Categorized | MankerBeer News

MankerBeer News: Årets Ölperson 2015 blev Svante Ekelin

svanteekelinIgår utsågs för fjärde året i rad Årets Ölperson. Ett pris instiftat av ölimportören Galatea för att uppmärksamma och utmärka en person som har gjort en stor gärning för att främja ölkulturen i Sverige. I tur och ordning har priset gått till Marianne Wallberg (mässgeneral SBWF), Jan-Erik Svensson (öldomare och öllegendar) och Björn Falkeström (Oppigårds Bryggeri).

Tillsammans med årets utbud av julöl och glöggnyheter på Tennstopet i Stockholm presenterade domarpanelen bestående av Hans Nordlöv, Jessica Heidrich, Edvard Blom och tidigare vinnarna Jan-Erik Svensson och Marianne Wallberg årets vinnare.

Årets Ölperson är Svante Ekelin på Humlegårdens Ekolager som förser landets mikrobryggerier och hembryggare med kunskap, utrustning och råvaror. Trots att Svante Ekelin varit verksam i över 30 år är han mer aktuell än någonsin då intresset för hantverksmässig ölbryggning exploderat under de senaste åren. Årets Ölperson som delas ut av Galatea tilldelas ett stipendium på på 35 000 kronor.

Sedan 1992 har Humlegåreden varit en central punkt för hembryggare liksom bryggare hos större bryggerier för tillgången av jäst, humle, malt och allt som rör bryggutrustning och hembryggning.

Juryns motivering till utnämningen är att ”Svante Ekelin har spelat en betydande roll för den svenska ölbryggningen genom att ständigt ligga i framkant med sitt sortiment. Svante har även en sann kärlek till öl och bär på en stor kunskap som han ödmjukt delar med sina kunder. Årets Ölpersons gärningar är mer aktuella än någonsin då antalet hembryggare och mikrobryggerier aldrig varit fler i modern tid. Svante Ekelin är helt enkelt bläcket i pennan som ritat om den svenska ölkartan.”

Stort grattis säger vi på MankerBeer!

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply