Categorized | MankerBeer News

Analys inför Systembolagets exklusiva släpp 21 Okt

Ny månad och då är det dags igen för exklusiva nyheter på Systembolaget.
Balder har som ni kanske märkt tagit över skutan för att presentera släppen från Manker av förklarliga skäl.
Eftersom vi därmed inte har någon i Stockholmsområdet som kan prova ölen på Systembolagsprovningarna kommer jag att skriva om de öl jag tidigare provat, eller att använda mig av våra kontakter runt om i världen för att berätta om hur ölet smakar. Dvs rekommendationer som INTE är våra kommer vi att förtydliga.
Med det sagt, här kommer min analys över det som kommer till Systembolaget den 21 oktober 2016.

Oktobers andra släpp har inte samma röda linje som man brukar. Lite mörkare öl på menyn och några riktgit bra belgoöl.
Främst är det väl de nordiska som sticker ut. Haandbryggeriets Odins Tripple är riktigt bra, Amagers collab med Cigar City, Brekeriet Cassis och så Omnipollos collab med Trillium.

T5
Omnipollo / Trillium Outside the Lines (Sverige 330 ml 69 kr 12%)
Här har vi något riktgit fräsigt, Trillium kan vara ett av de mest hypade bryggerierna i världen just nu. Det dom gör med humliga öl just nu är allt rätt. Helt fantastiska! Tillsammans med våra egna Omnipollo kan denna imperial stout bli hur bra som helst.
Jag har inte provat den själv, men eftersom den serverats på sina håll får jag höra att det är en öl som är halvsöt, en hel del choklad, vanilj, och kardemumma. Inte så mycket kolsyra i den Duggesbrygda ölen. Spännande minst sagt!

Eskilstuna Ölkultur SMÖF Ekologisk belgisk pale ale(Sverige 330 ml 24,50kr 5%)
SMÖF ölen återkommer som vanligt och det man får är tyvärr inte någon rolig historia. Smakar lite bränd lakrits, tyvärr smakar det plast. Plast blandad med kryddor. Nej detta är inte bra. Köp det inte.

Hello, My name is Ingrid

Hello, My name is Ingrid

Brewdog Hello my name is Ingrid (Storbritannien 330 ml 34,90 kr 8,2%)
Ingrid är tillbaka. Denna super IPA som slog alla rekord för några år sen i att tömma ett fat. Tyvärr lever inte ölen upp till samma höjder nu, men det är fortfarande en riktigt bra IPA med hjortron i. Smakar väldigt härligt blommigt, inte för sött men tyvärr smadar det lite spritigt. Köp den, den är värd det. Lite bonusfakta, det är allas vår M2 som gett ölen dess namn!

Åbro bryggmästarens Samma Klaus (Sverige 330 ml 32,90 kr 12%)
Har inte smakat den själv men fick höra att detta var en riktigt förbannat dålig öl. Smakade flytande tvål.

Traquair Jacobite Ale (Storbritannien 330 ml 32,90 kr 8%)
Detta är en riktig klassiker. En öl som ska efterlikna en gammal skotsk ölstil. Jag tycker personligen att den är väldigt god. Smakar fikon och russin. Har en viss smak av koriander som nog inte passar alla. En tyngre sötma som ett sirapsbröd.

Haandbryggeriet Odin´s Tripple (Norge 330 ml 39,90 kr 10,2%)
En riktigt fin imperial stout. Inte den maffigaste, men ändå ganska mäktig då den klistrar fast i hela gommen. Smakar trä och tjära innan kaffet och chokladen kickar in. Riktigt fin, köp!

Amager/Cigar City Game of arms (Danmark 500 ml 54,90 kr 8,2%)
Game of arms är precis som det låter, en amrbrytning. Vad det har med ölet att göra vet nog ingen. Men det är en trevlig imperial porter från två bra bryggerier. Tycker du om lakrits så är detta en öl för dig. Jag tycker väldigt mycket lakrits, framförallt när det blandas med en smak av milt rostat kaffe och en mörk chokladsmak. Fin eftersmak framförallt. Jag rekomenderar.

T6
Brekeriet Cassis (Sverige 750 ml 109 kr 5,4%)
Detta är skit. Köp det inte, jag vill ju ha alla! Skämtåsido Cassis är en av Brekeriets första öl, man förstår varför den återkommer varje år Den fina syran och hussmaken Brekeriet lyckats med och lyckats behålla trots flytten tillsammans med den fina fruktsmaken från svartvinbär gör detta till en fantastisk öl. Balanserad och fin.

Brouwerij De Ranke Noir de Dottignes (Belgien 750 ml 79,50 kr 8,5%)
Klassisk belogoöl som får belgofilerna att gå i taket. Jag är inte lika mycket belgofil, men tycker att ölen är god. Stor smak av jästen, lite för mycket i min smak men det är huvudspåret som ger smak av tobak, choklad och russin. Viss krydda, typ kanel och lite spritig.

Brouwerij De la Senne Schieve Tabarnak (Belgien 330 ml 33 kr 6,5%)
En öl jag inte provat själv. Men en bekant från Belgien säger att den smakar lite som en funky pale ale. Gröna äpplen, limeskal och jäst. Torr som sand. Låter gott, men kan inte ge köprekomendation eftersom jag inte provat den själv.

Coppersmith’s Ekaros (Sverige 330 ml 26 kr 6,8%)
En öl till jag inte provat själv. Men en rököl som bara smakar torv, halm och rök. Endimensionell får vi höra från SBWF.

Stone 20th Anniversary Encore Series Porter (USA 650 ml 99,90 kr 8%)
Stones porter är riktigt fin. En bitter porter, men inte den typiska Stone beskan, utan mer bitter från cacao, och rostad malt. Fruktig smak från mogna bigaråer. Ek som ger en smak av vanilj och en väldigt fin efterbeska.

T7
eviltwinkompottEvil Twin Imperial Biscotti break (USA 475 ml 80,90 kr 11,5 %)
Imperial Biscotti Break har vi fått i Sverige förr, men då i flaska och nu i en ursnygg burk. Man kan köpa den bara för burkens skull. Ölen är inte dum heller. Galet söt, hårdrostad malt, kaffe, cacao, vanilj, sötmandel och så avslutar den i en bitter och aningen kaffevinös smak. Riktigt bra bira!

Coppersmith’s Barley Wine (Sverige 330 ml 42 kr 9,8%)
Jag har inte provat denna barley wine och det hade ingen jag känner heller gjort. Så jag tar hjälp av Ratebeer och ser att Ölsvammel och Gyllenbock har skrivit snarlikt om ölen och det är herrar jag litar på!
Maltfokuserad öl, väldigt söt, viss spritighet i avslutet utan att vara negativt.

Hantverksbryggeriet Baronen Barley Wine (Sverige 330 ml 69 kr 9%)
Ännu en klassiker från Sverige återkommer. Skulle kunna göra en copy paste från Coppersmithölen och lägga till att den smakar fruktigt från torkade aprikoser, plommon och fikon.

Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.


Balder

Balder - Beer Writer & Head of Bacon Wonders. Balder, aka pappa, har ett enormt intresse för allt som handlar om öl; Laga mat till, och med öl, brygga egen öl, byta öl, dricka öl, prata om öl, resa för att dricka öl och vad ni än kan tänka er. Vår man i Malmö med omnejd.

More Posts - Website

Follow Me:
YouTube

Leave a Reply