Analys inför Systembolagets båda släpp under augusti (7e och 21a)

Snart är det augusti och även fast sommaren går mot sitt slut så får vi se mer glädjande öl på Systembolaget. Som det numera är sedvanligt så ser vi två stycken släpp, ett den 7e augusti och ett någon vecka senare den 21 augusti. Ölen nedan är de som vi kunnat prova på Systembolagets så kallade skribentprovningar men det tillkommer lite annat gott. För att se den slutliga listan samt vilka butiker som har hur många flaskor så rekommenderar vi som vanligt den eminenta sidan Systembevakningsagenten.se.

 

Exklusiva öl 7/8

All in Brewing Your Lips Taste Like Yuzu & Sudachi (Sverige 33 cl 49,90 kr)
Yuzufrukten har en väldigt egen doft och smak som påminner om en mild, söt och fruktjuiceigare citron (tänk lite åt limoncello) – men kan ibland bli lite för kraftg. Här är den väl balanserad i en gammal MankerBeer-favorit. Läskande och otroligt drickbar. Perfekt när du vill sippa dig i något läskande bara för att det är så gott.
Betyg? – Bättre.

Rådanäs Saison (Sverige 33 cl 28,90 kr)
Doftmässigt lite mer vingummin, plastbollar och estrar. Smakmässigt skönt örtig, lagom torr och överlag fräsch utan att erbjuda någon större komplexitet. En bra vardags-Saison att ha till fiskrätter eller som lunchöl på sommarens bjudningar.
Betyg? – Bra+.

Hornbeer Grisk IPA (Danmark 50 cl 49,90 kr)
Det här luktar hembryggt, eller åtminstone där svenska hantverksöl var för 5 år sedan. Obalanserat, lite för tunn bas och humlen luktar som i riktigt gammal amerikansk IPA. Inte fel, mest gammalt och inte särskilt fräscht.
Betyg? – OK (-).

New Holland Imperial Hatter Double IPA (USA 35,5 cl 39,80 kr)
Doft av barr och viss kryddighet som jag brukar finna i många av New Hollands öl. Väldigt mycket sötma och karamelliserad malt vilket inte helt gifter sig med beskan. Samtidigt är det en sån där öl där du antingen uppskattar växelspelet mellan lite tjock sötma och beskan, eller vill ha mer smakrikedom.
Betyg? – OK+.

Amager Batch 1000 (Danmark 50 cl 53,90 kr)
Den här Sorachihumlade saken var något både jag och M2 totalt föll för när den var på Göteborgs ölfestival. Åtta olika humlesorter ger dig variation och allt från humlekottar till kletiga barr och humlefruktighet – men jag tycker att Sorachin sticker ut rätt mycket. En dundegod öl för dig som vill gå loss på en bra IPA! Mycket smak för sina 6.5%.
Betyg? – Bäst.

hoptimum-nodateSierra Nevada Hoptimum 2015 (USA 35,5 cl 43,90 kr)
Inte samma wow-upplevelse som första gången den lyckades hitta sin väg till Sverige och jag tycker att den har tappat lite i humlekaraktär. Inte helt otippat med den humleefterfrågan som finns. Trots det en riktigt god och förhållandevis fräsch och lättdrucken öl som visar att Sierra Nevada även kan göra snäppet kraftigare saker med samma kvalitet som Torpedo och Pale Ale.
Betyg? – Bättre.

Smuttynose Really Old Brown Dog (USA 35,5 cl 37,90 kr)
En riktigt härlig Old Ale som legat en kort tid med ekflisor. Framförallt är den ypperligt balanserad och rätt mild med lite toner av vanilj, toffee, bränt socker och nötkräm. Den här rekommenderar jag dig att avnjuta en trevlig kväll, ensam.
Betyg? – Bättre (+).

Founders Curmudgeon (USA 35,5 cl 36,90 kr)
En favorit! Här har vi något som är som att smutta i dig en god whiskey, men i ölform. Plommon, lite vanilj, bourbonindränkta russin, trästavar och härlig mörk karamell. En riktigt, riktigt bra öl att njuta i dig senare i höst!
Betyg? – Bättre+.

Beerbliotek Baltic Porter (Sverige 33 cl 35 kr)
Angenämnt ren, både i doft och smak. Smakar så som jag vill att en bra Baltic Porter skall göra, liten kaffesipp, lite mörk choklad och aska. Ingenting som är superspännande men det ger dig vad stilen brukar och kan ofta vara ett trevligt mörkt alternativ istället för en krävande Imperial Stout.
Betyg? – Bra.

prairie-evil-twin-bible-beltEvil Twin/Prairie Bible Belt (USA 35,5 cl 89 kr)
Hetkryddig doft med jalapenos och habanero, men inte alltför mycket så att du måste sniffa på lim för att vakna ur chilikoman. Massvis med chokladbrownies, mörkt socker och lite trä men med det lilla stinget från chilin. Jag tycker att man lyckas otroligt bra med balansen! Det här är ett öl amerikaner byter till sig, så känn er bortskämda.
Betyg? – Bättre (+).

Avery Uncle Jacobs Stout 2015 (USA 35,5 cl 114,30 kr)
Ännu en såndär öl som amerikanerna får byta till sig. Sist jag drack den ihop med en av Varanteaterns bättre sketcher om Kalle Ninja så vart jag överväldigad över hur god den är. Smakar som en riktigt bra Imperial Stout, bara lite mer av allt. Värmande alkoholstyrka utan att bli spritig, söt och mörkt sockrig utan att bli kladdig. Så fortsätter det. Mörkaste choklad, het krydda utan att bli svår och de bästa inlagen från bourbonfatslagringen. Världsklass!
Betyg? – Bäst.

 

Exklusiva öl 21/8

rulles-triple-jp-ruelle-jpgLa Rulles Triple (Belgien 75 cl 75 kr)
En alltid lika bra Tripel som alltid levererar och som alltid är riktigt prisvärt! Belgisk jäst spelar förstafiolen med dansande följe av lite humlebitterhet, örter, lite mörka sockerarter och torkad frukt. En enkel vardagstripel som passar när som helst, eller som en trevlig present!
Betyg? – Bättre.

De Glazen Toren Cuvée Angélique (Belgien 75 cl 80 kr)
Ölet som släpps årligen på Mors Dag i Belgien är en Belgian Strong Ale med milda toner av torkad frukt, halvmörk malt, lite chokladnyanser och lätt bitterhet. Slutar med lite toffee och gottigt.  Läskande och rätt lättdrucken och en trevlig öl att ha till lätt grillat eller till kvällens uppesittarhäng.
Betyg? – Bra+

To Öl Sur Amarillo (Danmark 33 cl 37,90 kr)
Doftar gammal torr humle, dammigt men med fruktigt sursyrlig bas. Smakmässigt är det lite “mindfuck” då det å ena sidan är väldigt humligt med tydlig Amarillo och gröna humlekottar, men samtidigt lite surt och stramande.
Betyg? – Bra (+)

S:t Eriks Peach IPL (Sverige 33 cl 28,90 kr)
Det här doftar som de där runda persikogodisarna! I smaken dyker det även upp lite fruktjuice och lite, lite citrus och aningen blommighet. Annars är det persika rätt rakt igenom, men som tyvärr mattas något efter en stund. Intressant och barnsligt läskande mer än “wow”.
Betyg? – Bra (-).

Lagunitas Equinox (USA 65 cl 69 kr)
Smakar rätt typiskt för Lagunitas humlade öl. En potent humling med lite torr, mustig och aningen “dank” karaktär med toner av eucalyptus. Gillar du lite träig och mintig humle i din IPA är det här för dig, vill du istället ha mer fruktig citrus så kör på deras vanliga IPA.
Betyg? – Bra.

Pohjala/Boneyard Baltic Notorious IPA 3 (Estland 33 cl 39,90 kr)
En rejäl sak med mycket sötma som döljs av en hög alkoholstyrka som värmer till och lite eldig humle. Amerikanska Boneyard tvekar inte på att våga slå till med smak och ihop med Pohjala får de ihop den rätt bra – i alla fall om du gillar rejäla saker. Smakar inte lika mycket som den “är”.
Betyg? – Bra.

yellowbellyLagunitas GnarlyWine (USA 65 cl 89 kr)
Lite småunken i doften, eller ja, något är där och stör lite men annars är det kletig karamell, sockrig kolasås och viss humlesting med kottar och beska. Försvinner lite i mängden tyvärr.
Betyg? – OK+/Bra-

Evil Twin Ashtray Heart (USA 35,5 cl 28,90 kr)
En höjdare för dig som gillar rökt skinka. Inte så sött och charkuteriet som det brukar kunna bli utan mer rökt skinka i alldeles lagom portion. Lite sötlakrits, lite brownies och som aveslutning lite aska. Rätt så lättdrucket och just lagom komplext och krävande. En bra rökt mörkt öl helt enkelt.
Betyg? – Bra+.

Omnipollo Yellow Belly (Sverige 33 cl 69 kr)
Om man kan gifta sig med ett öl, eller åtminstone göra en öl att inhalera dagligen – då är detta mitt val. Doftar som en nötchokladbakelse med choklad och kolasås ringlande ner över dig där du står ensam, men glad i duschen och kapitulerar över hur gott det är. Det här är underbart gott!
Betyg? – Bäst.

Förutom dessa släpps även Great Divide Barrel Aged Old Ruffian (USA 65 cl 295 kr) och Dugges Ethiopoa Gedeo (Sverige 33 cl 39,90 kr). Den första är riktigt god om man gillar vanliga Old Ruffian, i mitt tycke en av världens absolut bästa Barley Wines och nog den som lagras bäst. Det här är deras fatlagrade variant med extra karaktär, priset kanske är ett par kronor för högt men jag hoppas att du har lite vänner att dela den med. Den senare är Dugges smarriga Imperial Stout med kaffe och inte vilket kaffe som helst utan utvalt kaffe från kafferostarna på Johan & Nyström. Garanterat en hit för dig som gillar kaffestouts!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Analys inför Systembolagets båda släpp under augusti (7e och 21a)”

  1. sara lian says:

    Håller verkligen med! Vi får ha trippelbröllop med jelly belly i så fall!

    Kom ihåg nör jag drack den på beerandwhisky i höstas, höll på ramla genom golvet bara av doften!
    Mästerskap!

    🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply