Categorized | Ölrecensioner

Ölrecensioner: Sthlm Brewing Co. Imperial Porter

Även om IPA-trenden med sina diverse undergrupper med humlade lagers till rejäla humlemonster fortfarande i allra högsta grad får anses levande så ser vi mörkret. Ett mörker både vad gäller det vi ser utomhus men också det i våra glas. Fler vågar sig på Stout och Portersorter och bland ölfantaster efterfrågar många idag en snäll mörk vardagsöl. Portern är ju också en otroligt trevlig vardagsöl året om medan jag kanske känner mer för en läskande Pale Ale en skön sommardag. Portern passar lika bra till mat som till sällskap och det gör inte alltför mycket om den är på 3% eller 13%, även fast ett bra mellanting är att föredra.

När Sthlm Brewing Co. därför släpper en Imperial Porter nu på fredag på BrewDog Bar Södermalm så är det därför inte så konstigt. Bryggeriet har ju faktiskt släppt en rad mörka öl genom åren men det som är speciellt nu är att det är ett något starkare sådant. Extra intressant då deras lättare mörka öl såsom Droporter och Cheeky Little Stout föll mig i smaken, kan de göra om det fast med en kraftigare öl? Ölet är tänkt att vara lite torrare med fokus på drickbarhet och bli ett återkommande inslag kring december för framtida år.

 

sthlmbrewingimpporterSthlm Brewing Co. Imperial Porter har en brunsvart vätska med gyllene röda strimmor. Ölet täcks av ett milt lätt gräddigt nougatfärgat skum. Doftmässigt bjuder den verkligen till med fruktig lakrits och choklad samt milda toner av mjukt kaffe. Du anar lite trätoner men det är nästan mer mustig julporter, och inte bara för det faktum att det faktiskt är juletid. Munkänslan är rätt stor vilket spär på att smaken är något rivig. Smakerna av lite bränd lakrits och mörk frukt blir distade när något som är svårt att sätta fingret på skär in och ruffar till smakerna. Tyvärr tar det över lite från eftesmaken vilket gör hela smakspektrat rätt begränsat. Kanske är det något från jästen eller jäsningen, kanske någon humlepellet som spökar. Nu är detta en provflaska jag fått prova och inte den öl som väl kommer på fat, men jag hoppas att man lyckats lena ut den något. I övrigt är det en drickbar öl som inte känns så stark som den nog är. Ett bra lite kraftigare öl som ändå fortsätter i samma stil som bryggeriets övriga mörka öl.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply