska vara att det är svårt att lyfta fram styrkor eller svagheter. Balanserad beska, lagom fruktighet, viss humleriv och en behaglig efterbeska. Perfekt IPA för ett bra pris! Köp flera stycken direkt!

Founders Imperial Stout (35,5 cl 35,80 SEK)
Äaveryczarven fast det är Big Lushious man vill åt så är det här ölet jag rekommenderar. Bra pris och en alldeles perfekt Imperial Stout från ett bryggerier som verkligen behärskar ölstilen. Allt du vill ha av en Imperial Stout utan krussiduller. Mörk malt, kallt hårdrostat kaffe, mörkt bränd sirap och en eftersmak av torr bränd choklad. Underbar att sitta och sippa på, överkomligt pris.

Avery The Czar (65 cl 99,90 SEK)
I senaste tappningen valde Avery att sänka alkoholstyrkan rejält på denna fina Imperial Stout, och helt klart är att de vann på det. 8.5% är rätt lagom. Här får du smaker av mörkt socker, brända marshmallows och torkad frukt. Lagom sötma och sluttoner av torkade russin och mörkt rågbröd. En bra öl att smutta på, men som inte är alltför tung och krävande. Drick i år för med lägre alkoholstyrka gör den sig inte lika förnämlig att lagra, även fast du kan sätta undan den om du föredrar mildare mörka öl.

 

Som alltid rekommenderar jag er att gå ihop ett par vänner på de lite större och dyrare ölen, bra att dela och få en uppfattning över dem. Dessutom svider det inte lika mycket i plånboken. Annars brukar jag köpa ett par av alla de billigare ölen. Det värsta som finns är ju när du kommer hem, provar en öl och inser att det är en favorit, men vipps så var dina flaskor slut. Så är det t.ex. med Brooklyn Chocolate Stout som släpps idag och som alltid är en bra Imperial Stout för en väldigt bra slant att ha i kylen. Shoppa väl och mycket nöje!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “MankerBeer News: Våra fem bästa tips inför dagens nyhetssläpp på Systembolaget”

  1. Ritterguts Gose er ikke bare en god gose, men kanskje den eneste ølen som virkelig fortjener navnet “gose”. Den var den første gose som ble gjenoppvekket fra de døde, av enten Lothar Goldhahn eller Hartmut Hennebach (kildene er ikke enige) etter gammel oppskrift og prøvesmakt av gamle gosedrikkere som ennå husket originalen.

    Jeg har smakt mange øl som beskrives som “gose”, og mitt inntrykk er at denne er den eneste som virkelig kan antas å ligne på opprinnelig gose.

    Ellers veldig enig i anbefalingen av Hanssens, som etter min mening er grovt undervurdert.

  2. Peter says:

    “That batch was an anomaly but turned out so well, we decided to release it anyway. Look for future years to be back in the 10%abv range.”

    Apropå The Czar. Skulle inte kalla det att medvetet sänka abv…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply