MankerBeer News: Ölnyheter i det lokala sortimentet i september

obamathumbsdownSeptember innebär också att vi åter får se lokala öl kvala in till Systembolaget antingen genom den beställningsbara depån eller enbart lokalt. För september har vi provat 26 olika produkter och återigen är betyget under godkänt. Men även den här månaden har det skett en viss förbättring och enbart två av ölen var såpass bristande att de direkt fick åka i vasken. De övriga var åtminstone lovande men hade sedvanliga problem som de flesta av de lokala ölen har. Det rör antingen hur de skalat upp recepten från vad som verkar ha varit gamla hembryggarrecept eller så är det dåliga ingredienser eller recept som inte riktigt är klara. Samt det vi tyvärr måste vänja oss vid kring det lokala släppet, att ölen inte ens är klara utan har stressats fram eller tappats bara för att de ska kunna skicka in ett par flaskor till Systembolaget.

Känner du som läsare eller bryggare dig kränkt av våra omdömen så dra gärna ett mess över Facebook. Jag vill alltid påpeka att vi inte får ut någon glädje av att såga öl eller gör det för sakens skull. Tyvärr är statusen allt som oftast på dessa provningar rätt låg, vilket även andras omdömen visar.

systembolaget-android

Klackabacken Pilsner (33 cl 19,90 kr 4,2%)
Lite för mycket citrus och “fizz” för min smak, särskilt sett till att det är en Pilsner man vill åt. Känns lite för fruktig och stressad och sett till den kvalitet bryggeriets öl brukar ha så tror jag de öl man väl kommer sälja sen är bättre.
Betyg? – OK.

1413 Bryggkultur Borstahusen Lager (33 cl 28,60 kr 4,6%)
En lager ska inte ha pysande jäst som lämnar en smutsig jästring vid toppen av flaskan, eller ja ingen öl ska ha det. Smakar svamp och nä det här är inte en ren och färdig produkt.
Betyg? – Sådär.

Roslags Näsby Ensta Mörk Lager (33 cl 26,50 kr 5,2%)
Överdrivet skummande vilket för en lager känns som en varningsklocka. Porös i kroppen och smak av mörk karamell och frukt. Inte särskilt stiltypisk och känns inte som att man träffat rätt. än.
Betyg? – Sådär+.

Tempel Ordained (33 cl 32,90 kr 4,5%)
Lakto och mjölkig syra med lite citrus. Sen stannar det till. Den här typen av öl kommer nog att bli bättre i takt med att ölet får utvecklas klart. Nu vacklade den lite och smakmässigt var den lite för enfilig.
Betyg? – OK.

Tempel Isotonic (33 cl 32,90 kr 4,5)
En gose men smakar liksom Ordained inte helt färdig. Mer lakto och yoghurtsyra med en lite udda sälta. Jag hoppas att den utvecklas och smakerna gå ihop.
Betyg? – Ok-.

Stigbergets Wheat Seems To Be The Officer Problem (33 cl 37,90 kr 6%)
Stigbergets version av samarbetet med All in Brewing. Vetemalt och mycket citrus och fin fruktighet. Riktigt trevlig!
Betyg? – Bra+.

All in Brewing Wheat Seems To Be The Officer Problem (33 cl 37,90 6)
Mer fruktighet här, lychee och tropisk frukt men också något mer obalanserad. I mitt tycke vinner Stigberget duellen, men vill du ha mer “tjong” så väljer du denna.
Betyg? – Bra+.

Helsingsborgs Bryggeri Session IPA (33 cl 22,70 kr 4,5)
Bryggeriet som länge hade enorma problem har nu börjat göra ren men lite trist öl. Deras Session IPA har en gräsig humlekaraktär med inslag av vört. Ren och enkel, men för pengen får du roligare öl – från Helsingborg dessutom.
Betyg? – OK.

South Plains Jus Zombie (33 cl 26,80 kr 7,5%)
Man blandar inte rödbetsjuice och björnbär med lite annat och tror det blir bra. Det här smakar grönsaksblast, kokade rödbetor och nä, inte gott.
Betyg? – Sådär-.

Dugges Father Yod (33 cl 27,90 kr 8,5%)
Bryggeriets Abbey Tripel smakar snällt belgiskt med fruktig mandel, viss syra, mandelmassa och plastiga godisar. En helt okey belgo om man vill dricka svenskt belgoinspirerat.
Betyg? – Bra-.

Marbäcks Öl Greve Spens Röd IPA (33 25,80 kr 5,8%)
Tillbaks till ritbordsölen igen då. Den här smakar grönsaksjuice och dass, tyvärr.
Betyg? – Sådär.

Waxholms India Pale Ale (33 cl 29,90 kr 5,4%)
Ren, vilket är positivt men i övrigt lite menlös IPA.
Betyg? – OK-.

Dugges High Five IPA (33 cl 24,90 kr 6,5)
En gång en av landets bästa öl. Nu betydligt renare och mer balanserad. En grym vardags-IPA.
Betyg? – Bra (+)

Västra Ämterviks Bryggeri Fryken Havre IPA (33 cl 32,80 kr 6,5)
En överraskning! Bra riv och mycket humle med bra beska. Visst är priset lite högt men smakmässigt är det en kul öl att prova!
Betyg? – Bra.

Roslags Näsby Ytterby IPA (33 cl 29,20 kr 6,3%)
Nej, nej, nej. Syrliga felsmaker och tyvärr inte så rolig, eller bra.
Betyg? – Sådär.

Stenhammaren Kacklan IPA (33 cl 25,50 kr 5,8%)
Malt och nötter men annars inte så mycket som drar åt IPA eller för den delen något som gör den köpvärd.
Betyg? – Sådär+

Tjers Bryggeri Hå:mLe IPA (33 cl 32,90 kr 6%)
Ett bryggeri jag vill gilla och har läst mycket om då det har en kvinnlig bryggmästare. Men tyvärr en av de två öl som har defekter som inte hör hemma här. Plastslang, smutsiga pingpongbollar och något som påminner om svavel.
Betyg? – Sådär-.

Dugges Orange Haze IPA (33 cl 24,90 kr 6,4%)
IPA med marmeladig och rivig citrus. Jämfört med många andra av bryggeriets öl lite mer obalanserad till förmån för en smakkick.
Betyg? – Bra-.

Amager Modern IPA (50 cl 39,80 kr 6%)
Så kom Amager in även den här vägen med den här goda vardags-IPA’n. Ren, snygg och god. Köp de som finns på bolaget!
Betyg? – Bra+.

Amager/Oppigårds Building Briges IPA (50 cl 46,90 kr 7%)
Det här är resultatet du får när du tar två bryggerier som verkligen respekterar och får fram det bästa av humlekotten. En riktigt god öl du bör beställa om du inte redan har provat den!
Betyg? – Bättre.

Qvänum Claers Hembrygd (33 cl 42,20 kr 8%)
Ska vara en Abbey Tripel eller något liknande och smakmässigt är den rätt spännande med rågaktig krydda och vissa belgoinfluenser. Värd att prova!
Betyg? – OK (+).

Walhöll Balder Patersbier (33 cl 26,80 kr 6,8%)
Det här är liksom vissa av deras öl förra månaden på tok för sött. Inte gott alls.
Betyg? – Sådär.

Stenhammaren Schwartzman Stout (33 cl 25,60 kr 5,2%)
Nä även här är det felsmaker och lite för mycket brända leksaker.
Betyg? – Sådär.

Eskilstuna Imperial Porter 2015 (33 cl 33,30 kr 8%)
Viss syra och aningen felsmaker på en annars okey men lite menlös porter.
Betyg? – OK-.

Nordic Kiwi Brewers Chili Stout (33 cl 31,70 kr 6%)
Jag var hård mot dem tidigare men idag var det en okey stout de bjöd på. Inte mycket chili kan jag tycka men ja, en okey stout som dock är lite för dyr.
Betyg? – Sådär+.

Ahlafors Lingon (50 cl 24 kr 4,5%)
Äppelvin och äppelcider blandat med lingon vilket ger dig en neonrosa ö.. dryck? Smakar lingonjuice.
Betyg? – Sådär.

Betygskala:
Världsklass
Bäst
Bättre
Bra
OK
Sådär
Underkänd/Odrickbar

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “MankerBeer News: Ölnyheter i det lokala sortimentet i september”

 1. Anders says:

  Tack för en bra genomgång av morgondagens släpp. Kan dock tycka att du är väl generös med omdömena. Exempel “Uppenbara felsmaker” får betyget sådär, känns inte helt befogat enligt mig.

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Ja, vi har jobbat lite med skalan och förut fanns också en längre förklaring för de olika stegen. Då vi anser att öl som dricks ska vara god är 3’an av 7 OK vilket är en drickbar men tråkigt öl. En 2’a är “sådär” vilket är rätt dåligt och ingenting jag skulle köpa, alls. Efter det har vi uselt och ja, det är öl som är så infekterade och dessutom på alla andra sätt odrickbara att man blir rätt arg.

   Så Sådär är ingenting man bör köpa, alls.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply