Categorized | Ölrecensioner

Shipyard Smashed Pumpkins och två klassiska amerikaner

Hepp hepp, fort ska det gå!

Idag är det redan torsdag och tiden rullar snabbare än ett barn i en tunna nedför en backe.För några dagar sen testade jag Shipyard Smashed Pumpkins, mest av intresse för amerikansk öl och för den gnagande känslan av att man alltid ska ge ett bryggeri en andra (5’e?) chans. Deras tidigare öl från 2009 höll ju rätt medel kvalitet – är vi nog alla överens om, så vad kunde denna erbjuda? Pumpaöl kan ju vara allt från bra till uselt, och när då Shiyard har gjort den är ju förväntningarna på förhand lite låga, tyvärr. Time to be perplexed.

Skum: Mjukt, rätt mjällt och med minimala små bubblor
Färg: Gyllenbrun/rött, lite koppar
Doft: Direkt slås man av kryddigheten hos pumporna och en viss sötma utlovas tillsammans med ett litet “sting” av något. Sötman sammankopplas också lite med söta nötter och överlag får man en lite julig känsla över det hela.
Smak: Medel munkänsla. Doften omsätts i liknande smak vilket är trevligt då den var uppskattad. Tydlig krydda från pumporna och påminner mig om smaken av “nötkaka”. Fin syrlighet och god eftersmak från pumpan. Smaken påminner lite om en blandning av jäst och något åt klementin och mandarinhållet.

Betyg? – Bra+, En bra brygd från Shipyard som inte är för lätt i kroppen eller smaken.


Torsdag. Det innebär att det sen i måndags bör ha förtärts lite mer öl? Säkerligen.
Följande två amerikaner och en svensk Imperial Stout har slunkit ned.

North Coast Red Seal Ale

Skum: Minimala bubblor, krämig topp och lätt cremefärgat. Faller till ett litet lock och dör sen
Färg: Kopparröd
Doft: Påtaglig beska och humle, men mer torr och jordig humle. Lätt nötighet som bidrar till den lite torra känslan. Viss fruktighet och sötma anas i bakgrunden
Smak: Lätt/Medel munkänsla. En rätt lätt smak där jag först får en fin humlesmak som direkt övergår till efterbeska och lite mildare humlesmak.Lite söt maltighet i eftersmaken och överlag känns den som en lätt kolsyrat kopp “humle-té” om man kan kalla det så.

Betyg? – Ok+, Enkel och läskande och god med lite salta nachos.Samuel Adams Black Lager

Skum: Högt, minimalt små bubblor och cremefärgat skum
Färg: Rödsvart
Doft: Rökigt och mörk bitter doft av kaffe, charkuterier och choklad. Lite krydda i bakgrunden? Lätta lagertoner finns också där någonstans
Smak: Lätt/Medel munkänsla. Som först ger lite rökig smak som övergår till tydlig söt choklad. Lite för söt för min smak och jag inser snabbt att den borde kylts desto mer.

Betyg? Sådär+, Har druckit den massvis med gånger och den gör sig bäst på sommaren väl kyld i en trevlig park. Annars kommer sötman fram för mycket tycker jag.


Slutligen då? Till slut hittade jag en Slottskällan Imperial Stout som jag inte druckit på ett tag, trevlig liten tisdagsöl sådär!

Skum: Halvlågt med små/medel bubblor, ljust cremefärgat som sjunker till ett litet skumlock
Färg: Mörk brunrött
Doft: Mycket kaffe och choklad som vanligt. Väldigt goda brända toner och med viss kryddighet.
Smak: Rätt okey med direkt och god smak av torkad frukt. Mycket fyllig med “saftig choklad” och fin och lättdrucken balans mellan sötma och brända smaker. Väldigt söt dock, men på ett fylligt sätt som gör den intressant.

Betyg? – Bättre+, gillar den trots sötman!


Nu vankas det helg igen och ikväll blir det att gå ut och leta upp ett glas av Nynäshamns IPA Specialbrygd #4 och dricka lite annat i Gamla Stan.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Shipyard Smashed Pumpkins och två klassiska amerikaner”

  1. Gyllenbock says:

    Hur gick det med specialbrygden, lyckades du få tag på den?

  2. Manker says:

    Tyvärr kom vi inte riktigt så långt på grund av allt det andra goda vi drack (se bara dagens inlägg 23/1). men ska försöka se någon dag framöver så

  3. Gyllenbock says:

    Det brukar vara sådär, hopplöst då det finns så mycket gott att dricka. Svårt att hinna med allt man vill. 🙂

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply