Categorized | Ölrecensioner

Mikkellersöndag? I Beat You och Over All med To Øl

Häromnatten twittrade Monks ägare lite och ställde då frågan vad andra tyckte om Mikkeller som bryggeri. En rätt intressant fråga på det sättet att man sällan verkligen tänker igenom ens syn på vad det än kan vara man annars kan tänkas gilla – ungefär som med Mohawkserien och hur man efter rannsaken kommer på att den inte är så jäkla bra. Men Mikkeller är rätt bra, jag gilllar det han gör med vad än han försöker göra – se bara på många av samarbetsölen med många av de bättre bryggerierna runtom i framförallt europa. Jämfört med exempelvis BrewDog så gör han inte lika galna öl men de följer samtidigt inte stormen och  han/de vågar också prova en hel uppsjö ölstilar (suröl, lambic, överhumlat, tokbarley wines etc). Idag ska vi gå igenom ett till samarbete med To Øl som är ett helt nytt bryggeri/bryggkoncept – eller vad är det egentligen? Detta samarbetsöl är i alla fall bryggeriers första öl, så grattis för det. Ölen Over All är en IIPA humlad med Simcoe, Centennial och Amarillo. Den andra ölen är lite mer känd, I Beat You och här vill de koka ihop en amerikansk IIPA på 9,75%. Utav humlesorterna som använts: herkules, warrior, centennial, amarillo, simcoe och Columbus så är Herkules för mig helt ny. Det är tydligen en relativt ny (2007) humle breed från Tyskland med en alfasyra på 12-14.

Mikkeller / To Øl Over All

Utseende: Grumligt mattfärgad persika med liet smutsvitt skum som dör ned helt. 
Doft: Citrus och gräsigt fräsch och direkt slås man av att det inte blir någon större fruktighet här. Men det gräsiga och stalliga är ändå fräscht och för en humlefantast så känner man först inte alkoholen (är ändå 10,5%). Aning grape och mer citrus mot slutet.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Rätt lätt och mjuk känsla och mer europeisk stil än amerikansk med smak av stall, torrt gräs, blommor och citrus. Beskan växer på en men är trots det inte alltför påträngande. Väldigt lättdrucken vilket känns lurigt med tanke på alkoholhalten.

Betyg? – Bra+, lättdrucken och fräsch trots säkerligen en hög IBU och de nästan 11%’en. En passande IIPA för de som inte vill ha en kottig, oljig amerikansk humlebomb. Denna känns mer passande till exempelvis mat eller för den som inte vill få munnen sönderbombat av små humlemissiler.

Mikkeller I Beat You

Utseende: Mörkare färg av grumlig persika med smutsbrunt litet skum som lämnar en smutsig hinna kvar.
Doft: Fruktiga humlekottar som dansar med andra bittra hög alfakottar skulle jag vilja påstå. Det är lagom humleoljigt men väldigt beskt, vilket dock vägs upp med en fin fruktig doft av lite persika.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Smaken är först rätt lätt med en bra nivå på beska och fruktighet. Sedan slår beskan till och japp, denna är humlepotent. Efterbeskan har lite mineralig renhet och klang på sig och då ölen har blivit lite varmare så utvecklas den något, samtidigt framträder också mer utav alkoholstyrkan då.

Betyg? – Bra+, jämfört med Over All så är denna mer kottig och beskare. Dock tappar den lite efter en stund och smakerna faller bort lite medan beskan består. Kunde nog fått vara lite fruktigare så hade den varit riktigt bra, för efter de första sipparna och då jag suttit och doftat lite på den så lovade den mycket. Mycket av det den lovade bjöd den också på, men samtidigt vart jag lite besviken o längden.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Mikkellersöndag? I Beat You och Over All med To Øl”

  1. dempa says:

    har för mig att To Öl är två snubbar som Mikkel haft som elever.. tror han är lärare. och som sagt, nu har de bryggt ihop!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply