Categorized | Ölrecensioner

Zwackel, Zwuckel – Nä Zwickel kanske? De Molen Borefts Pilz

Igår hade Sorbon premiär för sitt hopbackingprojekt där man själv kan köra sin öl genom olika humlesorter. Jag hann bara med att amarillohumla en Dugges Avenyn Ale men det var riktigt gott med lite extra humlesmak, något som dock kan ta över vilket man märkte på sista slattarna. Men gillar man humle så är det kul att göra. Men det blir inte det som det kommer handla om idag. Utan idag blir det en öl från en lite udda öltyp. En zwickel, eller keller- eller landbier vilket innebär att det är en humligare, naturligt kolsyrad och ofiltrerad lager. Skillnaden mellan de tre är hurpass humlig respektive maltig den är och i detta fallet har jag ingen aning vilken det egentligen är, men skulle anta att det är en kellerbier då Menno brukar vara rätt givmild med humlen. Menno ja, det är just hans Borefts Pilz som det ska handla om. Kollar man på listor över denna typ av ölsorter så är det inte många öl jag känner igen och marjoriteten är från Tyskland. så det är kul att prova något man sällan kanske provar.

De Molen Borefts Pilz

Utseende: Grumlig gråmatt persikofärgad vätska med stort poröst vitt skum med små till medelstora bubblor som lämnar allehanda sorters rester på och kring glaset..
Doft: Hintar åt pilsnerhållet med både lite malt men också med en lurande humlebeska, men här med lite veteliknande krydda vilket även drar åt saisonhållet med lite fräsch syrlighet. Vita ljusa kryddor ger en rätt torr känsla där även banan, kummin och surt äpple får plats. Slutar med rätt mycket citrus, bör tillägga att jag vart småförkyld så doftsinnet har väl varit lite nedsatt.
Smak: Lättare munkänsla med rätt fyllig men tunn. Småtorr och lagom humlebesk med samma ljusa kryddning och ljus malt och citrus. Väldigt tunn och även smaken känns ’porös’ – dock är den väldigt lättdrucken och läskande. Som en nedbantat och torr pilsner med lite mer kryddighet.

Betyg? – Bra, även om stilen känns lite egen så är den lättdrucken, läskande och förhållandeviss smakrik. Dock är det lite svårt att gilla öl vars kropp är så porös vilket ger mer läskande känsla än att smakerna blir fylliga och rejäla. Men kul att prova något nytt och vågar man inte får man aldrig veta!

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

Leave a Reply