MankerBeer News: Firestone Walker till Sverige, genom otippade vägar?

Ja ni läste rätt. Enligt våra amerikanska källor är Firestone Walker nu redo för att ta steget över Atlanten till Sverige, men inte via någon av de importörer vi trodde!

Ni kanske mins det hela. Duvel Moortgat gick in i Firestone Walker för några månader sen vilket innebar att Firestone kunde använda den tveklöst väldigt utvecklade och fördelsaktiga distributionen Duvel Moortgat erbjuder. Tack vare den kan man nu också testa vingarna i andra länder och Sverige är naturligtvis ett av de första länderna man vänder sig till! Marknaden är enorm och den svenska publiken känner man till sen sina resor till CBC (Copenhagen Beer celebration) där man har träffat massvis med svenskar.

Firestone Walker (2)Duvel har sedan tidigare ett sammarbete i Sverige med importören Galatea som satsat hårt på sin satsning på hantverksöl genom Craftbeer.se. Men vare sig de eller andra importörer med starka band till USA såsom Great Brands eller Wicked Wine verkar nu ha knutit säcken med jätten. Istället säger våra amerikanska källor att det är en annan svensk importör som tar in dem. Ni kommer inte att tro detta, men den lilla fågeln viskade att det är Spendrups.
Spendrups har börjat satsa på hantverksöl genom att köpa tex Lagunitas via just Galatea, BrewDog genom CASK och importera Hilliards samt en ny satsning på hantverksbryggerier från London. Nu verkar det alltså som att man knyckt åt sig ett av de större märkena.

Frågan är väl egentligen vad Duvel kommer att göra? Naturligtvis kan de agera och säga, vi har redan ett stadigt sammarbete med någon i Sverige. Precis som man gjorde med Ommegang vilket gjorde att Ommegang lämnade Great Brands. Eller så får vi se Firestones öl rulla ut den här vägen, vilket vi på förhand tror inte direkt innebär coola specialsläpp.

 

obamathumbsdownJag kan faktiskt inte förstå det. Jag ber lite om ursäkt till de som jobbar på Spendrups för orden jag nu kommer att säga. Men det finns många importörer i Sverige som är väldigt duktiga på hantverksöl, av dessa finns en handfull som är väldigt bra på amerikansk öl. Varför i hela fridens namn väljer man att gå via en av de absolut mest sömniga och traditionella distributörerna av makrolager?

Min strörsta farhåga är dock att man bara väljer att ta in Firestone Walkers standard öl. Missförstå mig rätt, högre standard får man leta efter, men kommer vi att kunna få hit relativt limiterade Anniversary ölen?  Kommer vi att kunna sa Parabola, Sucaba, Stickee Monkee eller någon av Feral ölen? Jag hoppas verkligen att Spendrups inte är den sömniga farbrorn jag faktiskt tror att den är.

Spendrups är ju annars Heinekens importör i Sverige och Heineken känner vi ju till köpte 50% av Lagunitas vilket förmodligen har satt dem i försätet så fort Duvel vacklat.
Ni börjar förstå vilken otroligt konstig koppling detta ger. Spendrups har Duvel Moortgats Firestone Walker och Galatea har Heinekens Lagunitas.

Vill dock tillägga att jag är OTROLIGT nöjd med att få hit lite Firestone Walker. Min son är döpt Jack efter deras Double Jack, den perfekta dubbel IPAn i mina ögon, jag vill bara att detta ska bli bra för alla och snälla rara Spendrups. På ren skånska: klydda för fan inte till detta!

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

6 Responses to “MankerBeer News: Firestone Walker till Sverige, genom otippade vägar?”

 1. Mimer says:

  Det stämmer… Förra veckan fanns en del öl från Firestone Walker på Oliver Twist. Dock till mycket höga priser…

  Men visst är det goda nyheter, Firestone Walker håller större delen av tiden mycket hög klass. Min husöl under tiden jag bodde i Los Angeles.

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Fast de som finns där är en rest från ölen Brewers Association tar in och ingenting som kommit in annan väg.

 2. Mimer says:

  Hur denna Firestone öl kom till Sverige har jag ingen aning om. Det erkänner jag mer än gärna.

  Mitt inlägg är mer ämnat att påtala att det redan finns Firestone öl att köpa i Sverige. Om än till oskäligt höga priser. Mitt intryck av vad som skrivs ovan är att detta är omöjligt i Sverige just för tillfället.

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Jo, fast igen. Den ölen som finns är rester från Stockholm Beer, så är ingenting som egentligen är menat att säljas som så..

 3. Anders says:

  Beklagar det fördröjda inlägget. Nedan information är kanske redan är välkänt.
  Ommegang och Boulevard ägs fullt ut av Duvel medan Firestone Walker Brewing Company och Duval är ett sammarbete mellan två privatägda företag. Adam Firestone och David Walker har fortfarande kontroll över bryggeriet. Samarbete gäller dessutom bara i USA.

  Valet av Spendrup som Svensk distributör beror på Firestones höga krav på kvalitet. Spendrup var den ända importören som kunde garantera transport i kylkonteiner från bryggeriet hela vägen till lagerlokalen i Sverige.

  Alla ölen i Proprietors Vintage serien (Parabola, Sucaba, Stickee Monkee mfl) och ölen från Barrel Works (Feral ölen) finns i ytterts begränsad mängd. De är eftertraktade även i USA. Det är tveksamt om dessa kommer att exporteras till Sverige.

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] förra veckan brejkade Mankerbeer att Firestone Walker kommer till Sverige via Spendrups som importör. Jag försökte få en […]


Leave a Reply