Categorized | Ölrecensioner

Dogfish Head Squall IPA, ännu en gång blir jag imponerad

Kräftskiva med jobbet i lördags och vilket bättre sätt att värma upp inför den än med riktigt bra öl. Vad som annars dracks under kvällen bli att finna senare, nu blir det mer om en öl som åtminstone värmde min själ lite i helgen. Något som kan behövas då det fasiken är vinterkyla i Stockholm nu, skitväder.

Med från USA i somras kom ju ett gäng Dogfish Head flaskor, modell större – till slut var det – äntligen – en sådan som öppnades. De Molen och annat “fint” i all ära, men det är dessa flaskor man har sneglat på och sett fram emot att öppna – Fort’en står ju fortfarande där och lurar t.ex.

Men det var Dogfish Head Squall IPA som skulle avkapsyleras nu helgen. En IIPA på “bara” 9% som har torrhumlats med Palisade, Amarillo, Simcoe, Cascade, CTZ, och Willamett-humle. Har inte hittat så mycket info om den då lanseringen av den förra året mer handlade om den klädeslinje Dogfish Head körde igång samtidigt uppe i Maine (där Sam växte upp. Men det verkar som om man gjort motsvarande deras 90 Minute IPA men med annan humling och helt bottle-conditioned och ofiltrerad (vilket 90minute ipa’n också är men denna var betydligt mycket grumligare). Dogfish Head är ett av mina favoritbryggeri trots att jag har ett gäng av deras mer spektakulära brygder kvar att prova innan jag kan ge ett mer rättvist omdöme, men det är få av deras brygder som ens varit medel (Shelter Pale Ale’en och möjligen Brown Ale’en isf – som inte vara lika smaskiga som alla andra).

Dogfish Head Squall IPA

Utseende: Kopparfärgad lätt grumlig vätska, krämvitt småporöst skum
Doft: Doft av underbar torrhumling med fruktig, oljig nektar – underbar ”vällagrad” och dämpad – men inte svag – torrhumling som här släpper in mer av det fruktiga nektardoftande. Nektar i stil med persika och aprikos övergår till lite surare citrus och grape. Maltiga basen är rätt tydlig och lite sötande, men jag tycker den lyfter upp mycket av det trevliga i humlingen och gör att den inte blir för kraftig och besk. Jag tycker också att doften är oerhört trevlig och komplex där man finner nya vinklar att känna humledofterna hela tiden. Trots ”bara” 9% är dock alkoholen rätt närvarande, men aldrig störande utan den integreras i det kottiga, lite oljiga och med all frukt.  Efter ett tag i solen kommer tydligare dessertvinsaktiga fruktoner fram.
Smak: Medelstor munkänsla med okey kolsyra. Oljigt len skänsla i munnen med en betydligt större sötma än förväntat och vad doften lockade med. Tydlig malt men ändå med stor dos humle. Jag förstår de röster som tycker denna är en mer balanserad version på Dogfish Heads 90 Minute IPA då alla smaker är lite mer integrerade men fortfarande lite alkoholvarma. Fruktig citrus, lätt oljig och väldigt svår att finna exakta smaker i tycker jag – det anas lite smaker av ditten och datten men det hela är väldigt fin sammansvetsat. Beskan är rätt liten först men med i de små bubblorna så växer den fram i en trevlig efterbeska. Håller man kvar smaken kommer lite ekiga toner fram ur alkoholsmaken, även lite bär börjar anas då, det ekiga tycker jag växer mer och mer sen.

Betyg? – Bäst(-), det här är väldigt speciellt – det känner man direkt. En lätt IIPA som uppför sig rätt enkelt med en lite tunnare kropp än förväntat samtidigt som den uppvisar en hel radda olika dofter och smaker som ibland drar åt olika håll och ibland parar sig fram till nya intryck. Drickbarheten är stor trots att alkoholen märks mer än förväntat, men kommer man förbi den och står ut med den lätta kroppen så är det en väldigt trevlig stund man har framför sig. Senare på kvällen dricker jag upp resten utav flaskan med Erik som också gillar dess drickbarhet, lättsamhet för att vara en IIPA och en kropp som är långt ifrån vad man förväntat sig.

Så om ni hittar den om ni är på andra sidan Atlanten – låt den vara så att jag kan köpa på mig fler. För detta gillade jag starkt och vill ha mer utav! Dock får det inte vare sig “bäst” eller “kalasbra” då jag kunde önskar lite, lite mer kropp och lite, lite mer smaker. Överlag är den dock riktigt speciellt bäst!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply