Categorized | MankerBeer News

Analys inför Systembolagets båda släpp under november (6e och 20e)

Det är dags att värma upp inför årets kallare månader och varför inte göra det i sällskap med en god öl? November månads bägge släpp ser vi den 6e och 20e och nedan finner ni alla ölen som släpps samt de fyra som inte var med på Systembolagets skribentprovning. Alla fyra är goda öl som säkert hade hamnat i de flestas ölkassar om det inte vore för att de ligger i det dyrare segmentet. Samtidigt är det inte varje dag vi ser öl från De Dolle! Det bästa med många av ölen som släpps i november är att de går lika bra att dricka innan vi byter år till 2016 som under nästkommande år. Vem gillar inte en lagrad Bötet från Nynäshamn eller en Stone Bourbon B.A Arrogant Bastard med ett par år på nacken? Eller så köper man den alltid lika fina Gueuze Tilquin för att tillfredsställa surisen i sig, eller en K:rlek Höst/Vinter 2015 från Mikkeller för att få en av de sista humlekickarna för året.

Släpps 6/11
Gulden Draak Brewmasters Edition (Belgien 75 cl 129,9 sek)
Alesmith Decadence (USA 75 cl 159 sek)

Släpps 20/11
La Rulles Grand Dix (Belgien 75 cl 92 sek)
De Dolle Dulle Teve (Belgien 33 cl 39,9 sek)

Obs – Stillwaters båda lanseringar nedan kommer att släppas i december och inte 20 november som tidigare planerat.

Exklusiva nyheter 6/11

Belhaven/Oppigårds Brown Ale (England 33 cl 19,9 sek)
En rätt så typisk brittisk ale, fast med en twist. Något urvattnad choklad och brittiskt kaffe med nötskal och ja, typ det. Lite för enkel vilket förmånar mig då Oppigårds annars brukar styra upp de flesta samarbeten de är med och gör.
Betyg? – OK.

BrewDog Hello My Name is Holy Moose (Storbritannien 33 cl 32,9 sek)
Nog den i “Helly, my Name is” jag gillar minst. Bären krockar och det är både surt, syrligt och sött i ett hopkok som inte går ihop med beskan. Du ska vara BrewDog-fantast för att gilla det här.
Betyg? – OK (-).

gueuzetilquinGueuzerie Tilquin Oude Gueuze Tilquin à l’Ancienne (Belgien 37,5 cl 63 sek)
En av de mer underskattade lambicblendarna vars produkter alltid håller högsta klass. Härlig funk med bra med gröna sura äpplen, stall och frisk, livlig syra. Du får din dos av funk och smutsig källare, men det är ändå en av de mer renare i sin stil. Otroligt bra.
Betyg? – Bäst.

Poppels Bryggeri Projekt 007 Imperial Saison (Sverige 75 cl 119 sek)
Lite smutsig till färgen och doften går åt hemmagjord saft, med inslag från Saisonen vilket både lyfter helheten men också ger lite krydda och estrar åt bär som i sig är svåra att balansera. Resultatet blir en kraftfull bärsaison – på gott och ont. Du får mycket bär, men det är både bra då det är gott, men lite sämre då det ibland skär sig lite.
Betyg? – OK+.

Founders Dark Penance (USA 35,5 cl 36,9 sek)
En bra mörk IPA som tar steget längre och blir en Imperial Black IPA. Allt det bästa från en maffig stout – aska, mörk choklad och tobak mot rivig humle och brända humlekottar. Det här balanserar fint på gränslandet till en rejält humlad Imperial Stout eller en ruggig mörk Black IPA, ännu en kanonöl från Founders. Köp!
Betyg? – Bäst.

Fuller’s Past Masters Double Stout (Storbritannien 50 cl 37,5 sek)
Kallt kaffe utrört i chokladmousse med en mild kropp och lagom lång smak. Fuller kan det där med välbrygda mörka öl och när de nu gör en ny version av en Double Stout så är det brittiskt och rätt gott.
Betyg? – Bra.

Nynäshamns Ångbryggeri Sotholmen Extra Stout (Sverige 25 cl 26,3 sek)
En mörk klassiker som på flaska nu känns lite ung, väl i butik lär den ha hittat mer tyngd och bli en sådär bra dessertöl som man är van vid.
Betyg? – Bra.

Nynäshamns Ångbryggeri Bötet Barley Wine 2014 (Sverige 25 cl 36,3 sek)
Rätt mild Barley Wine och jag är tyvärr av den skolan att jag gillar dem ännu äldre. Jag tycker inte att den ännu har hittat sin tyngd även om du får torkade frukter och antydan på en bra kamp mellan sötma och beska. Ändå köpvärd då den lagras förtjänstfullt och är en bra Barley Wine att ta fram på vårkantens ruggiga kvällar.
Betyg? – Bra.

Kinn Ivar Aasen Barley Wine (Norge 75 cl 69,9 sek)
Doftar som en klassisk Barley Wine, spetsad med typ plommonlikör. Torkad frukt och bär med lätt värmande alkohol. Inte för söt, inte för klibbig och inte för eldig alkohol – en helt okey Barley Wine.
Betyg? – Bra-.

bourbonarrogantbastardStone Bourbon Barrel Aged Arrogant Bastard (USA 35,5 cl 39,9 sek)
Den här bourbonlagrade American Strong Ale’en är en modern klassiker som fått många att bli frälsta i kraftigare amerikanska öl. Var också en av de tidigare ölen att få smak av bourbonfat och ja, det är fortfarande riktigt bra. Bourbonfaten ger mer träkaraktär än vanilj och grundölet är värmande och smakrikt. En bra öl att fylla vinterförrådet med!
Betyg? – Bättre.

La Pirata Black Block (Spanien 33 cl 39,9 sek)
Spanska Imperial Stouts är inte vardag. Här har vi en med milda toner av lakrits, umamiboostad svamppurée och mörkt kaffe, som tyvärr slutar lite för sött för min smak.
Betyg? – OK (+).

 

Exklusiva nyheter 20/11

Nynäshamns Ångbryggeri / Magic Rock Viksten Vienna (Sverige 50 cl 29,6 sek)
Blommig arom med torkade örter och blommor samt lite kryddig citrus. Förvånansvärt levande även om det inte är den mest utrycksfulla ölen jag har provat. Men en god törstsläckare med karaktär, vilket kan behövas som vårflörtande ljust avbrott bland de annars lite mörkare jul- och vinterölen.
Betyg? – OK+/Bra-

Modern Times Oneida (USA 47,3 cl 35,9 sek)
Det här är den doft vi har vant oss vid under åren. Potent humle som just börjat falna (skribentprovningsölen brukar ju vara något äldre än de som hamnar i butiken) vilket ger varm, något eldig humle. Torkade gröna kottar och grön liksom torkad frukt. Går ned oerhört enkelt.
Betyg? – Bra+.

Anchor Winter Wheat (USA 35,5 cl 24,9 sek)
Namnet till trots en mörk Dunkelweizen,  doft av bananchoklad, krydda och syrliga estrar. Lite för tunn i kroppen vilket lyfter fram kryddan och de 7%’en lite mer än vad jag personligen hade önskat. En OK öl som nog kan göra sig väl med julmaten.
Betyg? – OK+.

Rodenbach Vintage 2013 (Belgien 75 cl 99,9 sek)
En av de bästa i sin stil bjuder på härlig sur yoghurt med murkna träplankor och sursyrlig röd bärkompott. Hela tiden med den flörtande sötman som gör att du kan dricka glas på glas av den. Visst är den dyr men det är värt det, en elegant öl som bara blir bättre med tiden.
Betyg? – Bättre+.

normal_Mikkeller_ho_st_vinter_2015_SWE_78x103mmMikkeller K:rlek Höst/Vinter 2015 (Danmark 33 cl 29,9 sek)
I mitt tycke en av de bättre i K:rlek-serien. Fräsch och lättdrucken med något nedtonat beska vilket släpper fram de tvålblommiga aromerna och den ljusa fruktigheten. Det finns en maltbas att stå på och den blir aldrig för ljus eller lätt. Förförisk och lätt att tycka om, en god drickaröl!
Betyg? – Bättre.

Stillwater Why can’t IBU? IPA (USA 35,5 cl 33,9 sek)
En mild humlig belgisk ale med inslag av saisonkrydda, gräs, melon och annan läskande frukt. Vinner på sin lättdruckenhet och att vare sig beska eller kryddighet tar över från den andra.
Betyg? – Bra+.

Nya Carnegiebryggeriet 100W IPA (Sverige 33 cl 26,9 sek)
En lite mildare och mer vardaglig IPA som ändå ligger på 7.2% i alkoholstyrka. Lite grön frukt och melon och inte något den humletörstande jänkarälskaren kommer att hjula för, men en bra IPA för de som vill få gammelfarfar att börja uppskatta annat än Pilsner.
Betyg? – Bra.

Gigantic IPA (USA 65 cl 84,9 sek)
Färsk är det här en riktigt stabil IPA som smakar, doftar och i övrigt beter sig som en bra IPA från Oregon gör. Väldigt nordvästlig på sättet att det är milt örtig humle mer än blommig och inbjudande fruktig som samsas med malten. En bra IPA för de som vill ta steget vidare från 100W.
Betyg? – Bra (+).

Stillwater Autum Amber Saison (USA 35,5 cl 36,9 sek)
En höstig något mörkare Saison som ger dig brödkryddor och vört samtidigt som de sedvanliga inslagen från jästen med mandelmassa, surt rågbröd och mer krydda. Lämplig till höst- och vintermaten.
Betyg? – Bra (+).

brooklyintensifiedcoffeeNils Oscar Celebration Ale (Sverige 33 cl 43,9 sek)
En njutbar dessertbit skulle jag vilja kalla det här. Det är fruktig Barley Wine när den är som bäst! Fuggles-humlen ger fruktpaj med äpple, päron och varm mandelmassa och alkoholen och beskan bränner igenom sötman. Riktigt bra!
Betyg? – Bättre.

Mikkeller Beer Geek Dessert (Danmark 33 cl 69 sek)
Beer Geek har den här gången förutom kaffe kryddats med choklad och vanilj för den perfekta dessertupplevelsen och jag tycker att de har lyckats. Chokladpudding med sås av vaniljstång och söt espresso. Riktigt god!
Betyg? – Bättre+.

Brooklyn Intensified Coffee Double Porter (USA 75 cl 148,1 sek)
En favorit som Garrett Oliver smög in på Stockholm Beer. En Imperial Porter som fått ligga på bourbonfat från Kentucky och sedan berikats med kaffe från El Salvador som sedan rostats i New York. Storheten i det här ölet ligger i balansen mellan kaffet och bourbonfaten som båda blommar ut men där ingen tar över. Det är en dyr flaska men det är en perfekt julklapp till den gourmetintresserade eller för ett kompisgäng att dela på.
Betyg? – Bättre (+).

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Analys inför Systembolagets båda släpp under november (6e och 20e)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] med kortare omdömen och betyg för julölen som alltså släpps 2/11 och inte samtidigt som de exklusiva novemberlanseringarna. Längst ned finner ni också hela listan i ett obehandlat format inklusive deras […]


Leave a Reply