Balder Spekulerar: Öltrender år 2015? Hur gick det sen?

Helt plötsligt var det februari och jag har helt och hållet missat att summera mina öltrender. Men här kommer min summering av 2015 då det är lite mer än ett år sen skrev jag tre inlägg om vilka trender jag trodde skulle bli stora.
En trend jag trodde hårt på, en jag trodde skulle kunna bli något och en trend som var en riktig outsider. Men hur gick det då?

Det första, som var den trenden jag tyckte mig verkligen se var att burken gick från att vara bespottad till den hetaste trenden.

Namnlös”Öltrend 2015, burköl. Ni vet var ni hörde det först! ” Ingen högoddsare, men jag måste säga att jag var ganska spot on på den punkten. Det känns som att alla i amerikat har börjat förstå hur bra burken är och hur jäkla snygg man kan göra den. Jag längtar fortfarande efter den första Omnipollo burken. Men som vanligt ligger vi några år bakom, men snart kommer burkölen även slå i Sverige, lita på det!

Den andra öltrenden, var lite mer ett siande för en närmre framtid. Men jag trodde mig se att öl i välgörande ändamål skulle öka.

”Öltrend 2015, öl i välgörande ändamål. Ni vet var ni hörde det först!” Nja, jag var väl kanske inte spot on, men jag var med på upploppet.
Med tanke på alla tråkigheter som har hänt runt om i världen trodde jag hårt på att vi som är en väldigt öppen och givande community skulle vara mer öppna för välgörenhetsmiddagar med öl i fokus. I USA har det varit en massa mindre välgörenhets events men inget riktigt stort som fastnat på min radar. Dock har bryggerier bland annat byggt upp skateparker, renoverat fritidsgårdar osv men mest handlar om att ge till forskning för tex barncancer, ALS och AIDS. År 2014 gav amerikanska bryggerier histelika 71 miljoner US dollar i välgörenhet. 71 miljoner dollar…. Ca 606 miljoner svenska alltså. Bara Stone Brewing gav 490.000 USD Vansinnigt mycket pengar, vansinnigt mycket välkomna pengar!
I Sverige har det också hänt en del Malmö Brewing Co gav bort all sin dricks, Great brands hade tillsammans med för att nämna några Brewdog Bar och Sorbon projektet Great beer for a great cause.
Personligen håller jag faktiskt på med en egen insamling i skrivande stund då jag erbjuder en provning i förmån för Barncancerfonden och det kan komma lite info om det här på MankerBeer.

tropicthunderSom sista trend, den där högoddsaren som ger toppvinsten. Så hade jag en ide om att det skulle experimenteras mer med roliga smaker så som jordnötter, cocos och rena godissmaker lägg därtill ekologiska öl.

”Öltrend 2015, godis och konstiga smaker. Ni vet var ni hörde det först!” Jag var väl inte helt fel ute? När det dessutom kommer öl i Sverige med cocos och roliga smaker i Sverige där Dugges är ett utmärkt Exempel mer många kul öl som tex Coconut Groove och Tropic Thunder så har det väl varit en trend som slagit in? Omnipollo Yellow belly någon?

Ja det var väl en konstig ide som jag skulle försöka rädda upp med en liten nödhake på det ekologiska. Faktum är att de ekologiska alternativen har ökat markant, vilket ligger i tiden. Men frågan är om inte det andra var det som verkligen ökade ordentligt.
Det kom kanske ingen Swedish fish porter eller en Yellybean IPA men nog fasen hade varannan ny öl cocos i sig i år. Det var cocos i ALLT och det var konstigheter till höger och vänster. Wakefield bryggde öl som smakade precis som Gaterade för att nämna ett exempel.

Vill ni ha en ny trendspaning för 2016? Jag ska försöka att jobba på det iså fall.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply