Manker Lackar – Eller, “Rate Beer’s Best, är svensk öl inte bättre, eller?”

Innan ni läser lackningen nedan vill jag att ni kommer ihåg ett par saker. Dels att jag sedan årets start arbetar som verksamhetschef för Omnipollo, jag ska dock försöka lyfta den här frågan så objektivt jag kan. Dels för att den är lika viktig oavsett och för att det är något jag har stått bakom i flera år.medallion-sm

Under natten hade ölratingsidan Rate Beer sin årliga prisceremoni för att utse världens bästa bryggerier, öl och lite andra saker. Man kan redan nu säga att vem bryr sig om andras smak, om vissa personers ratings, om en amerikansk ölsida etc. etc. etc. och det är också argument jag ofta hör när det gäller det här ämnet.

Men om ni kikar på årets vinnarlistor så blir jag lite konfunderad. Sveriges ölscen växer i samma takt som den amerikanska, åtminstone vad gäller bryggerier per kapita. Utöver det är Sverige en av åtminstone topp-10 största ölländerna i världen vad gäller antalet nya bryggerier och totala mängden bryggerier, i världen. Vi är också en av världens största ölmarknader vad gäller import, inte minst från USA.

Ändå ser vi bara 3 svenska namn över alla listorna från inatt, 2 om man tillhör skaran som anser att Omnipollo är ett ondskefullt nätverk som inte alls har med svensk öl att göra. Vinnarna från inatt – Sahtipaja med 2 olika produkter i kategorierna mjöd och germaniska suröl, Brewski som bästa nya svenska bryggeri och Omnipollo som enda svenska bryggeriet på listan över världens 100 bästa bryggerier. Att Brewski knep sin kategori är rätt självklart, de håller på att rita om ölkartan i Sverige och kommer att bli the next big thing i USA, tro mig. Lika självklart är det att Sahtipaja får in någon produkt (för övrigt enda svenska namnet i någon kategori), produkterna har hypeats, hyllats och sticker ut. Omnipollo tänker jag inte uttala mig särskilt om.

 

Men tar vi bort Omnipollo för att tillfredsställa vissa – ja då har vi 2 namn kvar varav 1 är från en lista som bara svenska namn kan vara på – med andra ord bara Sahtipaja kvar, i en rätt smal kategori. Bland hela världens bryggerier.

Marcus Hjalmarsson. Med en korv.

Brewskis Marcus Hjalmarsson. Med en korv.

Är vi inte bättre? Danmark och Norge har fler än 10-15 kategoriplatser och till och med Polen har fler platser än Sverige, Estland lika många. Återigen, det är bara en ratingsida – vem bryr sig? Ja, en väldigt stor del av ölvärlden och det är alltid lätt att säga att man inte bryr sig så länge man inte är med på listorna, men är man det, ja då spelar listorna så klart roll.

Gör vi för smala öl i Sverige, är vi för annonyma, når ölen inte ut i världen (det handlar trots allt om att folk ska komma till att rate’a dem) eller vad kan det bero på? Öl behöver inte ha tusentals höga ratings för att man ska ligga bra till, Sahtipaja MeadMe har t.ex. 27 ratings. Och säga vad man vill, men att vi får med bra namn på de här listorna och att vi tar för oss internationellt ökar intresset för svensk öl. Det arbetet Brekeriet, Brewski och Omnipollo gör nu är lite det som Dugges och Nils Oscar gjorde för ett par år sedan då man fanns lite här och var i USA. Men i övrigt står det still.

Jag tror att mycket beror på storleken på bryggeriet – de danska och norska namnen på listan har alla en produktion som per år motsvarar många små svenska bryggeriers gemensamma storlek. Samtidigt, Pohjala kniper platser, likaså de polska bryggerierna som inte är mycket större än de medelstora svenska bryggerierna. Så det argumentet är bara delvis sant.

Eller beror det på Jante? Att vi inte våga göra som Brekeriet och Tempel – göra sin sak all in och sikta utåt om inte den svenska marknaden är mogen, än. Allt jag känner är att något saknas för att vi ska ge svenska småbryggerier samma plattform som man får/har i andra länder. Beror det på att Systembolaget styr för mycket vad vi ska dricka och hur vi kan få ut ölen? Att krogarna föredrar trendig humlig öl mer än lite vågade och annorlunda saker? Jag är inte säker på det heller. Troligen sätter Systembolaget många käppar i hjulet då det är svårt att få ut flaskor som inte passar bolagets mall, fat kan krogarna ta, men flaskor når aldrig längre än till krogen. Om man inte har turen att kunna exportera sin öl, något många små bryggerier ännu inte kan på grund utav sin storlek. Men det som STHLM Brewing Co., Brewski, Dugges med flera gör nu, att sprida sin öl över världen, eller åtminstone utanför Sverige – det är nog inte bara viktigt för dem utan för att vi ska få ut ordet om hur bra svensk öl faktiskt är, om man bara får tag på den.

Eller så knycker man på axlarna, skyller på internet, hype och amerikanska tickers. Valet är upp till var och en, men faktumet att listan ändå styr anseendet på svensk öl kvarstår.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

6 Responses to “Manker Lackar – Eller, “Rate Beer’s Best, är svensk öl inte bättre, eller?””

 1. Oskar says:

  “2 om man tillhör skaran som anser att Omnipollo är ett ondskefullt nätverk som inte alls har med svensk öl att göra”

  “Omnipollo tänker jag inte uttala mig särskilt om.”

  Vad hände här?

  • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

   Då jag inte vill vara jävig i.o.m min yrkesroll vill jag inte diskutera Omnipollos plats på listorna mer än att ta med faktumet att det för många är en fråga om bryggerier som t.ex. Omnipollo ens ska vara med, och då om de ska anses som “svenska” (och Mikkeller danskt osv).

 2. omhper says:

  Med tanke på hur nedlåtande de flesta svenska ölbloggare normalt sett är mot svenska småbryggerier (såvida de inte satsar hårt på marknadsföring, design och ytliga öl med exotiska tillsatser) så är det inte konstigt och websidornas användare har förutfattade meningar om hur dålig den svenska ölen är.

  • ramboraffe says:

   Men förutom Omnipollo och Brewski som du nämner finns det ju fler hippa bryggerier, som hajpas av ölbloggar, som ändå inte hamnar på listan. Jag tycker att Mankers “lackning” är rimlig. Varför föll till exempel All in Brewing bort från listan i år? De var ju lika hippa/hårdsatsande/exotiska som förra året.

   • Magnus "Manker" Björnstjerna says:

    De räknas ju från typ höst 2014 till höst 2015 eller något sådant, All In har massa bra öl däremellan men de bytte också bryggeri och gjorde inte mycket nytt där ett tag. Men med Soma, Big Blind och de nya ölen som kommit sedan i hösten är de lätt med och slåss igen – alla är riktigt, riktigt bra

 3. ramboraffe says:

  Hej, jag är en ganska flitig användare av ratebeer och har funderat på det här långt innan den här tävlingen. Först, kom ihåg att det lät helt annorlunda ifjol när både Omnipollo och All in Brewing var med på top 100-listan.

  Jämfört mot ditt exempel Polen importerar vi ju stora mängder grym amerikansk öl till Sverige. De polska rejtarna har inte så mycket att jämföra med och tenderar då att ge polsk hantverksöl oförtjänt höga betyg, eftersom Rowing Jack plötsligt den bästa IPAn man har druckit, medan det på systembolaget finns minst 50 bättre IPAs. Men på ratebeers lista ser det ju ut som att Polen är ett fantastiskt ölland.

  Sen är ju Sverige, kanske med Mankerbeer i spetsen, väldigt influerade och intresserade av amerikansk öl. Vi plockar hellre upp en ny amerikansk öl från små partierhyllan än tar en svensk motsvarighet. Och när man sedan dricker den amerikanska ölen ger man en högre poäng till den än till en svensk öl som antagligen är godare för att den inte rest i ett par månader. Jag tycker att ni på Mankerbeer har en sund inställning till amerikansk öl, men många nya ölnördar har en tendens att rejta amerikanskt högre än svenskt – kanske pga Jante.

  Själva ratebeer självt har ett inbyggt problem också, och det har untappt också, det är att man ser tidigare betyg innan man rejtar själv. De amerikanska bryggerierna släpper redan kända öl till sverige och de svenska ölrejtarna vågar kanske inte säga att amerikanerna har fel, den här ölen är inte bättre än Nebuchadnezzar som står i hyllan bredvid. Eller man blir i alla fall påverkad av att man dricker en öl som många innan mig har gillat.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply