Categorized | Ölrecensioner

Inför morgondagens släpp så dricker vi Sigtuna Doktorns Pale Ale (2,8%)

Vill ni i framtiden ha lättare/snabbare att läsa om dessa släpp och om allt annat jag skriver, klicka in er på ‘follow’ här till höger så sköts det hela automatiskt och ni spar tid. Tid är mer tid till famil, kärlek och öl!


Nyheter på Systembolaget 1’a December

Imorgon släpps en rätt fin drös olika öl där det kanske främst är Stones tre olika sorter som sticker ut för mig – eller? Aecht Schlenkerla’s Doppelbock lär vara bra som alltid och BrewDog‘s julöl känns som något man nästan ‘måste’ ha. En limiterad men enligt omdömena som finns en rejäl! julöl. Great Divide och Liefman‘s nyheter känns också som två rätt givna köp – trots priset på den första av de två. Extra kul med Great Divides cokladyeti är att den som spart han har och kan nu dricka den tillsammans med den eklagrade och den olagrade. Samichlaus‘en tycker jag blir kanon över tid men samtidigt får jag se – med ett fint paket från Holland på väg hem så känns det mer värt att hålla på slantarna då det trots allt närmar sig jul. Samma dom lyder för Fullers Vintage Ale, en öl som är god nu liksom om ett år men där jag personligen åsidosätter den i förmån för annat.
 
  Från morgondagens släpp så blir det nog lite av några mer än lite av allt. Sedan brukar jag ha en tendens att improvisera när jag väl står i butiken så inget är ju skrivet i sten och då jag dessutom har en ölprovning att leda i helgen så kanske man vill ha lite dryckesöl att avrunda kvällen med.. I det stora hela tycker jag att det är ett rätt bra släpp med variation på öltyp, ursprung och pris även fast det ligger i mellanskiktet med 45-75kronor per flaska i snitt. För oss konsumenter känns det som om vissa öl lagt sig just ovanför gränsen där vissa av dem inte längre är ‘prisvärda’, en variabel jag åtminstone har i beaktning men som såklart är subjektiv då den väl i sitt ursprungsland vore lite billigare – men inte bättre för det. Det är mer en åsikt om hur billiga öl som dessutom är riktigt bra kan vara riktiga klipp medan man kanske inte bunkrar en öl för 120 kronor på samma sätt, (jämför t.ex. en Abstrakt mot Brooklyn Chocolat Stout så…). Vad kommer imorgon då?

Fullt släpp med mina köp i tjock text, finns i ett 30-tal butiker (fint strukturerad lista från Schnille & Schmak).
Aecht Schlenkerla Eiche Doppelbock Tyskland 50 cl 34,9 kr
BrewDog There is no Santa Storbritannien 33 cl 19,9 kr
Fullers Vintage Ale Storbritannien 50 cl 59,00 kr
Great Divide Chocolate Oak Aged Yeti 2010 USA 65 cl 94,90 kr
Liefmans Goudenband Belgien 75 cl 70,1 kr

Nynäshamn Valsviken Vinterporter Sverige 25 cl 40,6 kr
Rochefort Trappistes 6 Belgien 33 cl 29,8 kr
Samichlaus 2010 Österrike 33 cl 41,90 kr
Stone Old Guardian 2010 USA 65 cl 79,90 kr
Stone Vertical Epic 10.10.10 USA 65 cl 94,70 kr
Stone 14th Anniversary Emperial IPA USA 65 cl 99,00 kr

Ölfasta med Sigtuna Doktorns Pale Ale


 Men efter ett par hårda helger och inför julens alla trevliga julöl och julbak så kan det vara en ide att temporärt dra ned lite på alkoholen. Då passar öl som Sigtuna’s lågalkoholiga (2,8%) pale ale in väldigt bra. Att vanliga matbutiker börjar få in dessa öl från svenska mikrobryggerier känns trevligt och det enda som kanske avskräcker gemene man lite kan nog vara priset då de oftast ligger på runt 30kronor flaskan. Lite APK där för alla ungdomar. Men det är bra att de finns och jag tror att detta i längden kommer kunna fungera bra för att börja synas och få sina öl provade av fler än de mer inbitna ölnördarna. Eller vad är eran syn på lågalkoholhaltiga öl likt denna och många andras vara eller icke-vara? Jag tror det fungerar som ett bra komplement till de mer alkoholstarka ölen från liknande bryggerier som finns på systembolaget.

Sigtuna Doktorns Pale Ale

Utseende: Kopparfärgad klar vätska med fluffigt cremefärgat skum.
Doft: Lättsamt humlat med rätt mycket citrus och lite blommor och ”vår”, eller kanske snarare lite åt bittert te-håll. Lätt pinje och lite kotte men på en väldigt fin nivå.
Smak: Medelstor munkänsla med bra kolsyra. Lättsam men inte för lätt kropp även om den blir lite småtunn. Bra beska och smak av grape, citrus och lite humlekotte med än mer bitterhet i eftersmaken, ungefär som gammalt te som dragit för länge. Även någon form av lite gräsig nyans över smaken. Inte lika fruktig som t.ex. Dugges Brandmästare men en väldigt smakrik lågalkohol öl med förhållandevis riktigt bra beska.

Betyg? – OK+, nästan ett bra- men saknar likväl något mer. Men öl likt dessa ska inte betygssättas då man använder en skala som öl med upp till 2-40 högre alkoholprocent jämförs med. Den här är väldigt drickbar och även fast 25 kr är lite dyrt för dem så tycker jag att det är riktigt kul att se dem i fler och fler butiker och jag försöker rekommendera vänner och familj att våga prova på ”lite riktig” öl även då de vill ha något som inte är en starköl. Här är det lite mindre beska än Brandmästaren… men med lite mindre fuktighet som följd, men det lär passa dem som gillar bitters eller pale ale’s och vill ha något lättsamt till maten! Well done!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Inför morgondagens släpp så dricker vi Sigtuna Doktorns Pale Ale (2,8%)”

  1. Baggen says:

    Samichlaus (för vertikalsyfte) samt en bunt nynäsporter och en drös schlenkerla blir det imorgon, resten skippas till förmån för släppet den 15:e som jag anser är mer intressant. Dessutom är det ju, som du säger, jultider och slantarna går åt i rykande fart…

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply